Direct online beleggen?

> Veilig beleggen in 4 stappen

Veilig beleggen in 4 stappen

8 januari 2016 11:45 | 8.001 keer gelezen

Veilig beleggen

De traditionele manier van beleggen wordt vaak gezien als risicovol, maar online beleggen heeft dit veranderd. Veilig beleggen is nu mogelijk doordat u winst kunt maken met stijgende en dalende koersen, mits u de goede voorspelling doet. Ook zijn er een aantal functies aanwezig waarmee u uw belegging kunt beveiligen. In dit artikel zullen wij u uitleggen welke stappen wij doorlopen om tot een succesvolle belegging te komen. Het stappenplan dat wij u bieden, wordt gebruikt door veel beleggers.

                                                ————————————————————-

Veel ervaren beleggers gebruiken een bepaalde strategie om een positie te openen. Een strategie kan zorgen voor overzicht tijdens de belegging, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken. Om te starten met online beleggen, kunt u uitgaan van vier basisstappen:

  1. Het downloaden van de software.
  2. Het vinden van een aanleiding.
  3. Het openen van de positie.
  4. Het sluiten van de positie.

Wanneer u snel wilt leren beleggen en kennis direct in de praktijk wilt brengen, kunt u ervoor kiezen om dit stappenplan te volgen in combinatie met het beleggingsprogramma. In het programma kunt u kiezen of u wilt starten met de demoversie of de echte versie. Het is aan te raden om dit stappenplan te oefenen met de demoversie, zodat u zonder risico leert.

Stap 1. Het downloaden van de software

Uiteraard heeft u het beleggingsprogramma nodig om te starten met online beleggen. De software die wij gebruiken komt van Plus500. Plus500 is één van de grootste brokers op het gebied van online beleggen. Een broker is eigenlijk niets anders dan een aanbieder van online beleggen. Plus500CY Ltd is geautoriseerd & gereguleerd door CySEC (#250/14). Daarnaast is Plus500UK Ltd geautoriseerd & gereguleerd door de FCA (#509909).  Klik hier om de software van Plus500 te downloaden.

Na het downloaden van het beleggingsprogramma kunt u een beleggingsrekening openen en kiezen tussen de demoversie en de echte versie. Wanneer u voor de demoversie kiest, ontvangt u 40.000 euro aan oefengeld. Hiermee kunt u veilig beleggen en dus oefenen met het programma zonder dat u risico loopt over uw eigen geld. In het onderstaande figuur kunt u zien hoe u de keuze maakt tussen de echte versie en de demo modus.

Veilig beleggen

Figuur 1: Plus500 demo en echte versie. Klik om te vergroten.

Stap 2. Het vinden van een aanleiding

Om tot een succesvolle belegging te komen, is dit een belangrijke stap. In deze stap gaat u namelijk op zoek naar een goede aanleiding voor uw belegging.

Elke dag komen er tientallen financiële nieuwsberichten uit op internet, tv, radio en in de krant. Veel van deze berichten zeggen iets over hoe het bijvoorbeeld met een bedrijf gaat. Wanneer u weet hoe een bedrijf er financieel voorstaat, kunt u een goede voorspelling doen, gebaseerd op het nieuwsbericht. We zullen u een voorbeeld geven van twee nieuwsberichten die als aanleiding gebruikt zouden kunnen worden.

Voorbeeld 1:

Bedrijf X komt in het nieuws met het bericht dat er een omzetstijging van 15% is behaald ten opzichte van vorig jaar. Dit bericht is erg positief voor Bedrijf X, want zij hebben een uitstekend resultaat behaald. Doordat het zo goed gaat met hen, kan het vertrouwen in Bedrijf X stijgen. Wanneer het vertrouwen in een bedrijf stijgt, is de kans groot dat meer mensen aandelen gaan kopen. Voor het bedrijf is het dan natuurlijk aantrekkelijk om de aandelenwaarde te laten stijgen. Om deze reden kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersstijging wanneer wij een positief bericht tegenkomen.

Voorbeeld 2:

Bedrijf Y komt in het nieuws met het bericht dat de omzet gedaald is met 20% door een sterke daling van de verkoop. Dit bericht is zeer negatief voor Bedrijf Y, waardoor de vraag naar aandelen van Bedrijf Y kunnen gaan dalen. Wanneer de vraag naar het aandeel daalt, kan de aandelenwaarde ook dalen. Bij een negatief bericht kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersdaling.

Stap 3. Het openen van de positie

Heeft u een goede aanleiding gevonden voor uw belegging? Dan is het nu tijd om de positie te openen. Allereerst moet u bepalen hoe hoog het bedrag is dat u wilt inleggen. Belangrijk is dat u bij online beleggen te maken krijgt met een hefboomeffect. Dit effect zorgt ervoor dat uw belegging meer waard wordt. Het hefboomeffect vermenigvuldigt uw belegging namelijk met een bepaalde factor.

Stel dat u een positie wilt openen met 50 euro. U kunt dan te maken krijgen met een veelvoorkomende hefboom van 1:20. Dit betekent dat uw belegging wordt vermenigvuldigd met een factor 20, waardoor uw belegging nu 1000 euro waard is. Hoe hoger de waarde van uw belegging, hoe groter de aandelenpositie is die u kunt innemen. Wanneer het aandeel waarop u wilt beleggen bijvoorbeeld 25 euro waard is, kunt u zonder hefboom een aandelenpositie innemen van maar twee aandelen. Bij online beleggen zou u een aandelenpositie kunnen innemen van maar liefst 40 aandelen. In figuur 2 kunt u de werking van het hefboomeffect nog eens bekijken.

Veilig beleggen

Figuur 2: Het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Zoals gezegd is veilig beleggen nu mogelijk door online beleggen. U heeft kunnen lezen dat u nu ook winst kunt maken met een dalende koers, integendeel tot de traditionele manier van beleggen. Er zijn echter meer functies waarmee u uw belegging kunt beveiligen: de profit call en de stop loss.

Met deze functies kunt u bij het openen van uw positie kiezen voor bepaalde punten waarop u wilt dat de positie automatisch gesloten wordt. Wilt u bijvoorbeeld een rendement behalen van 20%? Dan kunt u de profit call op dit punt instellen. Wanneer de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten. Als de koers vervolgens sterk daalt, bent u toch zeker van uw winst.

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat u een onjuiste voorspelling doet, maar wilt u er zeker van zijn dat u niet meer dan bijvoorbeeld 15% van uw geld verliest? Dan kunt u de stop loss instellen op 15%. Wanneer de koers dit punt bereikt, sluit de positie. U kunt dus nooit meer verliezen dan dat u heeft ingesteld.

Stap 4. Het sluiten van de positie

Wanneer u tevreden bent over het resultaat van uw belegging, kunt u de positie op elk moment sluiten. Het is verstandig om de positie niet te lang open te laten staan, omdat u dan het risico loopt dat de koers toch weer gaat dalen. Het is dus aan te raden om vooraf een bepaald rendement vast te stellen waar u tevreden mee zou zijn.

Wanneer u de positie heeft gesloten, wordt de eventuele winst gelijk op uw beleggingsrekening bijgeschreven. Ook krijgt u een overzicht te zien van uw belegging, zodat u het resultaat kunt bekijken. In figuur 3 kunt u dit winstoverzicht bekijken.

Veilig beleggen

Figuur 3: Het winstoverzicht. Klik om te vergroten. Disclaimer: prijzen zijn illustratief.

                                                ————————————————————-

U bent aan het einde gekomen van het stappenplan voor online beleggen. Dit stappenplan geeft natuurlijk geen garantie tot succes, maar het zou uw kans op winst wel kunnen vergroten. Wij wensen u heel veel succes met online beleggen!

Brokers vergelijken

Hoofdmenu