Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > Hoe speculeren in aandelen met beleggingsmethodes?

Hoe speculeren in aandelen met beleggingsmethodes?

20 november 2016 11:58 | 2.119 keer gelezen

Hoe speculeren in aandelen? Veel beginnende beleggers vragen zich af op basis waarvan beleggers besluiten te beleggen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende beleggingsmethodes, die beleggers kunnen gebruiken om een aanleiding te vinden. Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding om risico’s tijdens het beleggen te beperken. Daarnaast kunnen beleggers ook op een andere manier risico’s beperken. Meer weten? Lees dan verder!

hoe-speculeren

Handelen in aandelen of andere effecten

Met online beleggen kunnen beleggers handelen in aandelen of andere effecten zoals indices, grondstoffen of valuta. Indices is het meervoud van index, dit is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. De index in Nederland is bijvoorbeeld de AEX en in België is het de Bel20. Sommige landen hebben meerdere indices.

Met een online beleggingsprogramma kunnen beleggers profiteren van verschillende voordelen, zoals beleggen met een kleine inleg op korte termijn. Daarnaast kunnen beleggers op ieder moment van de dag beleggen met een online beleggingsprogramma. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding.

Beleggen met een kleine inleg op korte termijn

Bij online beleggen maken beleggers automatisch gebruik van het hefboomeffect. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met een kleine inleg. De hefboom vergroot de inleg van de belegger namelijk met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte hiervan is afhankelijk van het soort effect. De hefboomfactor bij indices is bijvoorbeeld groter dan bij aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Bij het openen van de beleggingspositie kan een belegger precies zien hoe groot de hefboomfactor is. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboom geïllustreerd.

Hefboomconstructie

Figuur 1. Hoe speculeren in aandelen – Voorbeeld van het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

In bovenstaand voorbeeld besluit een belegger om te beleggen in aandelen van TomTom met een inleg van 100 euro. De hefboomfactor bij beleggen in aandelen van TomTom is 1:10, dat betekent dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met 10 (100 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.000 euro, dit is de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe inlegwaarde kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen dan met een inleg van 100 euro. Dat betekent dat de belegger door de hefboom op korte termijn meer winst kan realiseren dan zonder de hefboom.

Beleggen met beleggingsmethodes

Bijna iedere belegger maakt gebruik van beleggingsmethodes. Beleggen met een beleggingsmethode zorgt ervoor dat risico’s tijdens het beleggen worden beperkt. Als een belegger aan de hand van een beleggingsmethode gaat beleggen wordt er gezocht naar een aanleiding. Beleggen op basis van impulsieve beslissingen kan onnodige risico’s met zich meebrengen. Er zijn twee bekende beleggingsmethodes, namelijk de fundamentele analyse en de technische analyse. Dit zijn twee verschillende beleggingsmethodes, waarbij er gekeken wordt naar verschillende aspecten.

Hoe speculeren: Fundamentele analyse

Bij de fundamentele analyse kijken beleggers naar recente ontwikkelingen en achtergronden met betrekking tot de financiële situatie van bijvoorbeeld beursgenoteerde bedrijven. Aan de hand hiervan proberen beleggers een voorspelling te doen met betrekking tot het koersverloop. Deze recente ontwikkelingen kunnen beleggers vinden in het beursnieuws wat dagelijks online wordt gepubliceerd.

Bij een positief nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat een positief nieuwsbericht met betrekking tot de financiële situatie van een bedrijf, ook een positief effect heeft op populariteit van de aandelen onder de beleggers. Hieronder wordt een voorbeeld van een positief nieuwsbericht geïllustreerd.

voorbeeld-positief-nieuwsbericht

Figuur 2. Hoe speculeren in aandelen – Voorbeeld positief nieuwsbericht over Philips. Klik om te vergroten. 

Bij een negatief nieuwsbericht over een beursgenoteerd bedrijf kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersdaling. Wij geloven dat een negatief nieuwsbericht met betrekking tot de financiële situatie van een bedrijf, ook een negatief effect heeft op de populariteit van de aandelen onder de beleggers. Hieronder wordt een voorbeeld van een negatief nieuwsbericht geïllustreerd.

voorbeeld-negatief-nieuwsbericht

Figuur 3. Hoe speculeren in aandelen – Voorbeeld negatief nieuwsbericht over Volkswagen. Klik om te vergroten.

Hoe speculeren: Technische analyse

Bij de technische analyse wordt er niet gekeken naar de recente ontwikkelingen inzake de financiële situatie van beursgenoteerde bedrijven zoals bij de fundamentele analyse. Bij de technische analyse worden grafieken van historische aandelenkoersen bestudeerd in combinatie met historische informatie uit de markt, zoals bijvoorbeeld prijs en omzet. Beleggers proberen aan de hand van deze informatie een voorspelling te doen met betrekking tot het koersverloop.

Handige tips voor beginnende beleggers

We zullen nu enkele tips geven voor beginnende beleggers om goed voorbereid te starten met online beleggen. Voor beginnende beleggers is het vaak lastig, omdat er ook veel beleggingstermen in het beleggingsprogramma voorkomen. Daarnaast zijn er nog andere aspecten inzake online beleggen die van belang zijn om te weten. Om deze reden is het verstandig om te starten met een gratis cursus beleggen. In deze cursus worden verschillende aspecten inzake online beleggen nader toegelicht.

Na het volgen van de cursus is het verstandig om te starten met de beurssimulator. Met de beurssimulator kunnen beginnende beleggers het beleggen oefenen op werkelijke koersen. De beurssimulator ziet er overigens hetzelfde uit als het programma waarbij beleggers kunnen beleggen met echt geld. Kortom, dit is een uitstekende manier voor beginners om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma!

Beleggen in aandelen? Download het gratis beleggingsprogramma

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu