Direct online beleggen?

> Futures > Hoe het online beleggen futures hebben veranderd

Hoe het online beleggen futures hebben veranderd

14 februari 2012 10:37 | 2.062 keer gelezen

Beleggen in futures is veranderd door de jaren heen. In dit artikel gaan we kijken hoe online beleggen het karakter van de futures markt heeft veranderd en welke beleggingsmogelijkheden dit nu bied.

Beleggen in futures, toen en nu.

Futures zijn in principe al een oud beleggingsproduct. De agrarische sector maakt al lang gebruik van prijsafspraken met afnemers voor een bepaalde oogst. Het bekende voorbeeld is dat een boer zeker wil zijn van een bepaalde prijs voor z’n maïs wanneer hij gaat oogsten. Voor de afnemer van de maïs kan dit interessant zijn aangezien hij speculeert dat de marktprijs van maïs tegen die tijd hoger ligt dan de prijs die is afgesproken met de boer. De boer hoopt natuurlijk dat z’n maïs voor meer wordt verkocht dan de marktprijs tegen die tijd.

Geschiedenis van de futures markt

Rond 1970 waren 90% van de transacties op de futures markt gemaakt vanuit de agrarische sector. Futures werden vrijwel uitsluitend gebruikt door agrariërs die de prijs van hun product in de toekomst veilig wilden stellen. Rond 1980 waren nog maar 75% van de transacties uit de agrarische sector en begon 10% van de transacties voort te komen uit de financiele sector, uit beleggingsproducten. Speculanten begonnen door krijgen dat er geld te verdienen was door het kopen en verkopen van die prijsafspraken. Hierdoor kwamen in 1990 al 30% van de transacties op de futures markt uit de financiele hoek. Tegenwoordig zijn de transacties op de futures markt voor 75% contracten in beleggingsinstrumenten uit de financiële sector.

Futures AEX

Tegenwoordig gaat er in de futures markt een ongelooflijk groot bedrag om. Speculanten hebben het futures product in hun armen gesloten en hebben er flinke winsten mee geboekt. Sinds 2002 is een steeds groter deel van de futures market volkomen geregeld via online beleggen. Doordat futures contracten perfect gestandaardiseerd kunnen worden doordat er maar weinig variabelen gaan is het met simpele algo ritmes totaal te automatiseren. Hierdoor kunnen ook online brokers met een minder groot budget voor een concurrende prijs Futures contracten aanbieden. Ook de Nederlandse markt heeft het bereikt beleggen in AEX futures is gemeengoed geworden onder de online beleggers.

De futures markt heeft flinke ontwikkelingen door gemaakt in de afgelopen 40 jaar. Het online beleggen heeft de meest recente invloed uitgeoefend op de futures markt. Deze veranderingen hebben futures een zeer kosten efficiënt beleggingsproduct gemaakt. Kijk eens bij onze partnerswat hun voorwaarden zijn bij de handel in futures.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu