Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Aandelen handelen AEX: Praktijkervaring voor beginners

Aandelen handelen AEX: Praktijkervaring voor beginners

9 oktober 2015 16:43 | 1.253 keer gelezen

Wilt u aandelen handelen AEX, maar heeft u nog geen ervaring en weinig kennis? Dan is dit artikel geschikt voor u. Aan de hand van en praktijkvoorbeeld leggen wij u kort uit hoe wij beleggen en aan het einde van dit artikel hebben wij een demo beleggen voor u. In de afgelopen paar maanden heeft de AEX een mindere tijd gekend, waardoor de koers werd beïnvloed. Lees nu verder om erachter te komen hoe wij ons voordeel hieruit haalden.

Aandelen handelen AEX

Hoe kunt u beleggen?

Wanneer u nog geen ervaring heeft en weinig kennis bezit over beleggen, is het voor u misschien lastig om te beginnen, want waar moet u nou mee beginnen? Het is in ieder geval belangrijk om een goede aanleiding te hebben en te starten met kleine bedragen. Beleggen met weinig geld beperkt het risico van grote verliezen.

Een goede aanleiding is de basis voor een succesvolle belegging. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van de fundamentele analyse. Bij het gebruik van een fundamentele analyse zoekt u naar een aanleiding uit nieuwsberichten op internet, tv of radio. Deze nieuwsberichten zeggen vaak veel over de financiële situatie van het bedrijf. Wanneer bedrijf X negatief in het nieuws komt, bestaat er een kans dat de koers gaat dalen. Hier kunt u op inspelen! U hoeft slechts een positie te openen waarbij u op een koersdaling belegt. Komt het bedrijf positief in het nieuws? Dan kiest u voor een positie waarbij u belegt op een koersstijging. Wij gebruiken bijna altijd de fundamentele analyse om te bepalen of wij een positie gaan openen. In ons praktijkvoorbeeld is er ook gebruik gemaakt van deze methode.

Aandelen handelen AEX: De aanleiding

Iedere ochtend lezen wij verschillende artikelen over de financiële gezondheid van beursgenoteerde bedrijven. Vaak zitten hier een aantal berichten tussen waar u op in kunt spelen door te beleggen op een koerswijziging. Op 11 september kwamen wij het bericht tegen dat u kunt lezen in figuur 1. Dit bericht ging over de AEX. Dit is een combinatie van de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland. In het bericht kunt u lezen dat de AEX met een winst begon, maar deze winst al snel omsloeg in verlies. Ook wordt het duidelijk dat de AEX een slechte tijd doormaakt.

Figuur 1: Aandelen handelen AEX – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Figuur 1: Aandelen handelen AEX – Nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Dit bericht zet de AEX in een negatief daglicht, waardoor het kan zijn dat de koers veranderd. Wij besloten om hier op in te spelen.

Aandelen handelen AEX: Het openen van de positie

Door het negatieve bericht verwachtten wij een koersdaling van de AEX. We besloten een positie te openen waarbij we inzetten op een daling van de koers. Wanneer u belegt op de AEX, belegt u op een AEX-tracker. Deze tracker volgt de AEX en verandert precies mee.

Net na de opening van de beurs openden wij een positie met een waarde van iets meer dan 130 euro. Bij online beleggen wordt er gebruik gemaakt van een hefboomfactor. Deze hefboom vermenigvuldigt uw inleg met een bepaalde factor, zodat u een grotere positie kunt innemen. In ons geval was er een hefboom van 1:100. We konden dus een positie innemen van meer dan 13.000 euro! Hieronder kunt u het koersverloop zien van onze positie. Direct na de opening van de beurs daalde de koers en begon de winst op te lopen.

Figuur 2: Aandelen handelen AEX – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Figuur 2: Aandelen handelen AEX – Koersverloop. Klik om te vergroten.

Aandelen handelen AEX: Het sluiten van de positie

Zoals verwacht, daalde de koers van de AEX. Binnen een kwartier bereikte de koers een waarde waarbij wij een mooi rendement zouden hebben. We besloten de positie te sluiten en onze winst binnen te halen. Met een winst van 27 euro binnen een kwartier waren wij erg tevreden. Wanneer er geen hefboomfactor was geweest, was onze winst maar 0,27 euro geweest. De hefboom kan uw winst dus positief beïnvloeden. In figuur 3 kunt u ons winstoverzicht bekijken.

Figuur 3: Aandelen handelen AEX – Winstoverzicht. Klik om te vergroten.

Figuur 3: Aandelen handelen AEX – Winstoverzicht. Klik om te vergroten.

Leren beleggen voor beginners

Bent u na dit artikel iets wijzer geworden over online beleggen, maar twijfelt u aan uw kennis? Dan kunt u hier onze cursus volgen. De cursus is geheel gratis en leert u alles wat u moet weten om van start te gaan.

Denkt u na het lezen van het artikel wel te kunnen beginnen? Dan raden wij u aan om eerst even te oefenen met de demo versie van het beleggingsprogramma. In deze demo kunt u beleggen met demogeld, waardoor u nergens risico over loopt. Wanneer u klaar bent om echt te beginnen kunt u in hetzelfde programma kiezen voor de echte versie.

Download hier het beleggingsprogramma en ontvang 20.000 euro demogeld!

 

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan

http://www.beurs.nl/nieuws/binnenland/3830956/aex-licht-in-de-min

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu