Direct online beleggen?

> Opties > Online beleggen en opties, gaat dat samen?

Online beleggen en opties, gaat dat samen?

6 februari 2012 12:29 | 1.949 keer gelezen

Wat zijn opties?

Opties zijn in zekere zin de zachtaardige bekende broer van de pittige future qua beleggingsproduct. Bij een future koop je het recht én de plicht om een onderliggende waarde te kopen. Bij opties koop je slechts het recht. Met andere woorden je kan altijd afzien van de daadwerkelijke aankoop van het product. Dat zorgt er voor dat er met opties in zijn geheel meer gespeculeerd wordt dan in futures. Met opties kan u geld verdienen.

Voorbeeld van hoog rendement met opties

Stel u heeft een call-optie op 100 aandelen Nederland 25* om volgende maand te kopen voor 36 euro per aandeel. Bij opties koopt u niet alvast de aandelen zelf maar de mogelijkheid tot het kopen van die aandelen. U betaald dan slechts een marge van 3600 euro wat het normaal zou kosten, laten we zeggen 1,50 euro, een marge van ongeveer 4%. Dan betaald u slechts 150 euro voor die 100 aandelen. Als de waarde van deze aandelen stijgt naar 42 euro per aandeel dan heeft u met het aangaan van die optie een rendement van 300%. Als u de aandelen daadwerkelijk in bezit had zou u slechts een rendement van 24% hebben behaald.
Dit werkt volgens het principe van een hefboom. Veel financieel derivaten werken volgens dat principe waarbij u niet daadwerkelijk de onderliggende waarde aanschaft maar slechts de belofte van koop of verkoop van die onderliggende waarde. Dit zorgt er voor dat u met een veel lager bedrag een veel hoger rendement kan halen. U heeft onderhand hopelijk geleerd dat met hoger rendement altijd hoger risico verbonden is.
Bij de meeste opties kunt u echt een stoploss order instellen. Dan is uw broker verplicht de optie te verkopen op het moment dat u vind dat het verlies te groot dreigt te worden. Op deze manier heeft u zelf in de hand hoeveel kapitaal verdwijnt. Er is dus wat te doen aan de risico’s van opties. De mogelijkheid tot veel rendement blijft echter gewoon staan. Onze brokers bieden de mogelijkheid tot deze financiële producten, kijken is gratis dus het is altijd interessant om eens te onderzoeken wat een broker u te bieden heeft.
*Nederland 25 is een aandelenmand met verschillende aandelen onder één noemer die de AEX volgt.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu