Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Indexbeleggen Japanse index

Indexbeleggen Japanse index

2 juli 2016 19:39 | 1.496 keer gelezen

In het artikel ‘Indexbeleggen Japanse index’ wordt nader toegelicht hoe u kunt beleggen in indices. Beleggen in indices wordt steeds populairder. Met een online beleggingsprogramma hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen in verschillende effecten zoals: aandelen, valuta, grondstoffen en indices. In dit artikel wordt nader toegelicht hoe u zelf kunt starten met indexbeleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

 Indexbeleggen Japanse index

Indexbeleggen: Japanse index

Bij online beleggen, oftewel CFD beleggen, hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen in indices. Indices is overigens het meervoud van index. Een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste beurswaarde. In dit artikel wordt met behulp van een praktijkvoorbeeld uitgelegd hoe u kunt beleggen in indices.

CFD beleggen

Zoals eerder werd aangegeven wordt online beleggen ook wel CFD beleggen genoemd, omdat er wordt belegd met CFD’s. CFD staat voor Contract For Difference en hierbij sluiten de belegger en de tussenhandelaar een contract. Bij CFD beleggen draait het om de voorspelling van de koers, hierdoor is het voor de belegger ook mogelijk om te beleggen op een koersdaling. De tussenhandelaar is een aanbieder van een beleggingsprogramma, dit wordt overigens ook wel een broker genoemd.

Bij CFD beleggen draait het om de voorspelling van de koers. Bij een goede voorspelling van de koers heeft de belegger winst gerealiseerd. De belegger ontvangt in dit geval het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. Daarentegen dient de belegger dit verschil aan de broker te betalen als de belegger een verkeerde voorspelling doet. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies.

CFD beleggen en de hefboom

Bij CFD beleggen kan de belegger profiteren van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat de belegger in staat is te beleggen met 100 euro of minder. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor.

De grootte van de factor is afhankelijk van het soort effect, in dit geval gaat het om de Japanse index. Bij indices is de hefboomfactor vaak hoog en de hefboomfactor bij de Japanse index is 1:294. Dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 294. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

Hefboom

Figuur 1: Indexbeleggen Japanse index – Voorbeeld hefboom. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld gaat het om een inleg van 50 euro en een hefboomfactor van 1:294. Kortom, in dit geval werd de inleg vermenigvuldigd met 294 (50 euro maal 294). De uitkomst hiervan is de nieuwe waarde van de inleg, waarmee de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Kortom, de hefboom zorgt ervoor dat beleggers niet genoodzaakt zijn om te beleggen met 1000 euro of meer!

Indexbeleggen Japanse index: Aanleiding

Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding om risico’s te beperken. Beleggers kunnen gebruik maken van verschillende beleggingsmethodes tijdens het beleggen. In dit voorbeeld hebben wij gebruik gemaakt van de fundamentele analyse. Dit is een relatief simpele beleggingsmethode die door iedereen gebruikt kan worden. Bij deze beleggingsmethode dient de belegger te kijken naar recente ontwikkelingen. Recente ontwikkelingen kunnen worden teruggevonden in het online nieuws wat dagelijks wordt gepubliceerd. Aan de hand hiervan kan de belegger bepalen om te speculeren op een koersstijging of koersdaling.

Op 11 mei kwamen wij het onderstaande nieuwsbericht tegen over de Japanse index. In het nieuwsbericht wordt aangegeven dat de index op woensdag is gesloten met een kleine winst. Dat is uitstekend nieuws voor de Japanse index. Dit was onze aanleiding om te speculeren op een koersstijging Japanse index.

Japanse-index-nieuwsbericht

Figuur 2: Indexbeleggen Japanse index – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Indexbeleggen Japanse index: Koersverloop

Wij besloten om een beleggingspositie te openen met een inleg van 107 euro. In dit geval was de hefboomfactor van de Japanse index nog 1:200, dat betekent dat de inleg werd vermenigvuldigd met 200. De uitkomst hiervan was 21.40 euro (107 euro maal 200).

Met de nieuwe inlegwaarde konden wij een aandelenpositie innemen van 160 contracten. Hieronder wordt het koersverloop van de belegging weergegeven. Hier is te zien dat de koers vrijwel direct na het openen van de positie begon te stijgen.

Japanse-index-koersverloop

Figuur 3: Indexbeleggen Japanse index – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Indexbeleggen Japanse index: Resultaat

Bij het openen van de positie besloten wij gebruik te maken van de profit call. De profit call zorgt ervoor dat de positie automatisch wordt gesloten bij het aangegeven gewenste winstpunt. De positie werd in dit geval gesloten door de profit call. Bij het aangegeven rendement van 17%. Hieronder wordt het beleggingsresultaat geïllustreerd.

Japanse-index-resultaat

Figuur 4: Indexbeleggen Japanse index – Resultaat. Klik om te vergroten.

Slim beleggen: Virtueel beleggen

In dit artikel zijn veel verschillende voordelen van virtueel beleggen, oftewel CFD beleggen, naar voren gekomen. De verschillende voordelen van CFD beleggen worden hieronder weergegeven.

  • Beleggen met weinig geld;
  • Beleggen op korte termijn;
  • Beleggen in verschillende effecten.

Online beleggen voor beginners

Voor beginnende beleggers is het slim om eerst te beginnen met een cursus beleggen. Een cursus beleggen kan een duidelijke uitleg bieden met betrekking tot CFD beleggen. Er zijn enkele punten die namelijk niet in dit artikel zijn behandeld. Het is verstandig om eerst gebruik te maken van de cursus beleggen, voor u begint met echt beleggen. De cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer 30 minuten in beslag.

Na het volgen van de cursus kunt u het beleggen op een veilige manier oefenen op werkelijke koersen. Met demo beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om het beleggen op een veilige manier te ervaren. Bij demo beleggen ontvangen beleggers een fictief bedrag om het beleggen te oefenen. Op deze manier kunnen beleggers leren van eventuele fouten.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!


Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Aandelenindex
http://www.nu.nl/beurs/4259963/japanse-beurs-sluit-licht-hoger.html

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu