Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Hoe werkt het valuta beleggen in de euro koers?

Hoe werkt het valuta beleggen in de euro koers?

30 oktober 2015 11:29 | 1.779 keer gelezen

Voordat u begint met het valuta beleggen in de euro koers is verstandig om een bepaalde wisselkoers te analyseren. In dit artikel zal er een praktijkvoorbeeld uitgewerkt worden aan de hand van een belegging in de euro ten opzichte van de Australische dollar. Na het doorlezen van dit artikel weet u op welke manieren u online kunt beleggen en welke stappen u kunt uitvoeren om beter te beleggen.

 shutterstock_95655403

Valuta beleggen in de euro koers – De basis van online beleggen

Voordat men begint met beleggen in het handig om te weten hoe het beleggen in valuta werkt en welke mogelijkheden u heeft als belegger. De particuliere belegger kan over het algemeen kiezen uit twee verschillende manieren, het traditionele beleggen en het Contract for Difference beleggen.

Wanneer u er voor kiest om traditioneel te beleggen kunt u via banken of dergelijke financiële bedrijven beleggen in valuta. Dit is vaak voor de lange termijn, waarbij de belegger voor een aantal jaren investeert in een bepaalde wisselkoers. Elk jaar wordt er, als de voorspelling klopt, een klein rendement behaald van een paar procent. Om een aangename winst te realiseren wordt er een groot bedrag (vaak meer dan 10.000 euro) ingelegd.

Een tweede optie is het Contract for Difference beleggen (CFD), een populaire methode voor particuliere beleggers. Het beleggen via deze contracten gebeurt via een tussenhandelaar (broker). U sluit met deze broker een contract af om de financiële verantwoording van het koersverschil op u te nemen. De broker koopt en verkoopt valutacontracten op het moment dat u het wenst. Hierdoor kunt u direct valuta verhandelen op het moment dat u verwacht dat een koers onverwachts omslaat. De winst wordt bepaald door het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde. Het doel van CFD beleggen is dan ook vaak korte termijn gericht en wordt ook wel daghandelen of daytraden genoemd.

Hefboomeffect

De reden dat het traditioneel beleggen op de lange termijn gericht is heeft de maken met de schommelingen in de koers. Vaak zijn koersen stabiel, waardoor traditionele beleggingen in valuta bijna niet voor grote rendementen zorgen op korte termijn.

Als oplossing hiervoor bieden CFD brokers een hefboomeffect aan. Deze hefboomwerking zorgt ervoor dat een belegger slechts een klein deel van de openingswaarde hoeft te financieren. Een hefboomfactor van 1 op 20 geeft de belegger de mogelijkheid om gedurende een belegging een beleggingsvermogen te beheren van 20 maal zijn of haar inleg. Kleine koersveranderingen zorgen daarom voor een uitvergroot rendement, wat het beleggen op korte termijn aantrekkelijk maakt.

Om meer te lezen over het CFD beleggen en het hefboomeffect kunt u onze cursus online beleggen voor beginners doorlezen!

 Valuta beleggen in de euro koers – Fundamentele analyse

De eerste stap van het valuta beleggen is het voorspellen van een wisselkoers. Hiervoor zijn een aantal methoden voor opgesteld. De meeste gebruikte manier is de fundamentele analyse. Dit houdt in dat er gezocht wordt naar de meest recente nieuwsberichten en op basis hiervan de richting van de koers wordt ingeschat.

In het onderstaande nieuwsbericht staat beschreven dat de Australische economie een klap heeft gehad mede door een verzwakking in de export naar China. Een andere belangrijke factor is de daling van grondstofprijzen. Australië is een grote producent van grondstoffen en loopt hierdoor een grote geldstroom mis. Hieronder kunt u het artikel vinden dat wij gebruikt hebben voor deze belegging.

Figuur 1: Valuta beleggen in de euro koers – nieuwsbericht over het verloop van de wisselkoers EUR/AUD. Klik om te vergroten.

Figuur 1: Valuta beleggen in de euro koers – nieuwsbericht over het verloop van de wisselkoers EUR/AUD. Klik om te vergroten.

Op het moment dat een economie van een land achteruit gaat, zal de bijbehorende munteenheid over het algemeen ook in daling terecht komen. Dit gebeurt voornamelijk om twee redenen:

  • Mensen hebben minder behoefte aan de munt, omdat de economie en daarmee ook de handel van een het land minder is geworden.
  • Australië heeft in dit geval veel minder omzet gemaakt dan gepland. Dit beperkt de economische groei voor het land. In combinatie met een groeiende economie wereldwijd zorgt dit voor een relatief mindere positie en ook voor een mindere waarde van de munt.

Ondertussen waren er rond hetzelfde tijdstip artikelen gepubliceerd over een economische groei voor Europese landen. Dit deed ons vermoeden dat de euro meer waard zou worden ten opzichte van de Australische dollar.

Valuta beleggen in de euro koers – Beheren van de positie

Vlak na de publicatie van het nieuwsbericht hebben wij ervoor gekozen te beleggen in de wisselkoers van de euro ten opzichte van de Australische dollar. De inleg bedroeg 200 euro en de bijbehorende hefboomfactor was 1 op 200, wat resulteerde in een openingswaarde van 40.000 euro. In de onderstaande figuur kunt u zien hoe de koers stabiel verliep voor een lange periode. Rond het moment van de publicatie van het nieuwsartikel begon de wisselkoers plots te stijgen. Het grijze frame geeft de beleggingsperiode weer voor dit praktijkvoorbeeld.

Figuur 2: Valuta beleggen in de euro koers – koersverloop van de wisselkoers EUR/AUD.

Figuur 2: Valuta beleggen in de euro koers – koersverloop van de wisselkoers EUR/AUD.

De openingsprijs bedroeg 1,6005 EUR/AUD en kwam vlak na de opening in een stijgende trend terecht.

Valuta beleggen in de euro koers – Beleggingsresultaten

Rond 11:22 uur was de euro 1,6024 waard. Het verschil lijkt op het eerste oog minimaal, maar voor valuta zijn dit zeker merkbare veranderingen. Het hefboomeffect zorgt voor een extra uitvergroting van ons rendement en bedroeg op dat moment

De koers leek te stabiliseren rond dit moment, wat ons deed besluiten de belegging te sluiten met een rendement van 23,7%. Het verschil tussen de openings- en de sluitingswaarde zorgde voor de winst en was uitgerekend 47,40 euro over een belegging van 200 euro. In het onderstaande figuur kunt u de verdere beleggingsresultaten aflezen.

Figuur 3: Valuta beleggen in de euro koers – eindresultaat. Klik om te vergroten.

Figuur 3: Valuta beleggen in de euro koers – eindresultaat. Klik om te vergroten.

Daytraden leren door fictief beleggen

Wilt u leren beleggen door het in de praktijk uit te voeren? Doe dit dan via de demo beleggen en oefen gratis het online beleggen. Op onze vergelijkingspagina staan een aantal door ons geselecteerde brokers (geautoriseerd door Autoriteit Financiële Markten) waar u gebruik kunt maken van de demo beleggen.

Door via het fictief beleggen strategieën uit te proberen en te verbeteren kunt u zichzelf ontwikkelen in het valuta beleggen en zich goed voorbereiden op het verhandelen van beleggingsposities. Via deze brokers kunt u beleggen met weinig geld en voordeel behalen uit het hefboomeffect dat door deze software aangeboden wordt. Vergelijk op de onderstaande link een broker, zodat u het meeste geschikte programma kunt kiezen!

Klik hier om gratis een broker naar keuze te downloaden!

 

Bronnen: http://www.telegraaf.nl/dft/specials/ishares/22321197/__Slim_beleggen_met_vreemde_valuta_ETF_s__.html

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24441853/__Economie_Australie_voelt_zwakker_China__.html

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu