Direct online beleggen?

> beleggen voor dummies > Zelf aandelen kopen

Zelf aandelen kopen

7 januari 2017 12:16 | 2.313 keer gelezen

Wilt u ook zelf aandelen kopen? In dit artikel zullen we aan de hand van een stappenplan uitleggen hoe u zelf kunt handelen in aandelen met online beleggingssoftware. Met online beleggingssoftware kunnen beleggers op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop of  tablet met internetverbinding. Daarnaast is het ook mogelijk om te handelen met een smartphone. Voor de smartphone en tablet kunnen beleggers de beleggingssoftware downloaden als app. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van online beleggen? Lees dan verder!

Zelf aandelen kopen

Beleggen met online beleggingssoftware

Beleggers kunnen nu beleggen met online beleggingssoftware. Het enige wat beleggers hiervoor nodig hebben is een laptop, tablet of smartphone. Met online beleggingssoftware hebben beleggers ook de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Beleggers lopen hierbij geen financieel risico. Bij het aanmaken van een account kunnen beleggers kiezen voor een echt account of een demo account. Het enige wat beleggers in moeten vullen is een mailadres met een wachtwoord. Daarna kunnen beleggers direct starten met het oefenen van beleggen op actuele koersen. Dit is een uitstekende manier om het beleggen te oefenen en om te leren van eventueel gemaakte fouten.

Daarbij hebben beleggers de kans om verschillende beleggingsmethodes uit te proberen. Beleggers maken gebruik van beleggingsmethodes om een aanleiding te vinden om te beleggen. Op deze manier worden risico’s tijdens het beleggen beperkt.

Hoe werkt online beleggen?

Online beleggen werkt anders dan offline beleggen. Met offline bedoelen we het beleggen bij een beleggingskantoor of bank. Bij online beleggen profiteren beleggers van veel mogelijkheden. Daarbij is het van belang om te weten dat beleggers met online beleggingssoftware kunnen handelen in verschillende effecten zoals aandelen van beursgenoteerde bedrijven, indices, grondstoffen en valuta. Overigens is het belangrijk om te weten dat het bij online beleggen draait om de voorspelling van de koers. Beleggers kunnen winst realiseren met de voorspelling van de koers. Dat betekent dat de beleggers de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf niet bezitten.

CFD beleggen

Online beleggen wordt door veel beleggers ook wel CFD beleggen genoemd. CFD beleggen staat voor Contract For Difference. Bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de aanbieder van de beleggingssoftware een overeenkomst. Deze aanbieder wordt ook wel een tussenhandelaar of broker genoemd. Zoals eerder werd aangegeven kunnen beleggers winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Bij een goede voorspelling van de koers ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de tussenhandelaar. In dat geval heeft de belegger winst gerealiseerd. Daarentegen dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de tussenhandelaar te betalen bij een verkeerde voorspelling van de koers. De belegger heeft in dat geval te maken met een verlies.

CFD beleggen en de hefboom

Voor beginnende beleggers is het handig om te weten dat er bij CFD beleggen gebruik wordt gemaakt van de hefboom. De hefboom zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om te beleggen met een kleine inleg. We zullen een voorbeeld geven om een duidelijk beeld te geven van de hefboomwerking. Hieronder wordt het voorbeeld geïllustreerd.

Hefboomconstructie

Figuur 1. Zelf aandelen kopen – Voorbeeld hefboomwerking. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld besluit een belegger om te beleggen met een inleg van 100 euro. De hefboom zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vergroot door middel van een hefboomfactor. Overigens is het van belang om te weten dat de grootte van de hefboomfactor kan verschillen. Bij de handel in aandelen van beursgenoteerde bedrijven is de hefboomfactor vaak 1:10. Om deze reden hebben wij in dit voorbeeld gekozen voor deze hefboomfactor.

De inleg van 100 euro wordt met 10 vermenigvuldigd (100 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.000 euro. De belegger mag dit bedrag niet houden, maar kan dit bedrag gebruiken om een hogere aandelenpositie in te nemen. Als een belegger een hogere aandelenpositie kan innemen, kan de belegger meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Tevens is het hierdoor mogelijk om te handelen op korte termijn, omdat de belegger een hogere inlegwaarde heeft. Dat betekent dat de belegger al winst kan realiseren bij een kleine koerswijziging. Kortom, dit is een voordeel ten opzichte van offline beleggen. 

Zelf aandelen kopen – Stappenplan: Stap 1

Veel beginnende beleggers zijn niet op de hoogte van de verschillen tussen online- en offline beleggen. Om deze reden is het van belang om eerst gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. In deze cursus wordt onder andere aandacht besteed aan de verschillende beleggingsmethodes waar beleggers gebruik van kunnen maken. Met een beleggingsmethode kunnen beleggers een aanleiding vinden om te beleggen, hierdoor worden risico’s beperkt. De beleggingsmethodes worden in de cursus uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Hieronder worden de hoofdstukken van de cursus geïllustreerd.

Zelf aandelen kopen – Cursus beleggen voor beginnende beleggers

Hoofdstuk 1. Beleggen in het algemeen

Hoofdstuk 2. Beleggen via een broker

Hoofdstuk 3. Winst maken met online beleggen

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met online beleggen

Zelf aandelen kopen – Stappenplan: Stap 2

Na het volgen van de cursus beleggen hebben beleggers met online beleggingssoftware de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Dat betekent dat beleggers met een demo account het beleggen kunnen oefenen, zonder daarbij financieel risico te lopen. Dit is een groot voordeel voor beginnende beleggers om ervaring op te doen in de beleggingssoftware.

Na genoeg oefenen kunnen beleggers ervoor kiezen om in dezelfde beleggingssoftware over te schakelen naar echt beleggen. Het is van belang om bij echt beleggen altijd te starten met kleine bedragen. Als beleggers er na een tijdje achter komen dat het niet goed gaat, is het verstandig om terug te schakelen naar het demo account om meer te oefenen.

Aandelen kopen? Download de gratis beleggingssoftware hier!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu