Direct online beleggen?

> Online beleggen > Hoe werkt beleggen: een snelcursus

Hoe werkt beleggen: een snelcursus

14 maart 2013 17:02 | 1.727 keer gelezen

Hoe werkt beleggen? Dat is de eerste vraag die iedere belegger zichzelf moet stellen. Wij leggen u alles uit.

Het aandeel, de eerste stap om antwoord te krijgen op: hoe werkt beleggen?

Welkom bij Hoe werkt beleggen: een snelcursus. Het eerste begrip wat we u in deze snelcursus zullen uitleggen is wat een aandeel is. Beleggen begint namelijk bij aandelen. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om naar de aandelenbeurs te gaan. Op de aandelenbeurs verkopen ze dan hele kleine stukjes van het bedrijf. Dit zijn aandelen. Het bedrijf ontvangt geld voor de verkoop van aandelen, en de aandeelhouders krijgen een heel klein beetje invloed op het bedrijf. Bovendien kunnen aandeelhouders geld verdienen door de aandelen met winst weer door te verkopen. Dit heet beleggen. En daarom is het aandeel van onschatbare waarde in het antwoord op de vraag: hoe werkt beleggen.

Hoe werkt beleggen

Het antwoord op de vraag: hoe werkt beleggen?

Zoals we u net hebben uitgelegd, is beleggen eigenlijk gewoon de koop er verkoop van aandelen. Wanneer een belegger een aandeel voor meer geld verkoopt dan hij of zij ze heeft gekocht, dan maakt hij of zij winst. En deze winst wordt in euro’s uitbetaald. Het is voor de belegger dus van groot belang dat de aandelen meer waard zullen worden. Of de prijs van een aandeel stijgt, hangt af van het evenwicht tussen vraag een aanbod, zoals vrijwel alles in de economie. Is er weinig vraag en veel aanbod, dan daalt de prijs en worden de aandelen minder waard. Is er veel vraag naar bepaalde aandelen, maar is het aanbod beperkt, dan zal de prijs juist stijgen. Deze stijgingen en dalingen zijn uit te tekenen op papier. Dit noemt men een koersgrafiek.

Hoe werkt beleggen

Figuur 2: Hoe werkt beleggen? Een koersgrafiek zoals deze kan de belegger veel vertellen.

Wanneer u als belegger inzicht krijgt in vraag en aanbod, kunt u zelf bedenken of een aandeel in waarde stijgt of daalt. Sommige mensen zijn een natuurtalent in het aanvoelen en analyseren hiervan, maar bij de meeste mensen is het een kwestie van ervaring. Oefening baart kunst!

Enthousiast geworden nu u antwoord heb op hoe werkt beleggen

Als beginnende belegger ziet u misschien door de bomen het bos niet meer.  U zult zien dat de ervaringen van anderen u helpen met het ontwikkelen van een gevoel voor het beleggen. Zo leert u bijvoorbeeld de oorzaken kennen voor een stijging van waarde, zoals wanneer een bedrijf onverwacht veel winst maakt, of wanneer ze een succesvolle samenwerking aangaan met een ander bedrijf. Negatieve ontwikkelingen van een bedrijf zijn samen te vatten als onrust. Denk hierbij aan een slecht bestuur, of een ontslagronde. Ook tegenvallende winst is natuurlijk negatief voor de waarde van een aandeel.

Dat signalen over de winst en over stabiliteit of onrust belangrijk zijn voor een bedrijf, kunt u ook lezen bij de ervaringen van beleggers. Verder zult u ontdekken dat het zogenaamde ‘speculerend beleggen’ door de meeste beleggers als het fijnst wordt ervaren.

Wilt u graag leren wat speculerend beleggen is? Dan hebben wij voor u een gratis basiscursus speculerend beleggen, die slecht 30 minuten van uw tijd kost. Daarna hebt u de basiskennis en de belangrijkste vaardigheden geleerd, en kunt u antwoord geven op de vraag: hoe werkt beleggen?

Klik hier voor deze cursus.

Liever meteen beginnen? Klik hier om te beginnen met beleggen.

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu