Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > Hoe kan ik aandelen kopen met online beleggingssoftware

Hoe kan ik aandelen kopen met online beleggingssoftware

1 oktober 2016 19:09 | 2.587 keer gelezen

In het artikel ‘hoe kan ik aandelen kopen met online beleggingssoftware’ wordt uitgelegd hoe beginnende beleggers kunnen starten met aandelen kopen. Met online beleggingssoftware is het voor iedereen mogelijk om te starten met beleggen. Online beleggen brengt veel mogelijkheden met zich mee, waardoor het voor iedereen mogelijk is om te beginnen. Meer weten? Lees dan verder!

hoe-kan-ik-aandelen-kopen

Beginnen met online beleggen, oftewel virtueel beleggen

Online beleggen wordt in de beleggingswereld ook wel CFD beleggen genoemd, omdat beleggers automatisch beleggen met CFD’s. CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference, waarbij beleggers een overeenkomst sluiten met de aanbieder van beleggingssoftware. Bij CFD beleggen kunnen beleggers winst realiseren met de voorspelling van de koers.

Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de aanbieder van beleggingssoftware. In dit geval heeft de belegger winst gerealiseerd. De aanbieder wordt overigens ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen. De belegger heeft in dit geval te maken met een verlies. Bij CFD beleggen draait het dus om de voorspelling van de koers, hierdoor is het voor beleggers mogelijk om te beleggen op zowel een koersstijging als een koersdaling.

Beleggen met het hefboomeffect

Bij online beleggingssoftware hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen met weinig geld, omdat beleggers automatisch gebruik maken van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van beleggers wordt vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor. Hierdoor krijgt de inleg van de belegger een hogere waarde, waarmee de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Tevens is de belegger hierdoor in staat om meer winst te realiseren als de voorspelling van de koers goed is. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

Hefboomconstructie

Figuur 1: Hoe kan ik aandelen kopen – Voorbeeld hefboomeffect. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen met een inleg van 100 euro. De hefboomfactor is in dit geval 1:10, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10. De uitkomst hiervan is 1.000 euro, hiermee kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen dan met een inleg van 100 euro. Hierdoor kan de belegger ook meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Kortom, de hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met 100 euro of minder. 

Hoe kan ik aandelen kopen: Leren beleggen voor beginners

Voor beginnende beleggers is het niet moeilijk om te starten met CFD beleggen, omdat beleggers kunnen beleggen met kleine bedragen. Wilt u meer weten over CFD beleggen en de mogelijkheden? In de cursus beleggen wordt CFD beleggen nader toegelicht aan de hand van handige praktijkvoorbeelden. De cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer 30 minuten in beslag. De hoofdstukken van de cursus beleggen worden hieronder weergegeven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Beleggen in het algemeen

Hoofdstuk 2. Beleggen via een broker

Hoofdstuk 3. Winst maken met online beleggen

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met online beleggen

Hoe kan ik aandelen kopen: Beleggen oefenen

Na het volgen van de cursus kunnen beleggers profiteren van de mogelijkheid om te starten met fictief beleggen. Met een fictief account kunnen beleggers het beleggen oefenen op werkelijke koersen, zonder financieel risico te lopen. Bij fictief beleggen, oftewel demo beleggen, ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Op deze manier hebben beleggers de mogelijkheid om ervaring op te doen met beleggen en de beleggingssoftware.

Na genoeg oefenen kunnen beleggers ervoor kiezen om gemakkelijk in dezelfde beleggingssoftware over te schakelen naar echt beleggen. Als beleggers na een tijdje het gevoel hebben dat het beleggen nog niet goed gaat, hebben beleggers altijd de mogelijkheid om terug te schakelen naar het demo account. Op deze manier kunnen beleggers genoeg ervaring op doen en zich voorbereiden.

Risico’s tijdens het beleggen beperken

Er zijn verschillende manieren om risico’s tijdens het beleggen te beperken. Het is bijvoorbeeld mogelijk voor beleggers om gebruik te maken van twee handige functies in de beleggingssoftware; de profit call en stop loss functie. Met de profit call functie kunnen beleggers een gewenst rendement instellen, zodra de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten. Met de stop loss functie kunnen beleggers een maximaal verlies instellen, zodra de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten. Deze beleggingsfuncties worden in de beleggingssoftware ook wel aangeduid met sluiten bij winst en sluiten bij verlies. Hieronder wordt een voorbeeld geïllustreerd.

voorbeeld-stop-loss-en-profit-call

Figuur 2: Hoe kan ik aandelen kopen – Voorbeeld profit call en stop loss functies. Klik om te vergroten.

Naast het gebruiken van de profit call en stop loss functies, kunnen beleggers risico’s op een andere manier beperken. Bij beleggen is het van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggen aan de hand van impulsieve beslissingen kan onnodige risico’s met zich meebrengen. Om deze reden is het verstandig om altijd gebruik te maken van een beleggingsmethode. Er zijn veel beleggingsmethodes beschikbaar voor beleggers, twee beleggingsmethodes worden overigens nader toegelicht in de cursus beleggen.

Download de gratis beleggingssoftware!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference 

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu