Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > 6 tips voor zelf beleggen via beleggingssoftware

6 tips voor zelf beleggen via beleggingssoftware

28 oktober 2015 15:37 | 2.493 keer gelezen

Wilt u zelf beleggen via beleggingssoftware, maar is het niet duidelijk welke mogelijkheden er zijn of hoe het beleggen in de praktijk werkt? In dit artikel zullen twee beleggingsmethoden worden beschreven en zullen er zes gouden tips behandeld worden aan de hand een online belegging. Op deze manier wordt de basis van het beleggen duidelijk gemaakt voor beginnende beleggers.

 Zelf beleggen via beleggingssoftware-1

Zelf beleggen via beleggingssoftware – De Twee Methoden

Er zijn voor de particuliere belegger over het algemeen twee mogelijkheden om te beleggen. Allereerst is er het traditionele beleggen. Bij deze manier van beleggen is er vaak een groot vermogen nodig om aangename winsten te maken. Deze beleggingen duren meestal meerdere jaren en zijn over het algemeen niet op ieder gewenst moment te sluiten zonder extra kosten.

De tweede manier, het Contract for Difference beleggen is voor de meeste particuliere beleggers praktischer. Het doel is vaak een zo groot mogelijk rendement behalen op korte termijn, vaak zelfs binnen een dag. Er wordt dan via een tussenpersoon (broker) een contract afgesloten waarin de hoeveelheid aandelen (of dergelijke effecten) en de prijs per aandeel beschreven worden. Deze twee waarden resulteren in de openingswaarde voor de belegging.

Wanneer de positie terug wordt verkocht aan de broker worden deze waarden opnieuw bepaald en zal de sluitingswaarde vastgesteld worden. Het verschil tussen de aankoop en verkoopbedrag zorgt dan voor de winst voor de belegger.

Om rendementen op korte termijn aantrekkelijker te maken wordt er bij sommige online brokers een hefboomeffect aangeboden. Dit houdt in dat de broker grotendeels de belegging financiert door de inleg van beleggers uit te vergroten met een factor. Deze factor verschilt per product en tijdstip. Na afloop wordt het bedrag waarmee de belegging is uitvergroot weer teruggestort naar de broker. In het praktijkvoorbeeld zal dit proces verder duidelijk worden. Om meer over deze onderwerpen en het CFD beleggen te leren kunt u onze gratis cursus beleggen doornemen.

Zelf beleggen via beleggingssoftware – De 6 Gouden Tips

Een belegging wordt over het algemeen gebaseerd op een aantal basis stappen. Deze stappen zijn gekoppeld aan een de onderstaande ‘6 gouden tips’ die u kunt uitproberen bij het beleggen.

  1. Kies een beleggingsproduct dat aansluit bij uw strategie;
  2. Ga opzoek naar een aanleiding (fundamentele of technische analyse);
  3. Stel een verwachting op voor een koersdaling of -stijging;
  4. Controleer na het openen van een positie de verwachting;
  5. Stel van te voren een rendementsdoel of andere sluitingscriteria op;
  6. Probeer nieuwe strategieën eerst uit met fictief geld.

Deze tips zullen geen 100% garantie zijn voor succesvolle beleggingen, maar zullen mogelijk wel leiden tot betere beslissingen en beleggingen. In het onderstaande praktijkvoorbeeld zullen deze tips worden uitgewerkt om een idee te geven hoe u kunt beginnen met beleggen via een beleggingsprogramma.

Zelf beleggen via beleggingssoftware – Praktijkvoorbeeld Lloyds

Stap 1: Kiezen van een beleggingsproduct

Via beleggingssoftware kunt u in verschillende producten beleggen. Over het algemeen bestaat het aanbod uit aandelen, grondstoffen, indices, valuta en fondsen. Grondstoffen en valuta zijn over het algemeen zeer stabiel en hebben vaak de hoogste hefboomfactor. Het voorspellen van deze koersen gebeurt voornamelijk aan de hand van een statistische analyse. Indices en fondsen zijn als het ware een samenstelling van aandelen en hebben daardoor meer aanleiding nodig voor een betrouwbare voorspelling.

Aandelen zijn meestal beter te voorspellen aan de hand van nieuwsberichten en kunnen explosief stijgen of dalen na een ontwikkeling. In dit geval zal er belegd worden in aandelen van Lloyds, een Britse consumentenbank, met als doel de positie binnen één week weer te sluiten met een rendement van 20%.

Stap 2: Fundamentele analyse van Lloyds

Met een fundamentele analyse wordt er geduid op een onderzoek naar de meest recente ontwikkelingen en trends van beursgenoteerde bedrijven. Voor Lloyds is het onderstaande artikel gevonden, waarin beschreven wordt dat zij in financiële problemen beland zijn na de kredietcrisis en dat zij afhankelijk werd van een investering van de overheid.

De overheid heeft de extra aandelen van Lloyds gekocht voor het korte termijn om een faillissement te voorkomen bij deze consumentenbank. Deze aandelen zouden echter door verkocht worden aan investeerders, maar dit ging niet zonder enige moeite. De overheid wilt nu haar Lloyd aandelen onder de koersprijs verkopen aan particuliere beleggers.

Zelf beleggen via beleggingssoftware Nieuwsbericht

Figuur 1: Zelf beleggen via beleggingssoftware – Lloyds nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Aangezien de overheid dit aanbod uit heeft gebracht zullen aandelen waarschijnlijk moeilijker verhandelbaar zijn, wat ook een negatieve impact heeft op de vraag naar Lloyds aandelen. Bijna niemand is van plan om aandelen te kopen via een verkopende partij, wanneer zij Lloyd aandelen van de overheid onder de prijs over kunnen nemen. Hierdoor worden deze aandelen voor beleggers met het doel om winst op korte termijn te minder aantrekkelijk. In theorie zou volgens het vraag- en aanbodprincipe de aandelenprijs moeten dalen.

Op basis van deze theorie hebben wij voorspeld dat er zich een koersdaling zal voordoen voor Lloyds aandelen. Het aanbod van de overheid zal niet na een paar uur ingetrokken worden, dus gingen wij er vanuit dat de koersdaling voor een langere periode geldt.

Stap 3: Openen en controleren van de positie

Wij hebben besloten om via een broker te beleggen in een koersdaling, wat ook wel short gaan genoemd wordt. De openingsprijs bedroeg 77,23 Britse pond per 100 aandelen. In het praktijkvoorbeeld hebben wij belegd in 7.500 aandelen, wat resulteert in een openingswaarde van 5.792,25 pond (omgerekend 7.796,50 euro).

Door het hefboomeffect (1 op 50 voor deze belegging) hebben wij slechts 155,93 euro hoeven in te leggen om deze beleggen te beheren. Het koersverschil over de totale waarden resulteert in het rendement voor ons. In de illustratie hieronder is deze werking visueel weergeven om een duidelijk aan te geven hoe dit proces werkt.

Zelf beleggen via beleggingssoftware hefboom

Figuur 2: Zelf beleggen via beleggingssoftware – voorbeeld hefboom. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Het koersverloop (zie figuur 3) is na de opening gecontroleerd en vergeleken met de verwachting. In eerste instantie schommelde de koers licht heen en weer. Bij stap 2 hebben wij echter geconcludeerd dat de koers zou moeten dalen over een langere periode. De koers toonde geen reden tot sluiten en hebben wij dus afgewacht om te kijken of onze voorspelling voor een later tijdstip uitkwam.  Hieronder is het verloop te zien en de beleggingsperiode is omkaderd met een grijze rand. De publicatie van het nieuwsbericht is weergegeven met een rode pijl.

Zelf beleggen via beleggingssoftware Koersverloop

Figuur 3: Zelf beleggen via beleggingssoftware – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Stap 4: Het geschikte sluitingsmoment vinden

De ochtend na de belegging bleek de koers inderdaad gedaald te zijn en bleek weer enigszins stabiel te worden. Het eerder opgestelde doel van 20% rendement was behaald, waardoor wij ter plekke de positie hebben gesloten op 6 oktober 2015 om 10:03 uur.

Zelf beleggen via beleggingssoftware – Resultaten

Het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde bedroeg 30 Britse pond, wat resulteerde in een winst van 41,31 euro over een inleg van 155,93 euro. Dit komt neer op een rendement van 26,5 procent. In de onderstaande figuur zijn de resultaten van de belegging in Lloyds terug te vinden.

Zelf beleggen via beleggingssoftware Resultaten

Figuur 4: Zelf beleggen via beleggingssoftware – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Virtueel beleggen oefenen met fictief geld

Zoals de zesde tip al luidde, is het aangeraden dat beginnende beleggers zelf in de praktijk strategieën oefenen. Dit kan geheel gratis door gebruik te maken van de demo beleggen. Hierdoor wordt u veel handiger in het beleggen en kan er eerder meegelift worden op koersontwikkelingen in de praktijk. Op onze vergelijkingspagina hebben wij de meest gebruikte beleggingssoftware voor u geselecteerd. Op deze wijze kunt u het beleggingsprogramma kiezen dat het beste bij uw doelen aansluit. De brokers op onze site bieden u de optie om:

  • te beleggen met een klein bedrag via een hefboomwerking;
  • winst te behalen op een koersdaling;
  • vrijwel onmiddellijk uw beleggingen te openen en te sluiten.

Kies uit onze lijst de meeste geschikte broker, zodat zelf beleggen via beleggingssoftware precies aan uw eisen voldoet.

Vergelijk en download hier uw beleggingssoftware!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

http://www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP_ANP-051015-068/Londen-slijt-deel-belang-Lloyds-aan-publiek.aspx

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu