Direct online beleggen?

> Online beleggen > Gratis beursspel

Gratis beursspel

24 mei 2012 14:52 | 11.318 keer gelezen

Veel particuliere beleggers willen eerst oefenen op de beurs voordat ze hun eigen geld inzetten op de beurs. De uitdaging is een beurssimulator of een beursspel te vinden met een betrouwbare actuele beurskoers. Veel beurspellen maken gebruik van zelfverzonnen bedrijven en koersen. Het is de vraag hoe leerzaam deze ervaring is voor het ‘echte werk’. In dit artikel kijken we naar de verschillende beursspellen.

Je hebt in Nederland helaas maar weinig beursspellen, ook de kwaliteit laat vaak wat de wensen over. Zo is beleggerspel een nogal traag en onoverzichtelijk, beursspel werkt met fictieve aandelen. Het IEX beursspel is relatief goed maar update de koers op een vrij traag interval, daarnaast mist het een bepaalde spanning er is per slot van rekening geen geld mee te verdienen en je kunt niet gebruik maken van alle beleggingsproducten. De beurspoule van de Telegraaf is al iets beter, hierbij kun je in de AEX, in EUR/USD en in goud handelen met prijzengeld van 5000 euro. Dat maakt de competitie al wat spannender. Het nadeel is weer dat je niet in alle beleggingsproducten kan handelen en dat het niet mogelijk is om eigen kleine competities met vrienden te starten, wat natuurlijk wel zo leuk is.

Nadelen van een beursspel

De nadelen zijn voornamelijk dat het weinig waarheidsgetrouw is, je moet geluk hebben met actuele koersen en echte bedrijven bijvoorbeeld. Zonder de echte koersen en bedrijven leer je echter vrijwel niets van het beursspel, het bootst simpelweg niet de echte situatie na. Daarnaast is er altijd wel wat aan te merken op de manier waarop je koopt en verkoopt. Het is kennelijk moeilijk een balans te vinden tussen omslachtig en beledigend simpel beleggen met een beursspel.

Invloed van online brokers

Beursmakelaars zijn zich sinds twee jaar ook aan het bemoeien met beurssimulaties. Als er mensen bekend raken met beleggen is er voor hen een groter klantenbestand natuurlijk. Het voordeel is dat de mensen die werken bij deze online brokers daadwerkelijk verstand hebben van de beleggingswereld. Hierdoor krijg je vaak een uitstekend platform waarop je kunt beleggen met tientallen beleggingsproducten en beleggingsinstrumenten. De meeste online brokers bieden een vorm van beurssimulatie aan via een demo account. Daarmee kun je zonder verdere verplichtingen handelen op de beurs door gratis gebruik te maken van hun handelsplatform.

Het voordeel hiervan is dat beleggers niet alleen ervaring op doen met verschillende beursbewegingen maar ook met het echte kopen en verkopen van beleggingsproducten. Het platform verschilt namelijk niet van het platform wat een echte handelaar gebruikt. Op deze manier leer je dus echt beleggen, met echte koersen. Zodoende leer je ook de prijzen van de broker, hoeveel hou je over van je winst? Met het echte handelen merk je dat een positie ’s nachts vasthouden geld kost en heel risicovol kan zijn. Met een beursspel doe je dit soort hands-on ervaring niet op.

Het beste kun je natuurlijk jezelf overtuigen. Op deze pagina hebben we de verschillende demo accounts op een rij gezet. Bekijk welk demo account je het meest aanspreekt en probeer het eens uit. Alle demo accounts zijn gratis en vrijblijvend en vaak kun je er onbeperkt gebruik van maken. Zo kun je verschillende beleggingsstrategieën  uittesten en kun je kijken of je je startbedrag kan vermenigvuldigen.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu