Direct online beleggen?

> Online beleggen > De vele voordelen van indexbeleggen

De vele voordelen van indexbeleggen

8 april 2013 16:17 | 1.823 keer gelezen

Kent u indexbeleggen al? Met deze manier van beleggen worden uw risico’s gespreid, en kunt u toch een mooie winst maken. Geïnteresseerd? Kijk dan hier. Wij leggen u de beste manier van indexbeleggen uit.

Indexbeleggen

Hoe werkt beleggen op een index?

Om te weten hoe indexbeleggen in zijn werk gaat, is het eerst belangrijk om te weten wat een index is. De definitie van een index is: een samengestelde groep effecten die afkomstig zijn uit dezelfde bedrijfstak of hetzelfde land. Misschien hebt u wel gehoord van bekende indices (het meervoud van index) zoals de AEX, waarin de 25 grootste beursgenoteerde Nederlandse bedrijven in zijn vertegenwoordigd. Ook de Amerikaanse NASDAQ is een index, maar dan van de grootste bedrijven in de VS die zich bezighouden met technologie.

Het succes van indexbeleggen

Als belegger kunt u beleggen op een gehele index, dit heet indexbeleggen. Deze methode kan zeer succesvol zijn doordat het simpel in gebruik is, en de risico’s van het beleggen goed worden verdeeld. In een index beïnvloeden alle bedrijven samen het rendement. Daardoor kan het verlies wat door een van deze bedrijven wordt geleden, gecompenseerd worden door de anderen. Bovendien is indexbeleggen zeer eenvoudig. Als belegger hoeft u namelijk geen onderzoek te doen naar de koersschommelingen van specifieke bedrijven. U belegt tenslotte in het gehele pakket.

Bovendien blijkt uit ervaring dat het rendement op indices vaak hoger is dan dat van een aandelenpakket. Wanneer u kiest voor de risicospreiding en de eenvoud van indexbeleggen, kunt u dus ook nog goed winst maken.

Online indexbeleggen met de juiste software

In onze ervaring gaat indexbeleggen het beste via gratis beleggingssoftware van een broker. De rol die een broker vervult is te vergelijken met die van een makelaar. Een broker is namelijk tussenpersoon tussen bedrijven en beleggers. Via de broker kunt u aandelen kopen en verkopen, wat beleggen veel efficiënter maakt. U hebt niet alleen maar een computer of een ander apparaat met toegang tot het internet nodig om te kunnen beleggen. Dit kan dus vanuit huis, in de trein en zelfs op vakantie.

Bovendien biedt de beleggingssoftware van de broker u nog wat handige opties waarmee u een hoger rendement kunt behalen, namelijk beleggen met de hefboom en het short gaan. Wij zullen u uitleggen wat deze opties inhouden.

Het effect van de hefboom

Eén van de handige mogelijkheden van beleggen met de gratis software is dat u kunt beleggen met een hefboom. Dat wil zeggen dat u kunt inzetten op een grotere positie dan u met uw inzet zou kunnen kopen, omdat de hefboom deze inzet vergroot. Hierbij is het niet nodig om de aandelen te kopen. U speculeert dan op de koers die de aandelen, waarop u hebt belegd, (volgens u) gaan lopen. Bij aandelen van bedrijven is de hefboom over het algemeen 10 en bij een index is deze 12,5.

Dat betekent dus dat uw inleg bij indexbeleggen met een hefboom 12,5 zo groot is. En dat maakt uw winst ook 12,5 keer zo groot.

Short gaan met beleggen

Dan biedt het programma u nog de optie short gaan. Met short gaan kunt u winst maken wanneer er een koersdaling plaatsvindt. Aandelen worden minder waard, en toch verdient u geld omdat u dit van tevoren had verwacht. De winst die u maakt is het verschil tussen de prijs van aandelen aan het begin van uw belegging, en aan het einde. Net als bij normaal beleggen. Ter illustratie een voorbeeld:

U gaat short op een positie die 1000 euro waard is. Vervolgens verliest deze positie 10% aan waarde, dat is dus een verlies van 100 euro. Maar voor u is deze 100 euro geen verlies, maar juist winst! En dat dankzij het short gaan.

Maak een begin met indexbeleggen

Dankzij de hierboven beschreven mogelijkheden van de beleggingssoftware kunt u de volledig profijt maken van indexbeleggen. Nogmaals: dit programma is zeer eenvoudig in het gebruik, omdat alles overzichtelijk is opgezet. De voordelen van indexbeleggen nog eens op een rij:

  • Het kan overal, zolang u maar een internetverbinding hebt.
  • Doordat u belegt op een hele index, loopt u minder risico op verlies.
  • Het is mogelijk om veel winst te maken dankzij beleggen met de hefboom en short gaan.
  • Geen horizon is te ver. U kunt beleggen in aandelen van over de hele wereld.

Bent u overtuigd? Download dan nu de gratis software voor het indexbeleggen. Naast indexbeleggen kunt u met dit programma ook beleggen in aandelen van bedrijven, allerlei grondstoffen en valuta van landen uit de hele wereld.

Wilt u meer lezen over indexbeleggen? Lees dan ons artikel over de Nederlandse AEX index.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Indexbeleggen

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu