Direct online beleggen?

> CFD's > Het verschil tussen het kopen van aandelen en beleggen met CFD’s

Het verschil tussen het kopen van aandelen en beleggen met CFD’s

16 mei 2012 15:54 | 3.986 keer gelezen

In dit artikel worden de verschillen tussen het reguliere beleggen, met als voorbeeld het kopen van aandelen, vergeleken met het beleggen doormiddel van CFD’s. Het is geen waarde analyse aangezien de verschillen tussen de twee producten niet goed of slecht zijn. Al naar gelang de doelstelling van de individuele belegger en zijn verwachting zal hij ofwel de het kopen van aandelen prefereren ofwel het beleggen in CFD’s.

Verschil CFD’s en gewoon beleggen

Laten we het eerst over het grootste verschil hebben tussen CFD’s en het kopen van aandelen qua doelstelling van de belegger zelf. Bij het kopen van een aandeel kan deze tweeledig zijn. Als eerste doel kan de belegger de wens hebben om betrokken te raken bij het bedrijf, dat wil zeggen dat deze een actieve deelname wil verkrijgen in het bedrijf door middel van het kopen van aandelen. Het kopen van aandelen geeft het recht van het bijwonen van een aandeelhoudersvergadering en dus ook het recht om inspraak te hebben in het bedrijf op een bepaald niveau.  Het andere doel kan het handelen in aandelen zijn. Dat wil zeggen dat de belegger de aandelen koopt en hoopt deze met winst te verkopen doordat de aandelen in waarde zijn gestegen over een bepaalde periode van tijd. In deze periode verdiend de belegger daarnaast geld aan zijn aandelen door middel van het dividend dat het bedrijf waarvan de aandelen zijn uitkeert aan de beleggers.

Alleen de tweede doelstelling kan vergeleken worden met de doelstelling van het handelen in CFD’s.  CFD staat voor Contract For Difference, het beleggingsproduct is dus gefocust op het verschil in prijs bij het aangaan van de positie (het contract) en de prijs bij het sluiten van een positie. Een essentieel verschil is echter dat je bij een CFD niet het aandeel daadwerkelijk koopt. Je speculeert op een prijsverschil van het aandeel. Je hebt dus ook geen rechten in het bedrijf en geen recht op dividend. Het grote voordeel is echter dat het daardoor ook veel goedkoper kan en dat CFD’s geschikter zijn voor korte termijn.  Wat houdt dit concreet in?

CFD’s zijn goedkoper, ze werken met een hefboom principe waardoor u niet het volledige bedrag van een positie hoeft te betalen maar slechts een marge daarvan. Stel u kan bij een broker speculeren op het prijsverschil in de aandelen van een bepaald bedrijf X.  Uw broker hanteert bij het speculeren op aandelen een marge van 1:50 dat is een marge van 2%. Dat wil zeggen dat als u een positie wil openen van 10.000 euro u maar 200 euro nodig heeft aan initiële marge.

Concreet voordeel CFD’s

Stel dat de koers van bedrijf X op 300 euro staat. U wil 100 van die aandelen. Als u deze daadwerkelijk zou willen kopen zou u 30.000 euro kwijt zijn. Als u echter deze positie aangaat via een online broker door middel van een CFD constructie betaald u maar 2% van die 30.000 euro oftewel 600 euro.  Als bedrijf X vervolgens op 301 staat aan het eind van de dag zijn die 100 contracten die u bent aangegaan allemaal 1 euro in waarde gestegen.  Dan heeft u 100 euro winst, dat is een rendement van 16% in een dag. Bij dit voorbeeld is het voordeel van CFD’s duidelijk gekwantificeerd. Het levert, zeker op de korte termijn, duidelijk meer op dan het gewoon kopen van aandelen.

Daarnaast is de handel in CFD’s minder afhankelijk van economische onrusten dan het kopen van aandelen. Omdat je met CFD’s op een dalende zowel als een stijgende koers kan speculeren is het altijd mogelijk om rendement te behalen. Bij het kopen van aandelen ben je afhankelijk van de stijgende koers van het bedrijf. Omdat de aandelenhandel zich voornamelijk op de korte termijn afspeelt is dit niet zonder risico.

Het risico bij het handelen met CFD’s is financieel iets groter gezien je meer dan je inleg zou kunnen verliezen als je geen stop loss order aangaat. Het risico is op een andere manier kleiner dan bij het beleggen in aandelen gezien op korte termijn de beurs beter te voorspellen is dan over een lange periode genomen.  Om te zien welke broker het meest geschikt is in het handelen met CFD’s kun je hier op de brokers vergelijken pagina kijken. Met het aangaan van een demo account kunt u zelf ondervinden of het handelen in CFD’s wat voor u is.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu