Direct online beleggen?

> Dagboek: Online leren beleggen > Met een kleine inleg van 1000 euro 140 euro winst gemaakt!

Met een kleine inleg van 1000 euro 140 euro winst gemaakt!

16 december 2013 12:41 | 3.104 keer gelezen

Ik heb vandaag geprobeerd om met een kleine inleg (1000 euro) online te beleggen. Het resultaat is dat ik 140 euro winst heb gemaakt en een verliesje van 85 euro. Toch verwacht ik meer te verdienen dankzij deze ervaring.

Met de webtrader van diverse online CFD brokers kun je met je inleg 30x meer handelen dan normaal. Dat komt omdat online brokers  met een hefboom werken. Je kunt daarmee meer doen met beperkte middelen. Het kan wel beide kanten op werken: je kunt meer winnen maar ook meer verliezen. *disclaimer: de hefboom in dit artikel is gebaseerd op een hogere hefboom dan 30; inmiddels heeft Plus500 haar hefboom verlaagd naar maximaal 30.

Vandaag heb ik iets actiever geprobeerd te beleggen. Aangezien het nu vakantieperiode is op werk kan het op zich wel. Mijn collega’s zijn weg, maar ook veel klanten. Ik kan dus m’n normale werk doen en tussendoor me bezig houden met online beleggen. Vandaag heb ik iets actiever belegd door de volgende 3 zaken te doen:

1)      Ik heb gekeken naar aandelen die meeliften op bepaalde trends in de markt

2)      Ik heb het nieuws gevolgd

3)      Ik heb gekeken op belegger.nl voor adviezen van analisten.

Al maandenlang gaat het slecht met de Spaanse economie. Recent was in het nieuws dat Spanje een beroep doet op het noodfonds van de EU.  Dat klinkt als een dalende trend, al hoewel de beurs in Spanje onlangs na ontvangst van dat geld wel omhoog ging.

In de webtrader die ik gebruik is er een aandeel te koop wat Spanje 35 heet. Dit is een groepje bedrijven die de belangrijkste bijdrage leveren aan de Spaanse beurs. Je kunt stellen dat dit aandeel een goede afspiegeling is van de Spaanse markt.

Als we kijken naar afgelopen jaar, dan zien we een continue daling van dit aandeel.

dagboek1
Figuur: het aandeel Spanje 35 per week afgelopen jaar

Interessant is dat we vandaag in het nieuws horen dat men in Spanje moeite heeft met de bezuinigingen. Men is in dit geval de Spaanse consument. Dit soort persberichten leiden vaak tot een situatie dat beleggers denken: dit aandeel gaat dalen, waardoor men het aandeel verkoopt en de koers gaat dalen. De verwachting is dus dat Spaanse consument minder gaat uitgeven en de Spanje 35 bedrijven dat zullen merken in hun portemonnee.

Ik besluit hierop te anticiperen en koop voor 1000 euro iets meer dan 13000 euro aan aandelen van Spanje 35 en ga ‘short’. Oftewel; als het aandeel daalt, dan verdien ik geld.

Het aandeel begint te zakken als ik het koop: bij aankoop (09:57 in de ochtend) is het 6581 punten waard en zakt per minuut met een paar punten. 8 minuten later (10:04) staat het aandeel op 6570. Het gevolg is dat nu 23 euro winst heb. Ik besluit mijn winst te pakken en sluit mijn positie.

23 euro is niet veel, maar aangezien ik dit slechts in 8 minuten heb weten te realiseren vind ik het op zich niet verkeerd. Sterker nog, als dit trucje werkt dan kan ik dit proberen te herhalen vandaag.

Een paar uur later besluit ik het trucje te herhalen. Het aandeel staat nu weer op 6582. Het is dus iets gestegen in de tussentijd. Ik besluit weer short te gaan. Terwijl ik het aandeel koop gaat het op en neer met de punten: af en toe knijp ik em wel een beetje, maar zodra de teller op + 18 euro winst staat besluit ik het te pakken. Ik heb hier wel langer over gedaan:  om 13:33 kocht ik het aandeel en 15:06 besloot ik het te verkopen.

dagboek2
Grafiek met het verloop van het aandeel Spanje 35

Hetzelfde trucje heb ik die dag toegepast op Italie 40. Dit is een groep bedrijven die de belangrijkste bedrijven op de Italiaanse beurs vertegenwoordigd. Vanochtend was in het nieuws dat Italie onverwachts een negatieve beoordeling kreeg van de kredietbeoordelaar Moody’s. Deze informatie lijkt erop te duiden dat Italie en dus de belangrijkste Italiaanse bedrijven hiervan een negatief effect kunnen verwachten. Ik koop in de ochtend met 1000 euro inleg , 14 duizend euro aan Italie 40 aandelen. Na aanschaf van de aandelen gaat het patroon op en neer de hele dag. Ik let nauwkeurig op en als ik een winst heb van 21 euro verkoop ik het aandeel. Ik herhaal het trucje nog een keer en pak weer een winstje van een paar tientjes.

dagboek3
Grafiek met het verloop van het aandeel Italie 40

Daarnaast heb ik de ochtend gekeken op de site van belegger.nl. Hier staat een rubriek ‘beleggers. Op die pagina staan de aan en verkoopadviezen van analisten. Bij het bedrijf Akzo Nobel staat een ‘buy’ vermelding van meerdere analisten. De laatste datum van het advies was gisteren, kennelijk is er vandaag geen prognose gemaakt. Ik besluit Akzo Nobel te kopen voor 39,81 euro.  De waarde van de portefeuille na hefboom is iets meer dan 10.000 euro. Na 4 uurtjes zit ik echter nog steeds op verlies; het aandeel is niet gaan stijgen vandaag maar alleen maar gaan dalen. Ik besluit me verlies te pakken op -85 euro, om te voorkomen dat ik nog meer in de rood ga staan.

Naast de zonet genoemde trucjes probeer ik aan het einde van de dag te kijken waar ik snel nog wat kan verdienen in Amerika. De beurs daar gaat namelijk pas ’s middags open door het tijdsverschil.

Ik zag op wallstreetjournal.com dat de Amerikaanse Zakenbank JP Morgan een mega verlies had geleid van 4.4 miljard dollar. Ik verwacht dat dit leid tot een daling van de koers. Eind van de middag 16:19 koop ik voor 1000 euro voor 12.000 dollar aan aandelen. 8 minuten later daalt het aandeel en heb ik een winstje van 25 euro.

dagboek4
Grafiek met het verloop van het aandeel JP Morgan

Tot slot: het is het einde van de middag,  16.18. Ik lees op de site van de volkskrant dat uit onderzoek blijkt dat er best wel wat nep profielen op Facebook staan. Facebook z’n waarde wordt voor een groot gedeelte bepaald door de toekomstige advertentie inkomsten. Als er minder echte profielen op Facebook staan, dan betekent dit ook minder advertentieinkomsten. Het gevolg van dit persbericht kan leiden tot een daling van het aandeel Facebook. Aangezien ik niet einde van de dag nog veel risico wil lopen ga ik short en ga ik alleen eruit als ik max. 20 tientjes winst heb of 20 tientjes verlies. Mijn voorspelling komt uit: binnen een uur daalt het aandeel Facebook van 30,72 naar 30,62. Bij 20 euro winst ga ik eruit (17:03).

dagboek5
Grafiek met het verloop van het aandeel Facebook

Resultaat:


dagboek6

Bewijs transacties op beleggen op 1 dag, klik op het plaatje om het te vergroten

Ik heb rond de 140 euro winst gemaakt, voornamelijk door kleine winstjes te maken op aandelen waarvan de trend duidelijk negatief is. Ik heb ook verlies gemaakt (85 euro) door blind te volgen wat een analist zei op belegger.nl. Netto heb ik +/- 55 euro verdiend. 5,5% rendement op 1 dag vind ik niet slecht. Geen megabedrag, maar als ik voortaan niet meer blind analisten ga volgen en doorga op de tactiek van kleine winstjes maken, dan hoop ik regelmatig een mooi rendement te behalen, en wie weet wel iedere dag. Het voordeel van online beleggen is dat u zelf bepaald wanneer u gaat beleggen. U kunt dus bepalen om dagelijks, wekelijks of een aantal keren in het jaar te beleggen.

Wat heb ik geleerd:

  •  Het kan mogelijk zijn om kleine winstjes maken op hetzelfde aandeel op dezelfde dag.
  •  Soms moet je geduldig zijn als het aandeel niet direct doet wat je verwacht.
  • Ga niet blind een analisten voorspelling volgen, maar kijk altijd wat er op de dag gebeurt.
  • Als een bedrijf meer verlies maakt dan verwacht, dan kan dit een signaal zijn om ‘short’ te gaan.
  • Door het tijdsverschil tussen de VS en Nederland kun je de ervaring van het nieuws van de dag in Nederland hergebruiken op de Amerikaanse markt.
  • Je hoeft niet een afgestudeerde econoom te zijn om te beginnen met beleggen

Wil je ook proberen om een weg te vinden in de online aandelen wereld? Probeer dan zelf een demo account om te oefenen.

 Klik hier om mijn vorige dagboek te lezen over het beleggen in forex en grondstoffen.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu