Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Hoe beleggen in Duitse index

Hoe beleggen in Duitse index

6 maart 2016 18:34 | 1.208 keer gelezen

In het artikel ‘hoe beleggen in Duitse index’ wordt uitgelegd hoe u kunt beginnen met beleggen op indices, dit is het meervoud van index. Veel mensen zijn bekend met het beleggen in aandelen, maar niet in indices. Eigenlijk is het bijna hetzelfde, alleen bij online beleggen profiteert u bij het beleggen in indices van een hogere hefboomfactor. Lees verder als u geïnteresseerd bent in het beleggen in indices.

Hoe beleggen in Duitse index

Wat zijn indices?

Zoals in de inleiding werd aangegeven is het woord ‘indices’ het meervoud van een index. Een index is een groep beursgenoteerde bedrijven die de hoogste waarde hebben van de beurs. Deze beursgenoteerde bedrijven vormen samen een groep. Bij een index geldt de gemiddelde waarde van alle beursgenoteerde bedrijven uit de groep. In dit artikel zullen we het beleggen op indices uitleggen aan de hand van een praktijkervaring; de Duitse index. De Duitse index heet DAX30 en dit staat voor Deutscher Aktienindex en de dertig staat voor dertig beursgenoteerde bedrijven. In Frankrijk is dit bijvoorbeeld de CAC40, dit staat voor Cotation Asisstee en Continue en voor 40 beursgenoteerde bedrijven.

Hoe beleggen in Duitse index: Nieuwsbericht

Als wij besluiten om te gaan beleggen is dit altijd aan de hand van een aanleiding. In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Dit is een handige beleggingsmethode die gebruikt kan worden om een aanleiding te vinden. Bij de fundamentele analyse wordt er gekeken naar de recente ontwikkelingen met betrekking tot beursgenoteerde bedrijven en indices. De recente ontwikkelingen kunnen gevonden worden in nieuwsberichten die op het internet worden geplaatst. Dit kunnen positieve of negatieve berichten zijn met betrekking tot de financiële situatie, dit kan als aanleiding dienen om te gaan beleggen.

Op 29 februari kwamen wij het onderstaande bericht tegen over de Europese beurzen. In het bericht wordt aangegeven dat de beurzen van Europa rood kleurden. Dit is slecht nieuws voor de Europese beurzen, wij besloten aan de hand van onze aanleiding om te beleggen op een koersdaling Duitse beurs. Het speculeren op een koersdaling wordt in de beleggingswereld ook wel short gaan genoemd.

Nieuwsbericht Duitse index

Figuur 1: Hoe beleggen in Duitse index – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Hoe beleggen in Duitse index: Positie openen

Wij besloten om onze positie te openen met een inleg van 159 euro. Bij online beleggen, oftewel virtueel beleggen, wordt gebruik gemaakt van de hefboomfactor en de hefboomfactor bij indices is 1:294, hierdoor kreeg onze inleg een nieuwe waarde van 46.769 euro. Bij aandelen is de hefboomfactor vaak 1:10 of 1:20, bij indices profiteert u van een hogere hefboomfactor. Met de nieuwe waarde van onze inleg konden wij een positie innemen van 5 contracten. Door het hefboomeffect kunt u beleggen met weinig geld en is het beleggen voor studenten ook mogelijk.

In het onderstaande figuur wordt het koersverloop van de belegging weergegeven. Hier is te zien dat de koers niet gelijk begon te dalen. Na een paar minuten begon de koers te dalen en werd de positie automatisch gesloten door de profit call. Bij het openen van de positie heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende functies. Bij deze belegging hebben wij gebruik gemaakt van de profit call functie. Deze functie zorgt ervoor dat uw positie automatisch wordt gesloten bij het aangegeven winstpunt. In het koersverloop is te zien dat de koers daarna bleef stijgen, het was een goed idee om de profit call in te stellen bij deze belegging.

Koersverloop Duitse index

Figuur 2: Hoe beleggen in Duitse index – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Hoe beleggen in Duitse index: Eindresultaat

Met een inleg van 159 euro en winst van 43 euro hebben wij met deze belegging 27% rendement gerealiseerd. Hieronder wordt het beleggingsresultaat van de belegging weergegeven. Let op, dit was een extreem korte beleggingstijd, dit is niet altijd het geval.

Eindresultaat Duitse index

Figuur 3: Hoe beleggen in Duitse index – Eindresultaat. Klik om te vergroten.

Beleggen voor dummies

Wilt u beginnen met beleggen maar wilt u geen financieel risico lopen? U heeft nu de mogelijkheid om het beleggen te oefenen met de beurssimulator. Met de beurssimulator kunt u het beleggen risicoloos oefenen op werkelijke koersen. De beurssimulator ziet er overigens hetzelfde uit als het beleggen met echt geld. Op deze manier kunt u het beleggen oefenen en gewend raken met het programma.

Als u graag iets meer wilt leren over online beleggen, kunt u ook gebruik maken van de gratis cursus beleggen. Deze cursus bestaat uit zes hoofdstukken en neemt slechts 30 minuten in beslag.

Download hier het gratis beleggingsprogramma

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/DAX-index
http://www.nu.nl/beurs/4222284/europese-beurzen-nemen-gas-terug.html

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu