Direct online beleggen?

> Online beleggen > Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen

Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen

27 oktober 2015 09:26 | 3.897 keer gelezen

Wilt u graag beginnen met het indexbeleggen op de Nederlandse beurs, maar heeft u geen idee hoe dit proces eruit ziet? In dit artikel zal duidelijk uitgelegd worden welke manieren van beleggen er zijn, wat de voor- en nadelen hiervan zijn en welke stappen de basis vormen voor vrijwel iedere belegging.

Indexbeleggen in de Nederlandse beurs -1

Indexbeleggen op de Nederlandse beurs – Soorten beleggen

Over het algemeen zijn er twee soorten beleggen voor de particuliere belegger, namelijk het traditionele beleggen en het Contract for Difference beleggen.

Traditioneel beleggen

Veel mensen denken bij beleggen aan de traditionele wijze, waarbij men vaak voor het lange termijn belegd in een aandeel, grondstof of een dergelijk beleggingsproduct. De rendementen liggen vaak tussen de 1 tot 5 procent per jaar en het ingelegde bedrag loopt op tot hoog in de duizenden, zodat de winst ook hoger is. Winstgevendheid komt pas echt na een jaar of 10. Het nadeel is echter dat men niet snel kan inspelen op veranderingen in de markt. Belegging staan vaak vast en kunnen niet zonder kosten omgeschakeld worden.

Contract for Difference

Een tweede manier van beleggen is het Contract for Difference beleggen, ook wel CFD genoemd. Deze manier van beleggen is als het ware een tegenpool van de traditionele manier. De winst van een belegging wordt behaald uit het snel door verhandelen van aandelenposities. Dit is mogelijk doordat er gebruik wordt gemaakt van een tussenhandelaar, beter bekend als een broker. Deze tussenhandelaar houdt schriftelijk de aandelen in haar bezit, maar het behaalde rendement uit de koersverandering ligt in de handen van de belegger. Dit maakt het mogelijk dat de belegger binnen enkele seconden een aandelen positie kan openen en sluiten en daardoor snel kan inspelen op trends.

Met de broker wordt een contract afgesloten waarin beschreven staat hoeveel aandelen de belegger heeft ‘gekocht’ en tegen welke prijs. Dit resulteert in de openingswaarde van de belegging. Wanneer een belegger de positie weer sluit wordt de prijs weer vastgelegd en zorgt het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde voor het rendement. Vaak verhandelen beleggers bij CFD de posities binnen een dag. Dit staat ook wel bekend als daytraden of daghandelen.

Hefboomwerking

Bij het CFD beleggen wordt vaak een hefboomwerking aangeboden om ervoor te zorgen dat beleggers daadwerkelijk op korte termijn een aangenaam rendement kunnen behalen. De belegging wordt dan als het ware aangevuld door de broker. Zij financieren in sommige gevallen ruim 95% van de belegging. Wanneer een belegger 100 euro inlegt, kan dit resulteren in een openingswaarde van 2.000 euro. Koersveranderingen van 2% zorgt dan ineens voor een winst van 40 euro in plaats van 2 euro. Door deze uitvergroting kan er in zeer korte periode een aanzienlijk rendement behaald worden.

Als u meer wilt leren over het hefboomeffect, het CFD beleggen en het indexbeleggen op de Nederlandse beurs kunt u gratis onze cursus beleggen lezen.

Indexbeleggen op de Nederlandse beurs – Belegging in de AEX

Een belegging wordt over het algemeen gebaseerd op vier simpele stappen, namelijk het:

  • kiezen van een beleggingsproduct;
  • zoeken naar een aanleiding (fundamentele analyse);
  • openen en controleren van de koersverwachting;
  • gewenste sluitingsmoment van de positie bepalen.

Stap 1: Kiezen van een beleggingsproduct

Allereerst wordt er gekozen om in een effect te beleggen waarvan de eigenschappen aansluiten bij uw doel van de belegging. Grondstoffen en valuta zijn over het algemeen stabieler en zijn beter voor grote inleggen wanneer de economie krimp, of wanneer de desbetreffende grondstof duurder wordt. Aandelen kunnen bij bepaalde ontwikkelingen juist explosief stijgen of dalen.

In dit geval zal er belegd worden in een index, een samenstelling van aandelen. Deze zijn vaak ook stabiel, maar kunnen bij bepaalde ontwikkelingen genoeg fluctueren om aangename winsten te behalen. De bekendste index op de Nederlandse beurs is de Amsterdamse Exchange Index (AEX). Deze koers bestaat uit de aandelenkoers van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland.

Stap 2: Fundamentele analyse van de AEX

Een fundamentele analyse bestaat uit een onderzoek naar de laatste ontwikkelingen en trends van beursgenoteerde bedrijven of indices. Zo kan er voor de AEX gezocht worden naar de bijbehorende bedrijven. Wanneer het blijkt dat er veel grote stijgers zijn of er aanleiding is om een koersstijging te verwachten kan men er voor kiezen een positie te openen voor de AEX.

Zo is er voor het praktijkvoorbeeld een nieuwsbericht gevonden over een stijging van ‘vrijwel alle hoofdfondsen’ die de AEX uitmaken. Het is zeer onwaarschijnlijk dat alle fondsen plots om zouden slaan of allemaal zouden stagneren. Hierdoor is er door ons een verwachting opgesteld dat de AEX verder zou gaan stijgen, in ieder geval voor de komende paar uur. In figuur 1 kunt u het nieuwsbericht vinden dat de aanleiding vormde voor deze belegging.

Indexbeleggen in de Nederlandse beurs nieuwsbericht

Figuur 1: Indexbeleggen op de Nederlandse beurs – aanleidend nieuwsartikel. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

 Op basis van deze voorspelling hebben wij ervoor gekozen om te beleggen in een koersstijging van de AEX. Om de voorspelling betrouwbaarder te maken kan er voor meerdere van deze bedrijven een kort onderzoek verricht worden. In dit geval was het nieuwsbericht groot genoeg en gebaseerd op feitelijke cijfers, waardoor al zo vroeg mogelijk in de stijging probeerden mee te liften. Om deze reden is de analyse zo compact mogelijk gehouden.

Stap 3: Openen en controleren van de positie

Er is gekozen om via een broker in 100 contracten te beleggen op het moment dat de AEX-koers op 444,37 euro lag. Dit komt neer op een openingswaarde van 44.437 euro. De hefboomfactor bedroeg voor deze belegging 1 op 294, waardoor wij slechts 151,09 euro in hoefden te leggen. Na de sluiting van deze beleggingspositie wordt het exacte gefinancierde bedrag weer teruggestort naar de broker. In de figuur hieronder kunt is dit effect geïllustreerd om een duidelijk weer te geven hoe dit proces werkt.

Indexbeleggen in de Nederlandse beurs Hefboom

Figuur 2: Indexbeleggen op de Nederlandse beurs – hefboomconstructie. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Het koersverloop (zie figuur 3) is na de belegging verder in de gaten gehouden om te controleren of de deze inderdaad verliep zoals verwacht. Zoals te zien is in deze grafiek heeft de koers eerst licht geschommeld, maar niet tot op een punt waar wij onze voorspelling moesten aanpassen. Er is besloten om een de belegging aan te houden en na enkele minuten opnieuw een conclusie te trekken. Op dat moment bleek de koers te stijging zoals verwacht.

Indexbeleggen in de Nederlandse beurs Koerverloop

Figuur 3: Indexbeleggen op de Nederlandse beurs – koersverloop. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

De publicatie van het nieuwsbericht is aangegeven met een pijl en het grijze kader geeft de beleggingsperiode weer voor dit praktijkvoorbeeld.

Stap 4: Het geschikte sluitingsmoment vinden

In eerst instantie was het ons doel om een rendement van 20 procent winst te behalen aan de hand van het indexbeleggen op de Nederlandse beurs. Doordat de hefboomfactor zeer groot was voor deze belegging hoefde de AEX slechts een kleine stijging door te maken om een rendement van deze grootte te realiseren. Om 09:35 uur, ruim een kwartier na het openen van de positie, was dit doel ruim bereikt. De koers bleek enigszins te stabiliseren, wat ons de aanleiding gaf om het indexbeleggen op de Nederlandse beurs succesvol af te ronden.

Indexbeleggen op de Nederlandse beurs: Resultaten

Om 15 oktober om 09:36 uur hebben wij besloten het indexbeleggen op de Nederlandse beurs af te ronden op een AEX-koers van 445,18. De sluitingswaarde voor de 100 contracten was uitgerekend 44.518 euro. Het verschil met de openingswaarde resulteerde in een winst van 81 euro, wat over een inleg van 151,09 euro neer komt op een rendement van 53,6%.

Indexbeleggen in de Nederlandse beurs Beleggingsresultaten AEX

Figuur 4: Indexbeleggen op de Nederlandse beurs – beleggingsresultaten. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Online beleggen oefenen met demo geld

Om het beleggen te leren is het aangeraden dit in de praktijk te oefenen met fictief geld. Zo kunt u verschillende strategieën uitproberen zonder enig risico te lopen. Op onze brokerspagina kunt u de door ons geselecteerde brokers gratis vergelijken en downloaden. Op deze wijze kunt u het beleggingsprogramma kiezen dat het beste bij uw doelen aansluit. De brokers op onze vergelijkingspagina bieden u de mogelijkheid om:

  • via een hefboomwerking te beleggen met kleine bedragen;
  • winst te maken op een dalende koers;
  • vrijwel direct uw posities te openen en te sluiten.

Ook kunt u bij deze brokers beleggen met demo geld en het de beleggen zonder risico leren. Klik op de link hieronder om door te gaan naar onze vergelijkingspagina en zelf te beginnen met het oefenen van indexbeleggen op de Nederlandse beurs.

Download hier gratis uw beleggingssoftware naar keuze!

Bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

http://deaandeelhouder.nl/news/2015/10/16/beursupdate_aex_opent_hoger-32/

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu