Direct online beleggen?

> Aandelen > Hoe werken aandelen?

Hoe werken aandelen?

28 juni 2013 13:10 | 2.896 keer gelezen

Hoe werken aandelen? Bent u benieuwd hoe aandelen werken? Beginnen met beleggen is mogelijk voor iedereen. Onlinebeleggen.info zal kort uitleggen hoe aandelen werken en op welke manier u kunt beginnen met handelen in aandelen.

hoe werken aandelen h

Hoe werken aandelen? Stap 1: wat zijn aandelen?

Om de handel in aandelen is het belangrijk om te weten wat een aandeel precies is. Een aandeel is een waardepapier waaraan een aantal rechten verbonden zijn. De aandeelhouders van een bedrijf zijn in zekere zin de eigenaren van het bedrijf. Dit klopt juridisch gezien niet helemaal, maar om de werking van aandelen te begrijpen is het goed dit in het achterhoofd te houden.

Hoe werken aandelen? Stap 2: slechte en goede bedrijven

De waarde van een aandeel is namelijk verbonden aan de prestaties van het bedrijf waar het aandeel bij hoort. Een ‘eigendomsbewijs’ van een goed presterend bedrijf is daarom meer waard dan een aandeel van een bedrijf waar de zaken slecht gaan. Als dit voor u duidelijk is, is het tijd voor de volgende stap.

Aandelen worden verhandeld op de aandelenbeurs. Mensen hebben liever een aandeel in een goed bedrijf dan in een slecht bedrijf. Daarom verkopen mensen hun aandeel in een slecht bedrijf om een aandeel te kopen in een goed bedrijf. Door deze wisselwerking zijn aandelen van slecht presterende bedrijven minder in trek dan aandelen van goed presterende bedrijven. Dit zorgt weer voor een verschil in  prijs. Iets dat iedereen wil hebben en daardoor steeds schaarser wordt, wordt immers steeds duurder. Denk maar aan diamant. Iedereen vindt het mooi een wil het wel hebben maar omdat er niet veel van beschikbaar is, is de prijs erg hoog.

De prijs van aandelen van slecht presterende bedrijven wordt steeds lager. Mensen willen er van af en beiden het aan op de aandelenmarkt. Doordat niemand de ‘slechte’ aandelen voor een te hoge prijs wil hebben, worden deze aandelen voor een steeds lagere prijs aangeboden. Snapt u nu hoe aandelen werken?

Hoe werken aandelen? Stap 3: aandelen kopen en verkopen

De volgende stap is aandelen kopen met als doel deze weer te verkopen wanneer deze in waarde is gestegen. Bij deze stap komen heel veel dingen kijken. Toch willen wij het simpel houden en daarom behandelen we de meest gangbare manier van aandelen kopen en verkopen. Hiervoor is het noodzakelijk wat meer van de aandelenmarkt te weten.

Er is geen duidelijke verdeling tussen slechte bedrijven en goede bedrijven. Om een voorbeeld te gebruiken: als de waarde van een aandeel de laatste vijf maanden gedaald is, zal de ene belegger vermoeden dat het in de toekomst beter zal gaan en daarom een aandeel kopen. Deze betitelt het bedrijf als goed. Hij wil een aandeel kopen. Een andere belegger zal daarentegen vermoeden dat het de aankomende tijd nog slechter zal gaan met het bedrijf en besluiten zijn aandeel in het bedrijf te verkopen. Hij betiteld het bedrijf dan als slecht.

U ziet het. De interpretatie van goed of slecht verschilt per belegger. Hierdoor verandert de prijs een aandeel constant; er zijn namelijk wereldwijd miljoenen beleggers die verschillen van gedachte. U kunt dit zien in de onderstaande grafiek. Hierin ziet u de prijsverandering van het aandeel KPN op 28 juni 2013.

 hoe werken aandelen

Figuur 1, hoe werken aandelen. Klik op figuur om deze te vergroten. Bron: RTLZ.

U kunt bijvoorbeeld op een vroege morgen aandelen van een bedrijf, laten we KPN nemen, kopen tegen een prijs van 100 euro. Nadat u dit gedaan hebt, brengt KPN goede resultaten naar buiten. Hierdoor stijgt de prijs van het aandeel KPN met bijvoorbeeld 10%. Als u uw aandelen dan aan het eind van de dag weer verkoopt, kunt u dat doen voor 110 euro. U hebt dan 10 euro op een dag verdiend. Zo kan het mogelijk zijn om winst te maken met beleggen.

Zelf starten met aandelen kopen en verkopen?

Nu bestaan er slimme trucjes die maken dat beleggen een stuk interessanter wordt. U kunt van deze trucjes gebruik maken. Dat is heel gemakkelijk. Hiervoor hebt u alleen maar een gratis beleggingsprogrammaatje nodig. Eerst raden wij u echter aan wat beleggingservaringen te lezen om bekend te raken met de handel in aandelen.

Op deze site vindt u tientallen ervaringen die beschrijven hoe dagelijks kan worden gehandeld in aandelen op de beurs. Onderaan elke ervaring staat een link naar het gratis beleggingsprogrammaatje. U vindt de ervaringen onder deze link. Starten met aandelen kopen en verkopen?

Hoe werken aandelen? Klik dan op deze link voor de beleggingservaringen.

Wilt u toch direct het programma downloaden en beginnen met beleggen. Klik dan op deze link.

 Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Aandeel  

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu