Direct online beleggen?

> cursus beleggen > 4. Cursus beleggen: het beheersen van uw risico’s

4. Cursus beleggen: het beheersen van uw risico’s

23 mei 2013 09:18 | 6.505 keer gelezen

U bent aangekomen in het vierde hoofdstuk van de gratis cursus beleggen. In dit hoofdstuk leert u uw risico’s te beheren en op een veilige manier te beleggen.

4.1 Beheren van risico’s / veilig beleggen

Het beheersen van de risico’s bij beleggen kan op verschillende manieren. Zoals reeds vermeld is het belangrijk op zoek te gaan naar een reden/aanleiding voor uw belegging. Dit zal het risico beperken. De aanleiding is dus erg belangrijk!

Naast het zoeken van het juiste instapmoment is het bij internet beleggen handig dat u kunt beleggen met een klein bedrag. Het voordeel van het beleggen met een klein bedrag is dat u veel winst kunt behalen door het hefboomeffect en tegelijkertijd nooit meer kunt verliezen omdat u met een klein bedrag belegt. Als u bijvoorbeeld met 100 euro begint te beleggen dan kunt u nooit meer verliezen dan 100 euro maar heeft u door de hefboom wel de mogelijkheid meer te verdienen dan 100 euro.

4.2 Stop loss en Profit call

In het beleggingsprogramma zelf heeft u verschillende mogelijkheden om u belegging veilig te maken en uw risico te beperken. 2 van deze mogelijkheden zijn een Stop Loss en een Profit call.

Stop Loss

Een Stop Loss is een limiet die u in kunt stellen bij het kopen van een effecten. Wanneer de koers wordt bereikt wordt het effect (bijvoorbeeld een aandeel) automatisch weer verkocht. Het instellen van een limiet zorgt ervoor dat u uzelf beschermt tegen verlies. Met name handig als een van uw beoogde voorspellingen niet uit blijkt te komen.

Cursus-beleggen-het-beheersen-van-uw-risicos-plaatje1

Figuur 1, instellen van een stop loss.

In figuur 1 is een stop loss ingesteld op het aandeel Heineken. Bij het kopen van Heineken aandelen hebben wij een stop loss ingesteld op een prijs van 53,15 euro. Als de koers daalt tot de prijs die wij hebben ingesteld dan zal onze belegging automatisch stoppen. Het verlies blijft beperkt tot het bedrag dat wij zelf hebben ingesteld in dit geval €123,25.

Cursus-beleggen-het-beheersen-van-uw-risicos-plaatje2

Figuur 2, grafiek stop loss. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Hierdoor houdt u zelf de controle over de hoeveelheid verlies dat u maximaal wilt lijden. Dit maakt deze beleggingsmethode uiterst veilig omdat u nooit meer kunt verliezen dan u zelf wilt. Wij adviseren altijd te beleggen met een stop loss zodat u zelf uw risico in eigen hand heeft.

Profit Call

Een profit call is een limiet dat u kunt instellen bij het kopen van een effecten. Dit kan bijvoorbeeld een aandeel zijn. Wanneer de koers uw profit call bereikt zal uw belegging automatisch gesloten worden. Het instellen van een profit call zorgt ervoor dat uw winst beschermd is als de koers uw profit call heeft bereikt.

Cursus-beleggen-het-beheersen-van-uw-risicos-plaatje3

Figuur 3, instellen van een profit call.

Cursus-beleggen-het-beheersen-van-uw-risicos-plaatje4

Figuur 4, grafiek profit call. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Een profit call is handig om in te stellen als u niet de tijd heeft om constant uw belegging in de gaten te houden. Door het instellen van een profit call bent u verzekerd van een winst als de koers de profit call grens bereikt. In het voorbeeld hierboven staat de profit call ingesteld op een prijs van 57,21 euro. Als de koers deze hoogte bereikt wordt u winst automatisch gepakt.

Stel dat u geen profit call heeft ingesteld en de koers stijgt boven uw profit call uit. Als u vervolgens niet aanwezig bent om uw belegging op dat moment te stoppen en u winst te pakken, dan loopt u het risico verlies te maken. De koers kan namelijk weer kunnen gaan dalen en weer onder uw profit call terecht komen. In dat geval heeft u minder winst of zelfs verlies.

Wij raden u aan een stop limit te gebruiken als u niet regelmatig de tijd heeft om uw belegging in de gaten te houden. Dit is een zeer goede manier om u te verzekeren van een winst als de koers uw profit call heeft bereikt.

4.3 Het niet onder controle houden van emoties

Wat belangrijk is bij het beleggen is het beheersen van uw emoties. Veel beleggers maken beslissingen op basis van emoties, met als gevolg dat zij verlies maken. Beleggen gaat niet over emoties maar meer over wat waargenomen kan worden. Professionele beleggers vertrouwen daarom niet veel op hun emoties. Als bijvoorbeeld  uw belegging in de min staat, bent u wellicht geneigd om uw belegging snel te stoppen, terwijl uw belegging een aantal uren later wel in de plus kan staan. Het is daarom belangrijk niet te snel in paniek te raken.

4.4 Hoogmoed

Elke (beginnend) belegger heeft er mee te maken, hoogmoed. Beleggers denken vaak enorme winsten te maken en lopen daarom te veel risico. Hoogmoed is daarom een bekende oorzaak van verliezen. Probeer bij uw beleggingen altijd een goed overwogen beslissing te maken en wees realistisch. Met gezond verstand en een reden voor uw belegging komt u al een heel eind.

In dit hoofdstuk hebben we de zaken behandeld die bij veel beginnende beleggers fout gaan en vaak leiden tot verliezen. Wanneer u deze zaken onder controle kunt houden, zult u zien dat u minder verlies leidt en een succesvollere belegger wordt.

U bent aan het einde gekomen van hoofdstuk 4 van de cursus beleggen. In dit hoofdstuk heeft u het volgende geleerd:

  • Het instellen van een stop loss.
  • Het instellen van een profit call.
  • Controle houden over emoties.
  • Herkennen van hoogmoed.

In het volgende hoofdstuk behandelen we een aantal praktische zaken.

  1. Beleggen in het algemeen
  2. Beleggen via een broker
  3. Winst maken met online beleggen
  4. Het beheersen van uw risico’s
  5. Praktische zaken
  6. Beginnen met online beleggen

Klik hier om naar hoofdstuk 5 te gaan: praktische zaken

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu