Direct online beleggen?

> Beleggen oefenen > Starten met daytraden AEX

Starten met daytraden AEX

18 maart 2017 11:52 | 2.860 keer gelezen

Wilt u ook starten met daytraden AEX? In dit artikel leggen we uit hoe u kunt beleggen in indices met online beleggingssoftware. Indices is het meervoud van index, een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. In Nederland is de bekende de AEX, deze wordt ook wel Nederland 25 genoemd. De AEX bestaat uit 25 beursgenoteerde bedrijven met de hoogste waarde. Bent u benieuwd naar de handel in indices? Lees dan verder voor meer informatie!

Starten met daytraden AEX

Met online beleggen handelen in effecten

Met online beleggingssoftware kunnen beleggers handelen in verschillende effecten. Veel beginnende beleggers denken dat het met online beleggingssoftware alleen mogelijk is om te beleggen in aandelen. Echter is dit niet het geval, beleggers kunnen met online beleggen handelen in de volgende effecten: grondstoffen, valuta, indices en aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Online beleggen komt met steeds meer mogelijkheden en voordelen voor zowel beginnende- als gevorderde beleggers.

Hoe werkt online beleggen

Om een goed beeld te krijgen van online beleggen zullen we eerst uitleggen hoe een belegger winst kan realiseren. Bij online beleggen draait het om de voorspelling van de koers, beleggers kunnen hierdoor winst realiseren. Beleggers kunnen bijvoorbeeld de aandelen van een bedrijf niet bezitten, maar er kan wel in gehandeld worden. De aanbieder van de beleggingssoftware wordt overigens ook wel een broker of tussenhandelaar genoemd.

Als een belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot het koersverloop, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de broker. De belegger heeft in dat geval winst gerealiseerd. De hoogte van de winst is afhankelijk van het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs. Daarnaast is het ook mogelijk dat de belegger te maken krijgt met een verlies. In dat geval heeft de belegger een verkeerde voorspelling gedaan met betrekking tot het koersverloop. De belegger dient dan het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de broker te betalen. We zullen later in dit artikel uitleggen hoe risico’s tijdens beleggen kunnen worden beperkt.

Daytraden met online beleggen

Beleggen met online beleggingssoftware maakt het voor beleggers mogelijk om te starten met daytraden. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen. Bij deze vorm van beleggen dient een belegger een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag. Veel beleggers zullen nu denken, kan er dan wel een mooie winst worden gerealiseerd? Het antwoord is: Ja.

Bij online beleggingssoftware maken beleggers automatisch gebruik van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met kleine bedragen. De hefboom vergroot namelijk de inleg van de beleggers met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is afhankelijk van het soort effect waar een belegger in gaat beleggen. Hierdoor kunnen beleggers een hogere positie innemen en meer winst realiseren bij slechts een kleine koersverandering. Daarbij is het wel van belang dat de voorspelling van de belegger klopt!

Starten met daytraden AEX: Nieuwsbericht

Wij besloten om te beleggen in de AEX, omdat wij op 7 maart onderstaande nieuwsbericht tegen kwamen over de AEX bedrijven. In het bericht wordt aangegeven dat minister Jeroen Dijsselbloem bezorgd is over de positie van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Van de 25 AEX fondsen zijn er volgens hem slechts elf beschermd tegen een buitenlandse overname. Dit is een negatief nieuwsbericht over de AEX. Dit was voor ons dan ook de aanleiding om te speculeren op een koersdaling AEX.

AEX-nieuwsbericht

Figuur 1. Starten met daytraden AEX – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Starten met daytraden AEX: Koersverloop

Aan de hand van bovenstaand nieuwsbericht besloten wij om te beleggen met een inleg van 134,22 euro. Zoals eerder werd aangegeven profiteren wij van de hefboom. De hefboomfactor was in dit geval 1:300, dat betekent dat onze inleg werd vermenigvuldigd met 300 (134,22 euro maal 300). De uitkomst hiervan 40.270,40 euro. Met deze nieuwe inlegwaarde konden wij een hogere positie innemen van 80 contracten.

Hieronder wordt het koersverloop van de belegging geïllustreerd. Hier is te zien dat de koers na het openen van de positie, fluctuerend is gaan dalen.

AEX koersverloop

Figuur 2. Starten met daytraden AEX – Koersverloop van de belegging. Klik om te vergroten. 

Starten met daytraden AEX: Eindresultaat

Zoals eerder werd aangegeven is het mogelijk om risico’s tijdens het beleggen te beperken. We zullen dit nu uitleggen aan de hand van ons beleggingsvoorbeeld. Wij besloten om gebruik te maken van twee functies in de beleggingssoftware; de profit call en stop loss functies. In de beleggingssoftware worden deze functies ook wel aangeduid met sluiten bij winst (profit call) en sluiten bij verlies (stop loss). De profit call zorgt ervoor dat de beleggingspositie wordt gesloten bij het aangegeven gewenste rendement. Daarnaast zorgt de stop loss functie ervoor dat de beleggingspositie automatisch wordt gesloten bij een maximaal verlies.

Onze beleggingspositie werd automatisch gesloten door de profit call functie, dat betekent dat de koers het gewenste rendement had bereikt van 27%. Dat is een uitstekend rendement binnen een korte beleggingstermijn. Wij hebben met deze belegging een winst gerealiseerd van 36 euro. Hieronder wordt het resultaat van de belegging weergegeven.

AEX-resultaat

Figuur 3. Starten met daytraden AEX – Resultaat van de belegging. Klik om te vergroten. 

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van online beleggen? Maak dan gebruik van de gratis cursus beleggen. Deze cursus bestaat uit zes relevante hoofdstukken voor beginnende beleggers en neemt ongeveer een half uur in beslag. Een uitstekende manier om snel meer te leren over online beleggen.

Daarnaast heeft u ook de mogelijkheid om in de beleggingssoftware het beleggen te oefenen met de beurssimulator. Bij de beurssimulator ontvangt u een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden op werkelijke koersen. Hierdoor kunt u ervaring op doen in de beleggingssoftware, zonder financieel risico te lopen.

Download de gratis online beleggingssoftware!

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belegging 
http://www.nu.nl/beurs/4520577/elf-aex-bedrijven-onvoldoende-beschermd-overname.html

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu