Direct online beleggen?

> Beleggen met kleine bedragen > Starten met beleggen in valuta voor beginnende beleggers

Starten met beleggen in valuta voor beginnende beleggers

9 oktober 2016 14:10 | 2.464 keer gelezen

Wilt u ook beleggen in valuta, maar weet u niet hoe u kunt starten? In dit artikel wordt uitgelegd hoe beginnende beleggers kunnen starten met het beleggen in valuta. Wij zullen laten zien hoe u op een makkelijke manier de koers van de euro/dollar kunt voorspellen. Tevens komt er een stukje theorie aan bod, waarmee u een belegging goed kunt onderbouwen. Aan het einde van dit artikel geven wij aan hoe u zelf kunt starten met de handel in valuta. Lees verder!

beleggen-in-valuta

Online beleggen: Beleggen in verschillende effecten

Met een online beleggingsprogramma hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen in verschillende effecten. Het is mogelijk om te beleggen in de volgende effecten: valuta, aandelen, grondstoffen en indices. Kortom, met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding.

Online beleggen, oftewel CFD beleggen

Bij CFD beleggen is het mogelijk om te beleggen in verschillende effecten. CFD beleggen staat voor Contract For Difference, bij deze beleggingsvorm wordt er een overeenkomst gesloten tussen de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma. De aanbieder van het beleggingsprogramma wordt overigens ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd.

Bij CFD beleggen draait het om de voorspelling van de koers. Dat betekent dat beleggers kunnen speculeren op zowel een koersstijging als een koersdaling. Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. De belegger heeft in dit geval winst gerealiseerd. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen. De belegger heeft in dat geval te maken met een verlies.

Beleggen met kleine bedragen

Met online beleggen, oftewel CFD beleggen, is het voor beleggers mogelijk om te beleggen met kleine bedragen. Bij een online beleggingsprogramma maken beleggers namelijk automatisch gebruik van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De hefboomfactor kan overigens verschillen qua grootte, dit is afhankelijk van het soort effect waar een belegger in wil beleggen. Om een beter beeld te krijgen van de hefboom, wordt hieronder een voorbeeld geïllustreerd.

Hefboomeffect

Figuur 1: Beleggen in valuta – Hefboomeffect. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:152, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 152 (50 maal 152). De uitkomst hiervan is 7.600 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe en hogere inlegwaarde, kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Hierdoor is de belegger in staat om meer winst te realiseren, als de voorspelling van de belegger klopt.

Beleggen in valuta: Daytraden leren

Bij online beleggen is het voor beleggers mogelijk om te starten met daytraden. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Bij daghandelen dient de belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag met een leuke winst. Bij traditioneel beleggen, waarbij een belegger naar een bank gaat is het niet mogelijk om te gaan daghandelen. Dit is een groot voordeel van online beleggen, oftewel CFD beleggen.

Een veelvoorkomende techniek waarmee men tracht beurskoersen te voorspellen is de technische analyse. Bij deze beleggingsmethode probeert men op basis van historische cijfermatige gegevens van een bedrijf, het koersverloop te voorspellen. Een belegger kan hierbij verschillende indicatoren inzetten om een mogelijke koersstijging of koersdaling tijdig te kunnen voorspellen. Eén van die indicatoren is de Bollinger Bands-methode. Bij het gebruik van deze indicator wordt een boven- en ondergrens weergegeven waar een koerslijn statistisch gezien tachtig procent van de tijd tussen moet blijven. Beleggers kunnen met deze indicator gefundeerde beslissingen nemen, zodat er geen willekeurige posities worden geopend en gesloten. Kortom, deze beleggingsmethode kan dienen als aanleiding om te gaan beleggen voor beleggers.

Als een belegger bijvoorbeeld heeft gekozen om te beleggen op een koersdaling en de koerslijn raakt de ondergrens van de Bollinger Bands, dan biedt de bovengrens in veel gevallen voldoende ruimte voor een koersstijging. Aan de hand hiervan kan een belegger zien dat de positie beter kan worden gesloten.

Een andere indicator is het voortschrijdend gemiddelde, deze wordt vaak gecombineerd met de Bollinger Bands. Hierbij wordt er een gemiddelde weergegeven, berekend over de afgelopen periode. Als het voortschrijdend gemiddelde de koerslijn raakt, spreken we van een trendbreuk. Als een trendbreuk plaatsvindt bij een dalende koerslijn, dan wijst dit erop dat de koerslijn waarschijnlijk weer zal gaan stijgen. Als de koerslijn aan het stijgen is en er treedt een trendbreuk op, zal de koers waarschijnlijk gaan dalen. Dit is niet altijd het geval, maar door gebruik te maken van deze methode, kunt u risico’s tijdens het beleggen beperken.

Beleggen in valuta: Praktijkvoorbeeld

In onderstaande grafiek zijn de Bollinger Bands te zien, deze worden aangegeven door de olijfgroene lijnen. Tevens wordt in deze grafiek het voortschrijdend gemiddelde aangegeven met rode lijnen. De koerslijn geeft de koers van de dollar ten opzichte van de euro weer. Bij de groene pijl heeft een trendbreuk plaatsgevonden. Rond 10.12 uur bereikt de koerslijn bijna de ondergrens van de Bollinger Bands, dat kan wijzen op een koersstijging. Dit was voor ons een aanleiding om te speculeren op een koersstijging. Zodra de bovengrens van de Bollinger Bands begon te stagneren, besloten wij om de positie te sluiten.

eurodollar2

Figuur 2: Beleggen in valuta – Bollinger Bands en het voortschrijdend gemiddelde. Klik om te vergroten.

Online beleggen voor beginners: Daytrader worden

Als u meer wilt weten over online beleggen, de verschillende beleggingsmethodes of beleggingsprogramma’s, kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. In deze cursus worden de basisaspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Dit is de ultieme manier voor beginnende beleggers om meer te leren over online beleggen.

Na het volgen van de cursus kunt u het beleggen oefenen door te starten met een demo account. Beleggen met demo geld is de ultieme manier om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma. Beleggers ontvangen hierbij een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden op werkelijke koersen. Beleggers hebben hierbij de mogelijkheid om op een veilige manier te leren van eventueel gemaakte fouten.

Daytrader worden? Download het gratis beleggingsprogramma

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference 

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu