Direct online beleggen?

> cursus beleggen > Hoe verstandig online beleggen op een index?

Hoe verstandig online beleggen op een index?

9 november 2015 13:52 | 1.695 keer gelezen

Het online beleggen op een index is voor veel nieuwe beleggers een grijs gebied. In de werkelijkheid lijkt het beleggen op een index veel op het handelen in aandelen. Het grootste verschil is dat er bij een index meerdere aandelen gecombineerd worden, waardoor er verschillende aandachtspunten zijn tijdens het beleggen. Aan de hand van een praktijkervaring zullen een aantal tips behandeld worden, zodat het ook duidelijk wordt voor beginnende beleggers.

 Online beleggen op een index

Eigenschappen van een index

Een index bestaat uit de grootste beursgenoteerde bedrijven van een bepaald land of unie. Zo bestaat de AEX uit de 25 grootste bedrijven van Nederland en de Bel 20 uit de top 20 van België. Een index beschikt over het algemeen over stabielere aandelen, omdat een grote verandering van één bedrijf geen enorme impact heeft op het geheel van de index. Het voordeel hiervan is dat een belegger minder gauw verrast wordt door een onverwachtse daling.

Om dezelfde reden vergt het voorspellen van een indexkoers een grotere ontwikkeling. Deze stap is cruciaal voor een succesvolle belegging. Voor een index wordt vaak gebruik gemaakt van een fundamentele analyse. Hierbij wordt er door de belegger gezocht naar recente nieuwsberichten en ontwikkelingen van de desbetreffende index en de bijbehorende bedrijven. Wanneer deze stap is uitgevoerd kan men ervoor kiezen om online te beleggen op de koers.

Hoe werkt online beleggen op een index?

Er zijn voor particuliere beleggers twee manieren voor het online beleggen op een index. Allereerst is er de traditionele manier. Er wordt dan vaak belegd in een product of bedrijf dat de koers van een index volgt. Hiervoor is echter wel een groot vermogen nodig, wat het risicovoller maakt voor beginnende beleggers.

Een andere methode is het Contract for Difference (CFD) beleggen. Bij deze manier van beleggen wordt er gebruik gemaakt van een tussenpersoon die beleggingsproducten (aandelen, grondstoffen, valuta, etc.) aanbiedt. Bij de tussenhandelaar (ook wel broker genoemd) wordt een contract afgesloten waarin beschreven staat welke beleggingspositie de belegger koopt en tegen welke prijs dit gedaan wordt. Het doel van de belegger is dan deze effecten weer zo snel mogelijk te verkopen met winst.

Om het verhandelen op korte termijn rendabeler te maken en om beleggers de mogelijkheid te geven om met kleine bedragen te beleggen, wordt er vaak een hefboomeffect gehanteerd. De gebruiker hiervan kan met een uitvergroot budget beleggen, vaak met wel 20 keer hun eigen inleg. Het behaalde rendement wordt dan ook uitvergroot, waardoor dit regelmatig boven de 30 procent komt binnen een dag. Als u meer wilt weten over het hefboomeffect en het CFD beleggen kunt u onze gratis cursus beleggen lezen.

Online beleggen op een index – Analyse EU50

Voordat er belegd is in een index, zijn de laatste ontwikkelingen op de beurs doorgenomen. Op basis van het onderstaande nieuwsbericht is er een voorspelling gedaan voor de Europa 50 index.

Online beleggen op een index Nieuwsbericht

Figuur 1: Online beleggen op een index –nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Volgens het nieuwsbericht is de Europese industrie sterker gegroeid dan verwacht. Dit resulteerde in betere cijfers voor de bedrijven die deel uitmaken van de Europa 50 index. Doordat vrijwel alle indices en veel bedrijven zijn gestegen met een aanzienlijk percentage is het de verwachting dat de ontwikkeling groot genoeg is om de index te beïnvloeden en dat Europa 50 een verdere koersstijging door zal maken.

Online beleggen op een index – Positie openen EU50

Op basis van deze voorspelling is er belegd in een koersstijging voor de Europa 50 index. De positie is geopend met een inleg van 104,68 euro, waardoor er belegd kon worden met een openingsbedrag van 30.789 euro. In het onderstaande schema kunt u zien hoe de hefboom in zijn werking gaat.

Online beleggen op een index Hefboom

Figuur 2: Online beleggen op een index – hefboomconstructie. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

In figuur 3 kunt u het koersverloop van Europa 50 terugvinden. De beleggingsperiode is gemarkeerd met een grijs kader en het tijdstip dat het nieuwsbericht is gepubliceerd staat aangegeven met een groene pijl.

Online beleggen op een index Koersverloop

Figuur 3: Online beleggen op een index – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Online beleggen op een index – Beleggingsresultaten EU50

Op 2 november 2015 om 13:59 is de positie gesloten toen de indexkoers 3421 euro bereikte. De sluitingswaarde bedroeg 30.852 euro. Het verschil met de openingswaarde komt voor deze belegging neer op 57,15 euro, wat tevens de winst is geweest voor deze belegging. Over een inleg van 104,68 euro is dit een rendement van 54,6 procent.

Online beleggen op een index Beleggingsresultaten

Figuur 4: Online beleggen op een index – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Voor de belegging in een index zijn de volgende punten van belang geweest:

  • Een impactvolle aanleiding vinden voor de indexbelegging (fundamentele analyse), aangezien indices stabieler zijn;
  • Het opstellen van een verwachting, in dit geval een koersstijging;
  • Het kiezen van een juist sluitingsmoment;

Beleggen oefenen met demo geld

De strategie uit dit praktijkvoorbeeld kunt u zonder risico uitproberen bij een broker door gebruik te maken van de mogelijkheid om te beleggen met fictief geld. Zo kunt u zonder geld in te leggen het indexbeleggen oefenen. In de praktijk leert u veel sneller ins en outs van het online beleggen en kunt u bepaalde strategieën uw eigen maken.

Op onze site kunt u gratis de meest gebruikte en brokers vergelijken. De brokers op onze vergelijkingspagina bieden u de optie om:

  • te beleggen met kleine bedragen
  • te beleggen met een hefboomeffect;
  • winst te behalen op een koersdaling;
  • op vrijwel ieder moment uw posities direct te verhandelen;
  • gebruik te maken van de demo beleggen.

Klik op de onderstaande link om brokers te vergelijken en zo het beleggingsprogramma te kiezen dat het beste bij u past, zodat u het online beleggen op een index kunt oefenen.

Vergelijk en download hier uw beleggingssoftware naar keuze!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

http://www.belegger.nl/Beursnieuws/ANP-021115-117/Europees-industriecijfer-stuwt-beurzen.aspx

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu