Direct online beleggen?

> Futures > Futures Dow Jones

Futures Dow Jones

9 augustus 2012 14:14 | 2.550 keer gelezen

In dit artikel wordt besproken wat een futures Dow Jones index precies inhoudt, de risico’s en welke interessante alternatieven er zijn.

Het beleggen in futures is een markt die de laatste jaren populairder is geworden en terrein heeft gewonnen ten opzichte van het traditionele beleggen, één van de populaire futures zijn de futures Dow Jones Index. Toch bestaat er bij veel beleggers nog enige onduidelijkheid over het product. In dit artikel wordt besproken wat futures precies zijn, hoe groot de risico’s zij en of er producten zijn die een alternatief zijn voor futures. Bij de alternatieven zult u zien dat u doormiddel van andere producten goede rendementen kunt behalen tegen minder risico’s.

Wat zijn futures Dow Jones precies?

Een ander woord voor futures dat in de beleggingswereld nog wel eens gebruikt wordt is het termijncontract. Het is een contract tussen twee partijen waarbij zij afspreken om het verschil aan het einde van de looptijd met elkaar te verrekenen. De prijs die wordt afgesproken is de prijs die vast ligt aan het einde van de looptijd en dus belangrijk om het verschil te berekenen. De overeenkomsten tussen futures en opties zijn groot, echter zijn de risico’s van futures nog wat hoger.

Futures zijn dus een termijncontract en een afgeleid product van de indices. Futures vallen hiermee onder de derivaten. Derivaten zijn beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan een onderliggend goed. Dat onderliggende goed kan van alles zijn, aandelen, grondstoffen of een index zoals de Dow Jones Index. Futures worden met name gebruikt door beleggers die een stukje zekerheid willen door hun inkomsten vast te stellen of juist door beleggers die op zoek zijn naar een wat speculatiever karakter en meer risico willen nemen.

Wanneer u wilt handelen in bijvoorbeeld futures Dow Jones Index kunt u terecht bij veel van de bekende brokers. Het is belangrijk om te onthouden dat aan het handelen van futures vrij grote risico’s kleven. Het vooraf afspreken van een prijs kan slecht uitpakken wanneer een koers een onverwachte beweging maakt. Als voorbeeld nemen we de Dow Jones Index:

U koopt futures Dow Jones Index tegen de huidige stand van 13.000 punten. Mocht de koers nou in 3 maanden flink dalen naar een stand van 12.000 punten bent u de onderliggende waarde van deze 1.000 punten kwijt. Houd goed in uw achterhoofd dat een future altijd afloopt op de derde vrijdag van de betreffende maand waarin deze afloopt. Het grootste nadeel aan een future is dat u meer geld kunt verliezen dan uw margin. Dit verlies kunt u bij veel andere producten wel beperken.

Futures Dow Jones

Zijn er alternatieven voor Dow Jones futures?

Voor het beleggen in futures zijn er zeker goede alternatieven. Belangrijk is dat we op zoek gaan naar de positieve punten van een future en de negatieve componenten, vooral het groot mogelijke verlies, proberen te beperken. Een product dat dan erg in de buurt komt is een Contract for Difference (CFD). Een CFD is een product waarbij ook vooraf een prijs tussen twee partijen wordt afgesproken en waarbij het verschil bij sluiten verrekend wordt. Het voordeel van de CFD is daarbij dat het geen vaste looptijd heeft en dus altijd makkelijk gekocht/verkocht kan worden. Verder hebben CFD’s het grote voordeel dat ze werken met een hefboom waardoor u grote posities aan kunt nemen. Deze grote posities brengen enige risico’s met zich mee, echter kunt u zich hier prima tegen indekken doormiddel van de zogenaamde ‘stop loss’ en ‘stop limiet’. Deze limieten beschermen u tegen enorme verliezen en beschermen ook uw winst. Om de werking van een CFD te illustreren hierbij een voorbeeld.

Stel u koopt CFD’s op de Dow Jones Index. U koopt 10 contracten waar u normaal ongeveer $ 13.113 voor betaald bij de huidige koers van 13.113 punten. Doordat de CFD een hefboom heeft hoeft u maar ongeveer $ 920 te betalen. Stel dat de koers stijgt naar 13.500 punten behaald u een winst van $ 387. Op een inleg van $ 920 dollar is dat zo’n 40% rendement. Om uw verliezen en winsten daarin te beschermen kunt u een ‘stop loss’ en ‘stop limiet’ instellen. Deze limieten geven aan bij welke koers u uw positie automatisch wilt sluiten. U wilt uw verlies bijvoorbeeld niet groter hebben dan $ 100 dan stelt u uw ‘stop loss’ op 13.013 punten. Voor een ‘stop limiet’ geld hetzelfde alleen dan aan de bovenkant van de koers. Het grote voordeel hiervan is, is dat u uw verliezen zelf kunt beperken in tegenstelling tot futures waarbij uw verlies flink kan oplopen.

  Klik op de afbeelding om te vergroten

Het handelen in CFD’s is iets dat enige aandacht vereist als u hier geen ervaring mee heeft. Speciaal voor diegenen hebben wij een pagina ontwikkeld die u hier kunt vinden. Op deze pagina kunt u één van onze demoaccounts downloaden. Via deze demoaccounts kunt u gratis handelen met € 20.000 virtueel geld. De demoaccount helpt u klaar te stomen voor het beleggen met echt geld.

Bronnen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Futures

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu