Direct online beleggen?

> Aandelen > Air France KLM

Air France KLM

10 augustus 2012 09:47 | 1.713 keer gelezen

Air France KLM is een aandeel dat verhandeld wordt aan de Amsterdamse AEX Index. Het aandeel is ontstaan na een samenvoeging van de bedrijven Air France en KLM. In dit artikel bespreken we de bedrijfsresultaten, zoomen in op de koersontwikkeling van het aandeel van het afgelopen jaar en blikken vooruit op de toekomst.

Activiteiten Air France KLM

De activiteiten van Air France KLM kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën. De eerste categorie bestaat uit personenvervoer en de tweede categorie uit vrachtvervoer. De omzet van het bedrijf komt voor tweederde van het goederenvervoer en een derde uit vrachtvervoer. Het afgelopen jaar was in personenvervoer een stijging te zien van 2,3%. De stijging is hiermee aan de lage kant maar beter dan de resultaten van het vrachtvervoer. Uit de laatst gepubliceerde cijfers van  Airport Council International (ACI) blijkt dat het vrachtvervoer in Europa met 3,4% is afgenomen.

Cijfers Air France KLM

De laatste bekende cijfers van Air France KLM zijn de cijfers over het tweede kwartaal van 2012. De cijfers over het tweede kwartaal bleken een stuk beter dan analisten vooraf hadden verwacht. De omzet in het tweede kwartaal bedroeg € 6,5 miljard euro, een stijging van 4,5% ten opzichte van een jaar eerder. Ook het operationele verlies was minder groot dan verwacht. Bedroeg het operationele verlies vorig jaar nog zo’n € 145 miljoen, bedroeg deze in het tweede kwartaal van 2012 € 66 miljoen. Het nettoverlies van Air France KLM steeg wel flink van € 197 miljoen in 2011 naar € 895 miljoen in 2012. Deze grote stijging in het nettoverlies is toe te schrijven aan een eenmalige kostenpost.

 [table id=3 /]

Koersontwikkeling Air France KLM

Interessant is om te kijken naar de koersontwikkeling van het aandeel Air France KLM van dit jaar. De koers van het aandeel opende het jaar op € 4,14. Januari was voor het aandeel een goede maand, de koers maakte op 3 februari een top van € 5,34. Voor de rest van het jaar liep de koers van Air France KLM (blauwe lijn) redelijk in lijn met de koers van de AEX Index (rode lijn). De koers bedraagt momenteel € 4,27 en het aandeel heeft daarmee een stijging laten zien van 3,1% dit jaar. In vergelijking met de AEX Index, die tot op heden een stijging van 5,6% liet zien, doet het aandeel Air France KLM het dit jaar dus iets slechter.

Voor de achterliggende prestatie van Air France KLM ten opzichte van de rest van de markt zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Enerzijds was aan het begin van het jaar een stijging van het aantal passagiers te zien, echter is deze ontwikkeling flink aan het vertragen. Ook blijft het vrachtvervoer van Air France KLM flink achter. Opvallend is dat KLM beter presteert dan Air France. Het gevolg hiervan is dat Air France flink moet gaan bezuinigen, terwijl KLM deze bezuinigingen al achter de rug heeft.

   Klik op de afbeelding om te vergroten

Koersdoel analisten

Constaterend dat de koers van Air France KLM iest achter blijft bij de index is het belangrijk om te onderzoeken wat de ‘outlook’ van het aandeel is. Op welke wijze analisten een aandeel waarderen is een belangrijke graadmeter voor beleggers, toch kunt u hier niet volledig vanuit gaan. Van de 13 adviezen die sinds juli zijn uitgegeven voor Air France KLM is er slechts 1 een verkoopadvies. Alle andere adviezen zijn of ‘neutral’ of ‘buy’. Het gemiddelde koersdoel ligt op € 5. De ‘outlook’ voor het aandeel is dus vrij positief en dat is voor beleggers een mogelijk interessante kans.

Mocht u benieuwd zijn naar onze eigen handelservaringen, lees dan deze pagina. Mocht u nou benieuwd zijn of u goed kunt beleggen in  het aandeel Air France KLM of een ander aandeel maar heeft u geen zin om risico te lopen? Klik dan hier en download één van onze demoaccounts waar u met € 20.000 virtueel geld kunt beleggen.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu