Direct online beleggen?

> Dagboek: Online leren beleggen > Europese schuldencrisis en toch een aardige winst met short gaan

Europese schuldencrisis en toch een aardige winst met short gaan

24 juli 2012 14:08 | 3.504 keer gelezen

Door de Europese schuldencrisis blijven we om de oren geslagen worden met slecht nieuws. Dit zorgt ervoor dat veel mensen hun hand op de knip houden, daardoor is het consumenten vertrouwen laag, wat weer zijn weerslag heeft op de economie. Veel beleggers blijven vergeten dat je met het speculeren op een dalende koers gemakkelijk aardig wat geld kan verdienen.

Als voorbeeld ben ik vandaag short gegaan op vrijwel alle grote Europese beurskoerzen die te maken hebben met de crisis, de DAX van Duitsland, de AEX van Nederland, de IBEX 35 van Spanje en de S&P/MIB 40 van Italië. Dit heb ik juist gedaan omdat vandaag en gisteren weer het internet en de kranten vol stonden met slechte berichten. Een kleine greep uit de titels:
Spaans Italiaans nieuws

Vooral het verbod op short gaan in Spaanse en Italiaanse banken is tekenend voor een neerwaartse trend, een dergelijke financiële ingreep is geen goed teken. Dat betekent dat het wél een goed tegen is om zelf short te gaan. Het is nog steeds gewoon mogelijk om short te gaan op de Spaanse en Italiaanse index per slot van rekening. Van Spanje en Italië was ik vrij zeker dat deze koersen zouden dalen dus daar heb ik posities geopend van ongeveer 900 euro.

Nederland en Duitsland, de AEX en de DAX.

Maar ik zag vanmorgen ook dat het er niet goed voorstond met de DAX, in het verlengde ligt natuurlijk de AEX. Het bericht was als volgt.
AEX negatief

De grote bank en ratingagency Moody’s heeft bekend gemaakt dat ze de economische vooruitzichten van Nederland en Duitsland negatief inschat. Dit heeft (gek genoeg) nog steeds heel veel invloed op het sentiment op de beurs. Het zal hoogst waarschijnlijk dan ook gaan dalen. Vandaar dat tussen de 500 en 800 euro een short positie heb geopend waarmee ik dus speculeer op de daling van de DAX en de AEX.

Resultaat

De meeste posities heb ik niet lang na de beursopening gekocht, dan weet je dat de koers nog volatiel is en dat er veel kan gebeuren. Qua volatiliteit viel het vandaag echter behoorlijk tegen. De koers bewoon zich erg langzaam, en bleef lang gelijk. Dit is normaal een teken dat de natuurlijke weerstand van de koers ongeveer bereikt is. Als dat zo zou zijn zou het goed mogelijk zijn dat koers juist zou gaan stijgen, dan zou mijn winst direct verdampen. Toch heb ik bij elkaar nog een aardige winst hebben kunnen halen vandaag zoals jullie hier kunnen zien als je op het plaatje klikt.
short gaan europa en winst

Bij elkaar toch een winst van 112,06 euro zonder al te veel moeite, door juist in te spelen op al dat slechte economische nieuws heb ik een aardig rendement kunnen behalen van gemiddeld 14%. Die schuldencrisis hoeft niet iedereen te raken. Als particuliere belegger kun je juist door slim te spelen de vruchten plukken van een koers, of deze nu daalt of stijgt!

Wat kun je hier van leren?

Het is goed om je te beseffen dat je als particuliere belegger niet afgeschrikt hoeft te worden door slecht economisch nieuws. Met online beleggen kun je met short en long gaan geld verdienen, bij slecht nieuws kun je geld verdienen met short gaan, en bij goed nieuws kun je geld verdienen met long. Met andere woorden, voor de particuliere belegger is elk duidelijk nieuws goed nieuws.

Mocht u ook willen proberen of short gaan op de Europese beurzen voor u werkt, klik dan eens hier om te kijken naar een demo account van een broker wat bij u past. Dan kunt u desnoods eerst met virtueel geld kijken hoe dat short gaan precies werkt.

Leest u liever eerst nog andere ervaringen met Plus500 klik dan hier om de rest van het dagboek te lezen.

 

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu