Direct online beleggen?

> cursus beleggen > 2. Cursus beleggen: beleggen via een broker

2. Cursus beleggen: beleggen via een broker

23 mei 2013 09:17 | 6.931 keer gelezen

U bent aangekomen in het tweede hoofdstuk van de gratis cursus beleggen. In dit hoofdstuk leert u het verschil tussen online beleggen en traditioneel beleggen.

2.1 Algemene uitleg van CFD beleggen

Internet beleggen kan op verschillende manieren. De meest aantrekkelijk vorm van internet beleggen is ‘Contract for difference’ ook wel CFD beleggen genoemd. CFD beleggen is een beleggingsmethode die de afgelopen jaren sterk in populariteit stijgt. Dit komt door het hoge winstpotentieel tegenover een zeer laag inlegbedrag. CFD beleggen is bij veel beginnende beleggers niet bekend. Onterecht, omdat deze beleggingsmethode veel verschillende goede eigenschappen heeft.

2.2 Hoe werkt deze manier van beleggen?

Het grootste kenmerk van deze beleggingsmethode is het beleggen met een hefboom. Beleggen met een hefboom stelt u in staat met een klein bedrag te handelen in meer effecten dan u normaal zou kunnen met traditioneel beleggen. Dit betekent dat u met een kleine inleg een hoge winst kunt halen.

In onderstaande afbeelding is het verschil tussen CFD beleggen en traditioneel beleggen weergegeven. De figuur laat zien in hoeveel aandelen u bijvoorbeeld zou kunnen handelen.

Cursus-beleggen-beleggen-via-een-broker-plaatje1

Figuur 1, beleggen met een hefboom.

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van een inleg van 1.000 euro, zowel voor beleggen op de traditionele beleggingsmethode als beleggen met CFD’s. Wij willen beleggen in aandelen die een prijs hebben van 5 euro per stuk. Wanneer we willen beleggen op de traditionele manier zouden wij met een inleg van 1.000 euro in totaal 200 aandelen kunnen kopen.

Online beleggen via CFD’s.

Door te beleggen met CFD’s kunnen wij met dezelfde inleg meer aandelen kopen. Met een inleg bedrag van 1.000 euro kunnen wij in totaal 2.000 aandelen kopen. Dit komt door het hefboomeffect van 10x. De hefboom zorgt ervoor dat we met een kleiner bedrag meer aandelen kunnen kopen. De totale waarde van onze portefeuille is in dit geval 10x zo groot.

2.3 De voordelen van beleggen met een hefboom

Het voordeel van het beleggen met een hefboom is goed zichtbaar in het rendement. Doordat we meer aandelen kunnen kopen zal het rendement ook vele malen hoger zijn.

In het vorige voorbeeld heeft u kunnen zien hoe uw belegging doormiddel van de hefboom vergroot wordt. Dit heeft als grote voordeel dat uw winst over het totale aantal aandelen berekent wordt, en niet uw inleg. Uw rendement kan dus zeer hard oplopen wat ervoor zorgt dat u rendementen kunt halen waar u bij traditioneel beleggen een jaar over doet. In het volgende voorbeeld leggen we uit hoe dit precies werkt.

Cursus-beleggen-beleggen-via-een-broker-plaatje2

Figuur 2, winst met hefboom beleggen.

In figuur 2 worden de 200 aandelen weergegeven in euro’s om te laten zien hoe het rendement werkt.

Bij de traditionele vorm van beleggen konden wij aandelen kopen met een waarde van 1.000 euro (200 aandelen). Door online te beleggen via een broker waren wij in staat te beleggen met een hefboom. Hierdoor konden wij voor 10.000 euro aandelen kopen (2.000 aandelen).

Stel de koers stijgt met 1%, dan stijgt ook de waarde van het totale pakket.

Het totale aandelen pakket bij traditioneel beleggen is gestegen met een waarde van 10 euro. 1% van 1.000 euro = 10 euro.

Bij het totale aandelen pakket bij het online beleggen is de waarde gestegen met 100 euro. 1% van 10.000 euro = 100 euro.

Als u op dit moment besluit te stoppen met beleggen ontvangt u bij de traditionele manier van beleggen 10 euro winst en bij online beleggen 100 euro. De online beleggingmethode die wij hanteren is vele malen winstgevender. Door te beleggen met een hefboom is de winst 100 euro met een inleg van 1.000 euro, dit is een rendement van 10%. Bij traditioneel beleggen is het rendement maar 1%. Beleggen met een hefboom is veel aantrekkelijker dan het traditionele beleggen. U heeft een laag risico omdat u belegt met een klein bedrag en toch de aantrekkelijkheid van een hoog rendement.

2.4 Nadeel het beleggen met een hefboom

In het vorige voorbeeld wordt een situatie besproken, waarin u winst maakt op uw belegging. Echter zult u begrijpen dat het tegenovergestelde ook kan gebeuren. U kunt met online beleggen op deze manier ook verlies maken. In onderstaande tabel hebben wij een situatie geschetst waarin u geen winst maakt maar verlies.

Cursus-beleggen-beleggen-via-een-broker-plaatje3

Figuur 3, verlies met hefboom beleggen.

Stel de koers daalt met 1%, dan daalt ook de waarde van het totale pakket.

Het totale aandelen pakket bij traditioneel beleggen is gedaald met een waarde van 10 euro. 1% van 1.000 euro = 10 euro.

Bij het totale aandelen pakket bij het online beleggen is de gedaald gestegen met 100 euro. 1% van 10.000 euro = 100 euro.

Dat de hefboomwerking twee kanten op werkt wordt hiermee duidelijk. Laat dit u niet afschrikken. Er zijn verschillende manieren om u te beschermen tegen verlies. Dit behandelen we in hoofdstuk 4 waarin u de beste methode leert om uzelf te beschermen tegen verlies.

U bent aan het einde gekomen van hoofdstuk 2 van de cursus beleggen. In dit hoofdstuk heeft u de volgende beleggingsbegrippen en methodes geleerd:

  • Wat is CFD beleggen?
  • Hoe werkt een hefboom.
  • Beleggen met winst.
  • Beleggen met verlies.

In het volgende hoofdstuk leggen wij uit hoe u winst kunt maken met online beleggen.

  1. Beleggen in het algemeen
  2. Beleggen via een broker
  3. Winst maken met online beleggen
  4. Het beheersen van uw risico’s
  5. Praktische zaken
  6. Beginnen met online beleggen

Klik hier om naar hoofdstuk 3 te gaan: Winst maken met online beleggen.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu