Direct online beleggen?

> cursus beleggen > CFD beleggen met beleggingssoftware

CFD beleggen met beleggingssoftware

22 mei 2016 16:41 | 1.684 keer gelezen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u zelf kunt beginnen met CFD beleggen. Tegenwoordig is het mogelijk om online te beleggen met gratis beleggingssoftware. CFD beleggen staat voor Contract For Difference. Bij CFD beleggen kunnen beleggers profiteren van verschillende mogelijkheden. In dit artikel worden de voordelen van CFD beleggen nader toegelicht.

 CFD beleggen

CFD beleggen

CFD beleggen staat voor Contract For Difference, hierbij sluiten de belegger en de broker een overeenkomst met betrekking tot het beleggen. Een broker is de tussenhandelaar, oftewel de aanbieder van beleggingssoftware. De meeste beleggingssoftware worden gratis aangeboden.

Bij CFD beleggen kunnen beleggers op elk moment van de dag gaan beleggen. Beleggers zijn hierbij niet genoodzaakt om naar een beleggingskantoor te gaan. Het enige wat een belegger nodig heeft is beleggingssoftware, desktop of tablet met internetverbinding. Vandaag de dag worden verschillende software ook als app aangeboden. Dat betekent dat beleggers met slechts een app al kunnen beleggen.

Hoe werkt CFD beleggen?

Zoals eerder werd aangegeven wordt er een overeenkomst gesloten tussen de belegger en de broker. Bij deze vorm van beleggen gaat het om de voorspelling van de koers. Als een belegger gaat speculeren op een koersstijging en er vindt een koersstijging plaats, dan heeft de belegger winst gerealiseerd. Bij een goede voorspelling ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker.

Als een belegger gaat speculeren op een koersdaling en er vindt geen koersdaling plaats, dan heeft de belegger te maken met een verlies. In dit geval gaat het om een verkeerde voorspelling van de koers, waardoor de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker dient te betalen.

Voordelen van CFD beleggen

Bij CFD beleggen kunnen beleggers profiteren van verschillende voordelen. Het is bij CFD beleggen mogelijk om te beleggen met weinig geld. Tevens is het mogelijk om te beleggen op korte termijn. Als beleggers besluiten om te beleggingskantoor is dit vaak op lange termijn.

Bij CFD beleggen is het mogelijk om snel resultaat te realiseren, bij een goede voorspelling van de koers. Bij CFD beleggen is de belegger niet in het bezit van de aandelen. Kortom, het gaat bij CFD beleggen om de voorspelling van de koers. Dat betekent dat een belegger op ieder gewenst moment een beleggingspositie kan openen en sluiten.

Beleggen met weinig geld is mogelijk door de hefboomconstructie. Bij CFD beleggen maken beleggers automatisch gebruik van de hefboomconstructie. Deze constructie vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde waarde, dit wordt ook wel de hefboomfactor genoemd. De grootte van de factor is overigens afhankelijk van het soort effect waarin u gaat beleggen. Bij CFD beleggen kunnen beleggers beleggen in verschillende effecten zoals aandelen, valuta, grondstoffen en indices. Hieronder wordt een voorbeeld van de hefboomconstructie geïllustreerd.

Hefboomconstructie

Figuur 1: CFD beleggen – Hefboomconstructie. Klik om te vergroten.

In het bovenstaande voorbeeld besluit de belegger te beleggen in aandelen TomTom. Bij TomTom is de hefboomfactor 1:10 en de inleg is in dit voorbeeld 100 euro. De inleg wordt in dit geval vermenigvuldigd met 10. De nieuwe inlegwaarde zorgt ervoor dat de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen, waardoor de belegger meer winst kan realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Risico’s bij CFD beleggen: Virtueel beleggen

Bij CFD beleggen kunnen beleggers profiteren van veel voordelen. Daarentegen kunnen er bij CFD beleggen ook enkele risico’s optreden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om meer geld te verliezen door de hefboomconstructie, bij een verkeerde voorspelling van de koers. Bij een goede voorspelling van de koers kan de belegger meer winst realiseren. Om deze risico’s tijdens het beleggen te beperken kunnen beleggers gebruik maken van enkele functies in de beleggingssoftware; de profit call en stop loss functies.

De profit call wordt in de beleggingssoftware ook wel aangeduid als sluiten bij winst en de stop loss functie wordt ook wel aangeduid als sluiten bij verlies. Met deze functies kunnen beleggers risico’s beperken. De profit call dient voor het veilig stellen van de winst. De belegger kan een gewenst rendement instellen, zodra de koers dit punt bereikt zal de koers automatisch worden gesloten. In dit geval heeft de belegger winst gerealiseerd.

De stop loss functie dient voor het instellen van een maximaal verlies, zodat de belegger niet meer kan verliezen dan is ingesteld. Zodra de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten.

Aandelen voor dummies: Online beleggen

Om u goed voor te bereiden is het slim om gebruik te maken van de gratis cursus beleggen. Met de gratis cursus beleggen kunnen beleggers meer leren over CFD beleggen en de verschillende beleggingsbegrippen. In de beleggingssoftware worden enkele beleggingsbegrippen gebruikt, het is handig voor beginnende beleggers om deze te kennen.

Na het volgen van de cursus kunnen beleggers beginnen met demo beleggen. Met demo beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen. Op deze manier kunnen beleggers ervaring op doen in de beleggingssoftware. Bij demo beleggen ontvangen beleggers een fictief bedrag waarmee onbeperkt belegd kan worden.

Online beleggen? Download hier de gratis beleggingssoftware!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu