Direct online beleggen?

> Beleggen algemeen > Turbulentie op de financiële markten wekt argwaan

Turbulentie op de financiële markten wekt argwaan

28 januari 2019 13:47 | 4.307 keer gelezen

In de afgelopen maand waren, zoals de economische cijfers laten zien, de wereldwijde markten zwak. Er was sprake van een toename van turbulentie op de aandelenmarkt over de hele wereld. Beleggers lijken het negatieve nieuws over turbulentie af te schudden, omdat er zekerheid bestaat dat verschillende geïmplementeerde krachten de markt zouden kunnen stabiliseren.

De rentestijgingen

In het afgelopen weekend heeft de Amerikaanse centrale bank  (FED) aangekondigd om de puinhoop voor sparen en lenen op te ruimen, want het is een ware hypotheekcrisis. Het voorgestelde miljardenfonds had goedkeuring nodig van de Amerikaanse overheid, de rentestijgingen zijn nog niet voorbij. Eerder dit jaar heeft de Fed in totaal drie rentestappen voor dit jaar verstrekt. Vorige week zei de FED dat het waarschijnlijk een procent zou zijn tegen het einde van het jaar. Met andere woorden: de rentetarieven nemen in de loop van het jaar tweemaal toe. In 2019 zal er waarschijnlijk drie procent renteverhogingen zijn en in 2020 zal het met één procent toenemen. De rente is dan ongeveer 3,5 procent. Amerikaanse FED-diensten, banken en financiële instellingen hebben tot op heden een miljard aan waardeverminderingen moeten ondergaan en sommige onrustige activa hebben zich daarbij gevoegd. Alle onderliggende leningen kunnen de pijn van de turbulentie alleen maar aanzienlijk verlichten.

Onzekerheid op de markt

Het probleem dat de markt heeft getroffen, is dat van volledige onzekerheid, een verlies van vertrouwen in de voorwaarden van hun tegenpartijen, waardoor een financiële markt niet anders kan dan tot stilstand te komen. Terwijl de markten zich zorgen baren over de vraag of de FED de Paulson-rekening zou passeren, gaan protestgroepen de straat op om hun afkeuring bekend te maken en om alternatieve plannen ter bestrijding van turbulentie te verkondigen. De voortdurende waarschuwingen aangaande de turbulentie heeft de Amerikaanse centrale bank in een moeilijke positie gebracht. Hoogstwaarschijnlijk vanwege de slechte maanden op de aandelenmarkt. Bovendien zullen ze waarschijnlijk de officiële belangstelling verhogen. Hogere rentetarieven zijn ongunstig voor de meeste aandelen en beleggers in opkomende landen die leningen nodig hebben. Dit betekent dat een lening aanvragen je zal belasten met hogere rentevoeten in vreemde valuta.

De actualiteit

De Fed verhoogt waarschijnlijk volgende week de officiële rentetarieven en er wordt al rekening gehouden met een stijging in december. De koersstijging zal de aandelenmarkt, beleggers, en de rest van de wereld met een kwart procent beïnvloeden. Dit betekent ook dat er een hoger rendement zal zijn voor de belegger die uit de VS komt. Er is een kans dat beleggers geld opnemen van opkomende markten naar de VS. Als gevolg hiervan zal geld lenen lastig worden voor opkomende landen.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu