Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > Speculeren op een koersdaling Orange: € 63 winst

Speculeren op een koersdaling Orange: € 63 winst

10 maart 2015 10:36 | 1.911 keer gelezen

Speculeren op een koersdaling Orange was een uitstekende zet! Wij behaalden hiermee een winst van 63 euro! Niet iedereen is ervan op de hoogte, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om te beleggen op een koersdaling en daarmee een winst te behalen. Lees nu verder voor nadere uitleg.

Koersdaling Orange

Short gaan

De term short gaan heb je misschien wel eens gehoord, maar wat betekent het nou eigenlijk? Short gaan is het speculeren op een koersdaling in plaats van op een koersstijging. Short gaan is alleen mogelijk met online beleggen. Indien een bedrijf negatief in het nieuws komt, daalt meestal de aandelenkoers. Voorbeelden van negatieve berichten kunnen zijn: bezuiniging of een omzetdaling. Voor beleggers zijn negatieve nieuwsberichten vaak een aanleiding om hun aandelen van dat bedrijf te verkopen om verlies te beperken. Indien er veel aandelen beschikbaar zijn op de beurs, zal de prijs per aandeel gaan dalen. Wij zullen nu onze ervaring  met ’Speculeren op een koersdaling Orange’ met jullie delen.

Speculeren op een koersdaling Orange: aanleiding

Om risico’s tijdens het beleggen te beperken adviseren wij te beleggen met een aanleiding. Een aanleiding kan een negatief of positief nieuwsbericht zijn. Wij kwamen op 17 februari 2015 het nieuwsbericht tegen over het Franse Telecom bedrijf Orange tegen, zie figuur 1. In het bericht wordt aangegeven dat Orange minder winst heeft behaald dan eerdere jaren, dit is een negatief nieuwsbericht voor Orange. Dit is de reden waarom wij hebben gespeculeerd op een koersdaling, oftewel wij hebben ervoor gekozen om short te gaan met Orange.

Koersdaling Orange

Figuur 1: Nieuwsbericht Orange. Klik om deze te vergroten.

Speculeren op een koersdaling Orange: positie openen

Na de keuze te hebben gemaakt om te speculeren op een koersstijging of een koersdaling is de volgende stap om de positie te openen. Wij kochten 250 aandelen met een inleg van 203,25 euro, zie figuur 2. Na de hefboom werd onze inleg 4.065 euro waard. De hefboom is een factor waarmee onze inleg vermenigvuldigd wordt, waardoor we meer aandelen konden kopen. Deze hefboomfactor kan verschillen per effect. In ons geval was de hefboomfactor 1:20, dit betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met een factor van 20.

Koersdaling Orange

Figuur 2: Positie openen koersdaling Orange. Klik om deze te vergroten.

Speculeren op een koersdaling Orange: koers volgen

Indien je geen tijd hebt om de koers te volgen kun je een profit call of een stop loss instellen, zie figuur 2. Je kunt gebruik maken van een profit call als je wilt dat je positie automatisch wordt gesloten na het behalen van een bepaalde winst. Een stop loss kun je instellen om je verlies te beperken, de hoogte hiervan kun je zelf bepalen. In figuur 3 is het koersverloop van Orange terug te vinden, hier is een duidelijke koersdaling te zien.

Koersdaling Orange

Figuur 3: Koersverloop koersdaling Orange. Klik om deze te vergroten.

Speculeren op een koersdaling Orange: positie sluiten

Wanneer de koers daalt, maken wij winst met het speculeren op een koersdaling Orange. Indien je tevreden bent met de winst op een bepaald moment, kun je de positie sluiten. Wij hebben onze positie handmatig na 2 uur gesloten. Wij hebben met een inleg van 223 euro een winst van 62,50 euro behaald. Wij hebben hiermee een rendement van 28% gerealiseerd. In figuur 4 kun je een overzicht terugvinden van onze belegging in aandelen van Orange.

Koersdaling Orange

Figuur 4: Resultaat koersdaling Orange. Klik om deze te vergroten.

Beleggen voor dummies

Beleggen oefenen kan nu ook met behulp van de beurssimulator. De beurssimulator maakt gebruik van beleggen met demo geld. Dit is de unieke methode om snel te leren beleggen. Door eerst gebruik te maken van de beurssimulator, worden financiële risico’s uitgesloten. Op deze manier kun je zorgeloos oefenen met beleggen. Zodra je het gevoel hebt dat je genoeg hebt geoefend en goed voorbereid bent, kun je overgaan in dezelfde software met echt geld. Het voordeel hiervan is dat je dan al vertrouwd bent met de software.

Download nu de beleggingssoftware!

 

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan

http://www.nu.nl/beurs/3994267/orange-ziet-resultaat-verder-verslechteren.html

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu