Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Starten met beleggen

Starten met beleggen

16 april 2016 19:00 | 1.469 keer gelezen

Om te starten met beleggen is het handig om de basis van online beleggen te kennen. In dit artikel wordt online beleggen nader toegelicht. Bij online beleggen, oftewel CFD beleggen, kunnen enkele verschillen worden onderscheiden ten opzichte van traditioneel beleggen. Dit artikel kan dienen als goede voorbereiding voor beginners die graag willen beginnen met beleggen.

 Starten met beleggen

CFD beleggen

CFD beleggen is de afkorting voor Contract For Difference en is een beleggingsvorm waarbij de belegger en de tussenhandelaar een overeenkomst aan gaan. Een tussenhandelaar is een aanbieder van een beleggingsprogramma, dit wordt in de beleggingswereld ook wel een broker genoemd. Bij CFD beleggen draait het om de openings- en sluitingswaarde van een beleggingspositie.

Als de belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot de koers, heeft de belegger winst gerealiseerd. Kortom, de belegger ontvangt in dit geval het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. Als de belegger een verkeerde voorspelling doet met betrekking tot de koers, heeft de belegger te maken met een verlies. Kortom, de belegger dient in dit geval de broker het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde te betalen.

Traditioneel beleggen

Bij traditioneel beleggen dient een belegger naar een bank of beleggingskantoor te gaan om te beleggen. Bij online beleggen, oftewel CFD beleggen, is dit niet het geval. Bij CFD beleggen kunt u met een online beleggingsprogramma op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Tevens hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen op korte termijn en met een kleine inleg.

Hefboomeffect

Bij CFD beleggen kunnen beleggers profiteren van het hefboomeffect, de hefboom maakt het mogelijk voor beleggers om te beleggen met een kleine inleg. Bij het openen van een beleggingspositie wordt de inleg van de belegger vergroot met een vooraf bepaalde hefboomfactor. De grootte van deze factor is overigens afhankelijk van het soort effect.

Nadat de hefboomfactor de inleg van de belegger heeft vergroot, heeft de belegger de mogelijkheid om een hogere aandelenpositie in te nemen. Dat betekent dat de hefboomfactor ervoor zorgt dat de belegger met een kleine inleg een mooie winst kan realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hieronder wordt het verschil tussen traditioneel beleggen en CFD beleggen geïllustreerd. In het voorbeeld wil de belegger beleggen met 250 euro. Hier is te zien dat de belegger met een inleg van 250 euro, meer winst kan realiseren bij een goede voorspelling van de koers dan bij traditioneel beleggen.

Traditioneel en CFD

Figuur 1: Starten met beleggen – CFD beleggen versus traditioneel beleggen. Klik om te vergroten.

Starten met beleggen: Risico’s

Bij CFD beleggen kunnen verschillende risico’s optreden. Beleggers kunnen profiteren van het hefboomeffect, maar het kan ook nadelig werken. Bij een goede voorspelling van de koers, kan de belegger meer winst realiseren dan zonder het hefboomeffect. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, kan de belegger meer verliezen dan zonder het hefboomeffect. Het is van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggen met een aanleiding geeft geen garantie op het realiseren van winst, maar kan wel de kans vergroten.

Tevens kunnen beleggers gebruik maken van functies in het beleggingsprogramma. Met de profit call en stop loss functies kunnen beleggers enkele risico’s tijdens het beleggen beperken. Met de profit call functie kunnen beleggers instellen wat het gewenste rendement is. Met de stop loss functie kunnen beleggers een maximaal verlies instellen. Als de koers één van deze aangegeven punten bereikt, zal de positie automatisch worden gesloten. Op deze manier zijn beleggers in staat om enkele risico’s tijdens het beleggen te beperken.

Beleggen voor dummies: Leren beleggen

Voor beginnende beleggers is het verstandig om eerst meer te leren over beleggen. Met de cursus beleggen kunnen beleggers meer leren over de verschillende beleggingsmethodes, beleggingstermen en mogelijke risico’s tijdens het beleggen. Tevens worden er enkele praktijkvoorbeelden nader toegelicht, om een beter beeld te krijgen van online beleggen en het beleggingsprogramma. De cursus beleggen is overigens gratis en neemt ongeveer 30 minuten in beslag. De hoofdstukken die in dit hoofdstuk aan bod komen worden hieronder weergegeven.

Starten met beleggen – Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Beleggen in het algemeen

Hoofdstuk 2. Beleggen via een broker

Hoofdstuk 3. Winst maken met online beleggen

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met online beleggen

Beleggen oefenen

Na het volgen van de gratis cursus beleggen, kunt u gebruik maken van beleggen met demo geld. Dit is de ultieme manier om het beleggen te oefenen met fictief geld op werkelijke koersen. Bij demo beleggen, oftewel fictief beleggen, ontvangt u een 20.000 fictieve euro’s. Hiermee kunt u het beleggen onbeperkt oefenen. Als u na een tijdje het gevoel heeft dat u genoeg heeft geoefend en genoeg ervaring heeft opgedaan, kunt u ervoor kiezen om te beginnen met echt beleggen. U kunt van het demo account gemakkelijk overschakelen naar een echt account.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu