Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > Beleggen op een koersdaling met online beleggen

Beleggen op een koersdaling met online beleggen

26 februari 2017 16:55 | 2.092 keer gelezen

Beleggen op een koersdaling is mogelijk met een online beleggingsprogramma. Daarentegen is het bij offline beleggen niet mogelijk om te beleggen op een koersdaling, met offline beleggen bedoelen we het beleggen bij een bank. Handelen in aandelen op een koersdaling wordt in de beleggingswereld ook wel short gaan genoemd. In dit artikel zullen we uitleggen wat beleggers bij online beleggen kunnen verwachten. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van online beleggen? Lees dan verder!

Koersdaling

Online beleggen op de koers

Zoals in de inleiding werd aangegeven is het voor beleggers mogelijk om te handelen op een koersstijging of koersdaling. Bij de traditionele manier van beleggen is het alleen mogelijk om te handelen op een koersstijging. De waarde van de koers moet stijgen, om winst te kunnen realiseren. Daarentegen is het bij online beleggen mogelijk om winst te realiseren met de voorspelling van de koers.

Online beleggen en de voorspelling

Beleggers kunnen winst realiseren met een goede voorspelling van de koers. Dit kan zowel met een koersstijging als koersdaling, als de voorspelling van de belegger maar klopt. De online beleggingsprogramma’s worden aangeboden door brokers, deze brokers worden overigens ook wel tussenhandelaren genoemd. Er zijn veel verschillende beleggingstermen in de online wereld, die van belang zijn om te weten. We zullen in dit artikel enkele beleggingstermen noemen en nader toelichten.

De belegger ontvangt het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker, bij een goede voorspelling van de koers. In dat geval heeft de belegger winst gerealiseerd. Daarnaast is het ook mogelijk dat beleggers te maken krijgen met een verlies. In dat geval dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen. Overigens is het wel van belang om te weten dat het voor beleggers mogelijk is om risico’s te beperken, hier komen we later op terug.

Profiteren van de hefboom

Overigens is het van belang om te weten dat beleggers kunnen profiteren van de hefboom. Bij online beleggen kunnen beleggers beleggen met een klein bedrag. De hefboom maakt het mogelijk om te beleggen met weinig geld. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is afhankelijk van het soort effect. Beleggers kunnen met een online beleggingsprogramma handelen in verschillende effecten zoals aandelen, grondstoffen, indices en valuta. Hieronder wordt een voorbeeld geïllustreerd van de hefboom.

Hefboomconstructie

Figuur 1. Beleggen op een koersdaling – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen met 100 euro. De hefboomfactor bij aandelen is vaak 1:10. De inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10 (100 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.000 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Hierdoor kan de belegger meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. 

Beleggen oefenen

Voor beginnende beleggers is het ook mogelijk om het beleggen te oefenen door middel van een beleggingsspel. Dit is een uitstekende manier om het beleggen te oefenen. Bij het beleggingsspel krijgen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, om onbeperkt mee te oefenen. Het beleggingsspel ziet er overigens hetzelfde uit als bij echt beleggen. Met het beleggingsspel kunnen beleggers het beleggen op een veilige manier oefenen en ervaring op doen in het beleggingsprogramma. Kortom, de unieke manier voor beginnende beleggers met weinig ervaring om te leren beleggen.

Koersdaling en koersstijging

Beleggers kunnen speculeren op een koersstijging en koersdaling aan de hand van een aanleiding. Het beleggen op een koersstijging wordt ook wel long gaan genoemd. Daarnaast wordt het speculeren op een koersdaling ook wel short gaan genoemd. Veel beleggers onderschatten het belang van een aanleiding. Beleggers kunnen gebruik maken van een beleggingsmethode om een aanleiding te vinden.

Beleggen met een beleggingsmethode

Er zijn twee bekende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken; de fundamentele analyse en de technische analyse. Bij de fundamentele analyse draait het om recente ontwikkelingen inzake achtergronden en financiële situaties van beursgenoteerde bedrijven of andere effecten. Deze recente ontwikkelingen kunnen beleggers vinden in het beursnieuws, wat dagelijks online wordt gepubliceerd. Door dit goed in de gaten te houden kunnen beleggers sneller een aanleiding vinden.

Bij de technische analyse wordt er niet gekeken naar recente ontwikkelingen, maar naar historische aandelenkoersen. Aan de hand van deze informatie proberen beleggers een voorspelling te doen met betrekking tot het toekomstige koersverloop.

Risico’s beheersen

Als eerst is het van belang om een aanleiding te vinden. Daarnaast kunnen beleggers risico’s beperken door gebruik te maken van functies in het beleggingsprogramma. De profit call en stop loss functies kunnen gebruikt worden om een gewenst rendement en een maximaal verlies in te stellen. Zodra de koers één van de aangegeven punten bereikt, wordt de positie automatisch gesloten. Dit is een uitstekende manier om risico’s te beperken.

Cursus beleggen

Meer leren over online beleggen? Maak dan gebruik van de gratis cursus beleggen. Met deze cursus kunt u snel meer leren over online beleggen. In de cursus wordt aandacht besteed aan verschillende beleggingstermen en beleggingsmethodes. Een goede manier om meer te leren over de mogelijkheden van online beleggen.

Download het gratis online beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu