Direct online beleggen?

> Brokers

Brokers

14 maart 2012 14:37 | 5.274 keer gelezen

Bij het beleggen zal u zijn opgevallen dat niet iedereen zo maar op de beurs mag handelen. Alleen personen en instanties die onderdeel zijn van de beurs mogen aandelen kopen en verkopen bijvoorbeeld. Gewone particuliere beleggers zijn geen lid van de beurs, die moeten dus de diensten van een broker gebruik om te kunnen beleggen. Wat is een broker precies, waarom zijn ze nodig en welke verschillende brokers zijn er?

Wat is een broker

Een broker in de ruimste zin is niets meer dan een makelaar, een tussenpersoon dat de koper en de verkoper van een bepaald product bij elkaar brengt en daarop commissie ontvangt. In het Nederlands zou een stock broker eigenlijk een aandelenmakelaar of een effectenmakelaar heten. Omdat we in het Nederlands geen andere vormen van broker hebben gebruiken we eigenlijk het woordje stock niet meer voor broker.  Wanneer u dus ergens broker ziet staan in het Nederlands kunt u er zeker van zijn dat dit gaat om een effectenmakelaar. Een persoon of bedrijf dat als tussenpersoon fungeert tussen een particuliere belegger en de beurs.

Wat doen brokers en waarom zijn ze nodig?

Omdat een particulier niet op eigen houtje mag handelen op de markt moeten we nu eenmaal handelen via brokers. Brokers maken het dus mogelijk dat ook een particulier beleggingsproducten kan aan en verkopen op de beurs. Daarnaast hebben brokers al inzicht in de markt, ze weten wat er speelt en weten waar ze moeten zijn om wat voor elkaar te krijgen. Voor deze dienst en die kennis ontvangt de broker op elke transactie een bepaalde commissie. Bij de grote brokers van banken konden deze commissies aardig oplopen, waardoor het niet interessant was om te beleggen met een klein kapitaal. Omdat tegenwoordig door het online beleggen meer en meer transacties volautomatisch gaat kan de prijs worden gedrukt en zijn er onafhankelijke brokers ontstaan zoals Plus500, Markets.com en eToro. Doordat deze erg lage commissies vragen is het ook voor minder kapitaalkrachtige particulieren interessant om te gaan beleggen.

Welke soorten brokers zijn er?

Er zijn drie archetype brokers.

  • Uitvoerende brokers
  • Adviserende brokers
  • Vertegenwoordigende broker

Uitvoerende broker

De uitvoerende broker handelt slechts uit initiatief van de klant. Als de klant 100 aandelen Heineken wil kopen of in goud wil beleggen dan voert de broker deze order op de letter uit.

Adviserende broker

Een adviserende broker kan ook uit eigen initiatief een beleggingstip geven, of juist een belegging afraden. Deze kan advies geven wanneer het een goed moment is om te kopen, welke kansen er zijn en wanneer het een onzekere markt is.

 Vertegenwoordigende broker

Een vertegenwoordigende broker is een broker die op uw eigen belangen voorop stelt. Deze zal als uw vertegenwoordiger handelen en beleggingsproducten kopen en verkopen om voor u zoveel mogelijk winst te behalen. Deze brokers vragen vaak wat hogere commissies, omdat u extra moet betalen voor hun beurs, er is echter wel een grote kans dat u rendement behaalt juist door deze expertise.

Welke broker past bij mij?

Voor het online beleggen is het verstandig om ook online brokers te kiezen, daarbij kunt u direct handelen en heeft u de meest actuele beurskoersen voor lagere commissies. De meeste online brokers bieden ook alle drie verschillende rollen van brokers aan. Voor de zelfstandige belegger een uitvoerende broker, voor een beginnende belegger die de markt wil begrijpen en zelf wil handelen een adviserende broker en voor de  personen die er zelf geen tijd aan kwijt willen zijn of juist willen vertrouwen op de expertise van een ander de vertegenwoordigende broker.

Kijk eens op de online brokers vergelijken pagina om te leren welke broker wat voor u is. Ook hebben we een artikel over de verschillende demo accounts van de online brokers,  zodat u kunt leren welke broker het meeste aanbiedt of het voordeligste is.

Hoofdmenu