Direct online beleggen?

> Risico’s

Risico’s

27 augustus 2013 14:30 | 8.730 keer gelezen

OnlineBeleggen.info bespreekt in dit artikel de risico’s die samenhangen met de vormen van beleggen die op deze site besproken worden. De vorm die op deze site voornamelijk besproken wordt is Contract For Differences. Dit artikel zal daarom vooral deze vorm belichten. Dit neemt niet weg dat veel van de suggesties ook op andere vormen van beleggen toepasbaar zijn.

Aangaande Contract For Differences zal het volgende besproken worden:

 1. Een beschrijving van deze vorm van beleggen
 2. De kosten die verbonden zitten aan deze vorm van beleggen
 3. Enkele suggesties met betrekking tot Contract For Differences.

De beschrijving

Contract For Differences (CFD) is een hefboomproduct. Dit betekent dat maar een klein deel van de onderliggende waarde gefinancierd hoeft te worden. Een belegger kan hierdoor een veel grotere positie innemen dan hij of zij in traditionele vormen van beleggen zou kunnen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een broker, de aanbieder van CFD producten. De belegger betaalt of ontvangt het verschil dat gemaakt wordt als de positie in handen van de belegger is. Een CFD belegger kan zowel profiteren van koersdalingen als koersstijgingen. Wanneer het verschil positief is, ontvangt de belegger het verschil van de broker. Wanneer daarentegen het verschil negatief is, moet de belegger het verschil aan de broker betalen.

Kosten

Naast de bijbehorende winsten of verliezen zitten aan CFD beleggen ook kosten verbonden. Brokers kunnen bijvoorbeeld een commissie in rekening brengen. De ene broker rekent een vaste commissie, waar anderen bij elke transactie een commissie vragen. Oftewel, wanneer het contract gesloten of geopend wordt, moet de belegger een vergoeding aan de broker betalen.

Risico’s

Beleggen brengt ten alle tijden risico’s met zich mee, ook in het geval van CFD. Wanneer de hefboom groter wordt, neemt het risico toe. Een aanmerkelijke hefboom kan zodoende het risico van een belegging sterk vergroten. CFD handel is daarom enkel aan de belegger besteed die wilt beleggen op een korte termijn, zijn kwaliteiten als beduidend beschouwd en de eventuele verliezen dragen kan. De belegger kan in het geval van CFD namelijk heel zijn of haar initiële inleg verliezen. Bij sommige brokers kan de belegger zelfs meer dan dat verliezen.

Suggesties

 • Controleer altijd of de aanbieder van CFD beschikt over de benodigde vergunningen voor uw land en wordt gecontroleerd door regelgevende instantie in het land van de aanbieder.
 • Handel nimmer met geld dat u niet missen kunt.
 • Handelen in CFD producten valt alleen te overwegen als u:
  • Overtuigd bent van uw eigen kunnen en ervaring heeft met volatiele markten.
  • Helemaal verstaat wat er komt kijken (werking, risico’s en kosten) bij de handel in CFD producten.
  • Uw positie ten alle tijden gesloten kan worden, zonder dat de broker dit in overleg met u gedaan hebt.
 • Over voldoende tijd beschikt om uw posities te beheren
 • Bewust bent van het dat u uw inleg of zelfs meer dan uw inleg verliezen kunt
Bronnen: www.esma.europe.eu, www.afm.nl
Hoofdmenu