Direct online beleggen?

> CFD's > De risico’s van online beleggen in CFD’s

De risico’s van online beleggen in CFD’s

13 februari 2012 15:30 | 1.710 keer gelezen

We hebben al vaak vermeld dat hoog rendement altijd hoge risico’s met zich mee brengt. CFD’s of Contract For Difference is een beleggingsproduct met potentieel één van de hoogste rendementen. Hoe zit het dan met de risico’s van het beleggen in CFD’s?

Risico’s beleggen

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als beleggen zonder risico. We hebben gezien dat zelfs geld op een spaarrekening kan zetten risicovol is, denk aan Icesave in 2008. De reden dat deze adverteerden met een hogere rente is omdat ze meer risico’s namen, wat vervolgens veel spaarders duur is komen te staan. Als spaarrekeningen niet zonder risico’s zijn is het absurd om te denken dat particulier beleggen dat wel is. Laat u daarin niets wijs maken.

Beleggen in CFD’s, wat zijn de risico’s?

Bij het beleggen in CFD’s belegt men met een hefboom. Dat betekent dat men met een laag initieel bedrag flink met winst en verlies een positie kan sluiten.  Dit is mogelijk doordat men met een marge handelt in aandelen die staan voor een flink bedrag, de winst of verlies van die aandelen worden wel direct door gerekend naar de belegger. Dat kan heel interessant uit pakken maar kan er ook voor zorgen dat een belegger zijn hele initiele storting kwijt raakt. Beleg daarom ook nooit met geleend geld.

Hoe voorkomt een belegger deze risico’s?

Niet alle risico’s zijn te voorkomen. De risico’s van het beleggen in CFD’s kunnen wel beperkt worden door een stoploss order. Daarmee kan de belegger een ondergrens aangeven van het verlies wat geleden kan worden. Als u per keer maar 100 euro wil verliezen dan is dat aan te geven, vaak is het echter zo dat een CFD aandeel kort kan dalen voordat het gaat stijgen. U bent dus zeker van een verlies van 100 euro maar niet zeker of de waarde van het aandeel weer aan zou trekken.

Beleggingstip, sluit een demo-account af!

Het beste wat een beginnende belegger kan doen is te kijken welke stoploss strategie werkt. Neem daarvoor altijd eerst een demo-account bij een broker zodat u zelf kan bekijken met virtueel geld hoe dit in zijn werk gaat. Pas wanneer u door heeft op welke manier u redelijk consistent posities met winst sluit moet u met een live account aan de slag gaat. Risico alleen niet per definitie een reden om iets niet te doen, zeker niet als er veel valt te winnen natuurlijk.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu