Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > Traditioneel beleggen en CFD beleggen

Traditioneel beleggen en CFD beleggen

6 februari 2016 17:25 | 1.494 keer gelezen

In dit artikel wordt het verschil tussen het traditioneel beleggen en CFD beleggen nader toegelicht. Veel mensen zijn nog niet bekend met de term CFD beleggen. CFD beleggen is de afkorting voor Contract for Difference en heeft veel voordelen ten opzichte van het traditioneel beleggen. CFD beleggen is online beleggen en is mogelijk met behulp van een beleggingsprogramma.

CFD beleggen

CFD beleggen

CFD beleggen staat voor Contract for Difference en wordt gezien als een leuke manier van online beleggen. Er zijn veel verschillende aanbieders van beleggingsprogramma’s, deze aanbieders worden ook wel brokers genoemd. Hierdoor is het mogelijk om te beleggen vanachter uw pc, laptop, tablet of smartphone. Bij deze programma’s wordt gebruik gemaakt van CFD’s. Een voordeel van CFD’s is de mogelijkheid om winst te realiseren op korte termijn. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit mogelijk is.

Traditioneel beleggen vs. CFD beleggen

Iedereen is wel bekend met het traditioneel beleggen, waarbij u naar een beleggingskantoor of bank gaat om te beleggen, dit is vaak op de lange termijn. Bij online beleggen, oftewel CFD beleggen, is het mogelijk om op korte termijn winst te realiseren. Bij CFD beleggen wordt gebruik gemaakt van een hefboomconstructie waardoor uw inlegwaarde wordt verhoogd met een bepaalde factor. Deze factor is afhankelijk van het effect waarin u belegt. Stel dat u 100 euro inlegt en de hefboomfactor is 1:20, dat betekent dat uw inleg een waarde zal krijgen van 2.000 euro. Met deze nieuwe waarde kunt u een hogere aandelenpositie innemen, zonder dat u daar daadwerkelijk meer geld voor moet inleggen. Indien er een koersstijging plaatsvindt, kunt u hier van profiteren als u een goede voorspelling heeft gedaan. Kortom, de hefboomconstructie maakt het mogelijk om meer winst uit uw belegging te halen en kunt u beleggen met een klein bedrag. CFD beleggen wordt hierdoor ook wel gezien als slim beleggen. Hieronder worden de verschillen tussen het traditioneel beleggen en het CFD beleggen met behulp van een voorbeeld geïllustreerd.

Stel u voor dat u van plan bent om te gaan beleggen in KPN. De winst die u met het traditioneel beleggen het CFD beleggen kunt realiseren zal niet hetzelfde zijn. Stel u voor dat u een inleg van 250 euro heeft en dat de koers 5% steeg na het openen van de koers. Hieronder wordt toegelicht wat de winst bij het traditioneel beleggen en wat de winst bij het CFD beleggen zou zijn.

  • Traditioneel beleggen

Indien u bij het traditioneel beleggen 250 euro aandelen KPN koopt en de koers gaat 5% stijgen, zullen uw aandelen van KPN 5% meer waard worden. Indien u er nu voor zou kiezen om uw aandelen te verkopen, zal u een winst van 12,50 euro hebben gerealiseerd met 5% rendement.

  • CFD beleggen

Indien u bij het CFD beleggen besluit te beleggen met 250 euro op aandelen KPN, zal u inleg veranderen. Zoals eerder is uitgelegd in dit artikel, verhoogt de hefboomconstructie uw inleg met een bepaalde factor. Stel dat de hefboomfactor 1:10 is bij KPN en er vindt een koersstijging van 5% plaats, net als bij het voorbeeld van het traditioneel beleggen. In dit geval zult u dan niet een winst realiseren van 12,50 euro, maar een winst van 125 euro. De hefboomconstructie zorgde ervoor dat uw inleg werd vermenigvuldigd met 10, waardoor uw inleg een waarde kreeg van 2.500 euro. Een koersstijging van 5% zorgde in dit voorbeeld voor een rendement van maar liefst 50%.

CFD beleggen

Figuur 1: Traditioneel beleggen versus CFD beleggen. Klik om te vergroten.

Cursus beleggen voor beginners

Indien u geïnteresseerd bent in het CFD beleggen kunt u er voor kiezen om de gratis cursus beleggen voor beginners te volgen. In deze cursus wordt het CFD beleggen en handige beleggingstermen behandeld. Op deze manier kunt u alles eerst nog eens rustig doorlezen voordat u begint met CFD beleggen.

Leren beleggen voor beginners

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende brokers waar u uit kunt kiezen. U kunt hier klikken om verschillende beleggingsprogramma’s met elkaar te vergelijken. Hier kunt u kijken welke broker het beste bij u past. Met sommige beleggingsprogramma’s kunt u gebruik maken van een demo modus. Met een demo modus kunt u beleggen op werkelijke koersen met fictief geld. In hetzelfde programma kunt u overstappen op de werkelijke modus, waar u met uw eigen geld kunt beleggen. Het is verstandig om als beginnende belegger eerst gebruik te maken van de demo modus, om op deze manier het programma te leren kennen en leren beleggen.

Download hier de gratis beleggingssoftware!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu