Direct online beleggen?

> Hoe werkt CFD beleggen in de praktijk?

Hoe werkt CFD beleggen in de praktijk?

6 januari 2016 11:02 | 7.129 keer gelezen

CFD beleggen 1

Het CFD beleggen is de afgelopen jaren enorm gegroeid onder de particulieren. Veel mensen weten alleen nog niet wat CFD precies inhoudt en hoe er belegd kan worden in aandelen en andere effecten via het internet. In dit artikel zal een korte en heldere uitleg van CFD beleggen beschreven worden en zal er aan de hand van een beleggingservaring een beeld geschetst worden van het beleggen in de praktijk.

Wat is CFD beleggen?

Contract for Difference (CFD) is een redelijk nieuwe manier van (online) beleggen waarbij men gebruik maakt van een tussenhandelaar, met als doel op korte termijn aandelen en dergelijke te verhandelen. Dit houdt in dat aandelen niet gekocht worden van een bedrijf, maar dat er in aandelen wordt belegd via een andere organisatie, welke een broker wordt genoemd.

Er wordt dan een contract afgesloten met de tussenpersoon waar in staat beschreven tegen welke prijs en in hoeveel aandelen de belegger heeft belegd. Deze zorgen samen voor de openingswaarde. Op het moment dat de koers is gestegen en de belegger weer zijn of haar aandelenpositie sluit, resulteren de prijs en het aantal aandelen in de sluitingswaarde. Het verschil tussen deze twee zorgt voor de winst van een belegging.

Om het beleggen op korte termijn mogelijk te maken, wordt er bij CFD beleggen vaak een hefboomeffect gehanteerd. Dit houdt in dat er met een kleine inleg, een grote belegging kan worden uitgevoerd. De inzet wordt namelijk door de tussenpersoon uitvergroot, waardoor er in meer aandelen belegd kan worden. Een kleine koersstijging heeft dus een grotere impact, doordat de belegger meer aandelen bezit. Hieronder ziet u een uitwerking van het traditionele beleggen tegenover het CFD beleggen.

CFD beleggen traditioneel

Figuur 1: CFD beleggen – Het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Kortom zijn de voordelen van het CFD beleggen dat u:

  • Binnen enkele seconden aandelen kunt kopen en verkopen, zonder dat u op zoek hoeft naar een koper;
  • Winst kunt behalen op dalende koersen met de optie “Short gaan”;
  • Met kleine bedragen kunt beleggen en grote rendementen kunt behalen.

CFD beleggen in de praktijk

Veel succesvolle beleggers hebben een strategie of stappenplan dat zij gebruiken bij het online beleggen. Een veelvoorkomende strategie is de fundamentele analyse. Deze strategie helpt bij het voorspellen van een koers, door de impact van nieuwsberichten en marktontwikkelingen mee te nemen bij het opstellen van een verwachting. Wanneer er positief nieuws gepubliceerd wordt over de verkoopcijfers van de nieuwste iPhone van Apple, wordt er bij deze analyse geconcludeerd dat de koers zal stijgen. Wanneer er uit cijfers blijkt dat er steeds minder huizen gekocht worden, kan de koers van een makelaar juist dalen.

Deze nieuwsberichten kunt u vinden op verschillende websites, kranten of tv. Ook kunt u de Beursnieuws app downloaden, waarmee u overzichtelijk en overal het laatste nieuws voor beleggers kunt bekijken. Deze mobiele app kunt u downloaden voor iOS en Android.

Aanleiding voor belegging – Phillips

Voor deze belegging is er eerst gezocht naar een nieuwsbericht dat de indruk gaf dat de koers zou gaan stijgen. Op 11 september zijn wij het onderstaande nieuwsbericht tegengekomen over Phillips.

CFD beleggen nieuwsbericht

Figuur 2: CFD beleggen – Het nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Hierin wordt beschreven dat Phillips ondanks een lagere omzet, toch meer winst heeft gedraaid door de kosten te verminderen. Dit is positief nieuws voor Phillips, omdat het bedrijf met deze extra winst verder door kan groeien. Hierdoor wordt het voor beleggers aantrekkelijk om te beleggen in Phillips. Deze factoren zorgen er voor dat de koers van Phillips mogelijk zal gaan stijgen.

De belegging openen

Op basis van deze analyse is er besloten te beleggen in een koersstijging van Phillips. Het contract dat wij hebben afgesloten bedroeg 39 aandelen en was op het moment van openen 1.000 euro waard. De tussenpersoon (broker) waar wij via handelden gaf ons een hefboomeffect van 1 op 10. Dit betekent dat er slechts 100 euro door ons is ingelegd om deze belegging te openen. Zonder het hefboomeffect hadden wij een aandelenpositie kunnen innemen van slechts 4 aandelen.

Twee handige hulpmiddelen bij het beleggen zijn de profit call en de stop loss. Door een profit call in te stellen kunt u aangeven bij welke prijs de aandelenpositie weer gesloten moet worden. Dit wordt dan automatisch gedaan wanneer de koers het gewenste resultaat bereikt, zonder dat u constant op uw belegging moet letten. De stop loss werkt hetzelfde en kunt u instellen op het tegenhouden van verliesgevende beleggingen. Voor deze belegging is ervoor gekozen om de profit call in te stellen op 32 euro winst. De koers zou hiervoor een prijs van 26,48 euro per aandeel moeten behalen.

De positie sluiten

Nadat de positie geopend is hebben wij naar het koersverloop gekeken en gecontroleerd of de koers daadwerkelijk steeg. Dit was inderdaad het geval. In de figuur hieronder kunt u de koers terugzien. Het kader laat de periode zien dat de positie geopend was.

CFD beleggen koersverloop

Figuur 3: CFD beleggen – Het koersverloop. Klik om te vergroten.

Binnen slechts 40 minuten werd het doel van de profit call bereikt, namelijk een prijs van 26,48 euro per aandeel. Als gevolg hiervan werd de positie automatisch door de broker gesloten en werd de winst vastgezet. Het verschil tussen de openingswaarde en de sluitingswaarde zorgt voor de winst en bedroeg exact 32 euro. Dit is over een inleg van 100 euro een rendement van 32%. In de figuur hieronder kunt u de resultaten aflezen voor dit praktijkvoorbeeld.

Resultaten CFD beleggen

Figuur 4: CFD beleggen – De beleggingsresultaten. Klik om te vergroten.

In het bovenstaande praktijkvoorbeeld heeft u geleerd hoe CFD beleggingen er in de praktijk aan toegaan. Wilt u graag meer leren over het beleggen aan de hand van praktijkervaring? Probeer dan zelf het CFD beleggen met een demo account. Dit brengt geen kosten met zich mee en geeft u de mogelijkheid te leren beleggen zonder risico! Vergelijk de brokers op onze vergelijkingspagina om het programma te kiezen dat het beste bij u past.

Brokers vergelijken

Hoofdmenu