Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Beginnen met handelen in effecten

Beginnen met handelen in effecten

24 juli 2016 15:12 | 2.463 keer gelezen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u kunt beginnen met handelen in effecten. Online beleggen biedt veel mogelijkheden, met name voor beginnende beleggers. Bij online beleggen hebben beleggers bijvoorbeeld de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Daarnaast biedt online beleggen meer voordelen waar beginnende beleggers van kunnen profiteren. Bent u benieuwd hoe u kunt beleggen in verschillende effecten? Lees dan verder!

Beginnen met handelen

Handelen in effecten

Misschien kent u de term ‘handelen in effecten’ nog niet. Bij het handelen in effecten kunnen beleggers handelen in aandelen, grondstoffen, indices of bijvoorbeeld valuta. Dit zijn enkele verschillende effecten waar beleggers met een online beleggingsprogramma in kunnen handelen.

Bij het beleggen in aandelen gaat het om aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast is het voor beleggers ook mogelijk om te beleggen in indices. Indices is het meervoud van index, dit is samengestelde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste aandelenwaarde. In Nederland is dit bijvoorbeeld de AEX, deze index bestaat uit 25 beursgenoteerde bedrijven.

Voordelen van een online beleggingsprogramma

Zoals eerder werd aangegeven in dit artikel, kunnen beleggers profiteren van verschillende voordelen met online beleggen. Een groot voordeel van online beleggen is dat beleggers op ieder moment een beleggingspositie kunnen openen. Bij de traditionele manier van beleggen is dit niet het geval, beleggers zijn hierbij genoodzaakt om naar een bank of beleggingskantoor te gaan om te beleggen.

Daarnaast kunnen beleggers met een online beleggingsprogramma beleggen met kleine bedragen. Bij een online beleggingsprogramma wordt gebruik gemaakt van de hefboom. De hefboom vergroot de inleg, zodat de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Op deze manier is de belegger in staat om meer winst te realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven van de hefboom.

Hefboomconstructie

Figuur 1: Beginnen met handelen – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld wil de belegger gaan beleggen met een inleg van 100 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:10, dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 1.000 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. 

Long gaan en short gaan

Bij online beleggen kunnen beleggers zowel speculeren op een koersstijging als op een koersdaling. Bij de traditionele manier van beleggen is het slechts mogelijk om te speculeren op een koersstijging. Het speculeren op een koersstijging wordt in de beleggingswereld ook wel long gaan genoemd. Daarnaast wordt het speculeren op een koersdaling ook wel short gaan genoemd.

Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggers kunnen hiervoor verschillende beleggingsmethodes gebruiken. Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar recente ontwikkelingen. Als het bijvoorbeeld gaat om een negatief nieuwsbericht met betrekking tot de financiële situatie van een beursgenoteerd bedrijf, kan de belegger ervoor kiezen om short te gaan. Kortom, de belegger kan winst realiseren met het speculeren op een koersdaling, bij een goede voorspelling van de koers.

Beginnen met handelen: Gratis cursus beleggen

Om meer te leren over online beleggen en verschillende beleggingsmethodes, kunt u gebruik maken van de gratis cursus beleggen. In deze cursus worden de basisaspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Overigens worden enkele beleggingsmethodes uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. De cursus neemt ongeveer 30 minuten in beslag en bestaat uit zes relevante hoofdstukken, deze staan hieronder weergegeven.

Cursus beleggen – Leren beleggen

Hoofdstuk 1. Beleggen in het algemeen

Hoofdstuk 2. Beleggen via een broker

Hoofdstuk 3. Winst maken met online beleggen

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met online beleggen

Beginnen met handelen: Beleggen voor dummies

Om goed voorbereid te starten met online beleggen, is het verstandig om eerst te beginnen met demo beleggen. Met een demo account kunnen beleggers beleggen op actuele koersen. Beleggers kunnen met een demo account ervaring op doen en leren van eventuele fouten. Bij een demo account ontvangen beleggers overigens een fictief bedrag van 20.000 euro. Met dit bedrag kan onbeperkt geoefend worden.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu