Direct online beleggen?

> cursus beleggen > 1. Cursus beleggen: beleggen in het algemeen

1. Cursus beleggen: beleggen in het algemeen

23 mei 2013 09:16 | 10.116 keer gelezen

U bent aangekomen in het eerste hoofdstuk van de gratis cursus beleggen. In dit hoofdstuk maakt u kennis met de beleggingswereld en leert u de betekenis van verschillende algemene beleggingstermen.

1.1 Wat is beleggen nou eigenlijk?

Beleggen is een vorm van investeren waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd, met als doel in de toekomst financieel voordeel te behalen. Simpel gezegd investeert u geld met als doel geld te vermeerderen.

Beleggen kan op verschillende manieren; beleggen in kunst, wijn, postzegels, sparen op een bank enzovoort. Het beleggen zoals de meeste mensen dat kennen is beleggen in effecten. Effecten is een verzamelnaam voor het verhandelbare recht op producten met een financiële waarde zoals aandelen, obligaties, opties en termijncontracten.

Deze effecten worden verhandeld op de beurs, ook wel effectenbeurs genoemd. De effectenbeurs is een organisatie die het handelen in effecten mogelijk maakt. In Nederland en België is dat de Euronext, deze is gevestigd op beursplein 5 in Amsterdam en in Brussel. De Euronext brengt kopers en verkopers van effecten bij elkaar. Dit gebeurt tegenwoordig allemaal digitaal.

Cursus-beleggen-beleggen-in-het-algemeen-plaatje1

Afbeelding 1, beursplein 5 in Amsterdam.

De effecten waarin gehandeld wordt op de Euronext bestaan uit verschillende indices (enkelvoud index). Een index is koers van een gemiddelde van een verzameling bedrijven. De bekendste index van Nederland is de Amsterdam Exchange Index ook wel AEX index genoemd. Deze index vertegenwoordigt de waarde van de 25 meest waardevolle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Denk hierbij aan grote bekende Nederlandse bedrijven als Shell, Ahold, Philips etc. Een verandering (stijging of daling) van de index is het gemiddelde van alle aandelen binnen de index. Als de koers van het bedrijf Shell bijvoorbeeld daalt dan zal die het gemiddelde van de index omlaag halen.

Cursus-beleggen-beleggen-in-het-algemeen-plaatje2

Figuur 1, voorbeeld AEX met een aantal bekende bedrijven.

Een index is dus een koers  dat wordt gevormd door een groep bedrijven. Op deze index kunt u beleggen. U belegt dan in meerden bedrijven tegelijkertijd. Andere bekende indices zijn de Amerikaanse indices DowJones (gevestigd op Wall street), de Duitse DAX en de Franse CAC40.

Het is ook mogelijk om te beleggen in een koers van een bedrijf zelf. Bijvoorbeeld beleggen in het aandeel Ahold (koers).

Met een aandeel koop je letterlijk een (aan)deel van een bedrijf. Je wordt mede-eigenaar van de onderneming en je hebt net als alle andere aandeelhouders recht op winst en zeggenschap in de firma. Heb je bijvoorbeeld vijftig aandelen Ahold, dat vijftig miljoen aandelen heeft uitgegeven, dan ben je voor 0,0001% eigenaar van het bedrijf.

1.2 Beleggen in effecten

Om zelf te gaan beleggen in effecten op de verschillende indices kunt u naar een bank of broker.

Het beleggen via een bank staat bekend als de traditionele manier van beleggen. De bank gaat met uw geld beleggen. Afhankelijk van u beleggingsprofiel. Wilt u bijvoorbeeld weinig risico nemen dan zal de bank beleggen in risico lage beleggingsproducten. Dit is een defensieve vorm van beleggen waarbij het rendement laag is. Deze vorm van beleggen is alleen aantrekkelijk met een groot bedrag waarbij u jaarlijks rendement ontvangt.

Een steeds populairder wordende manier van beleggen is het internet beleggen. Bij internet beleggen heeft u meer vrijheid dan bij de traditionele manier van beleggen. Online beleggen kan namelijk altijd en overal. Online beleggen gaat via een zogenaamde broker. Een broker is een onderneming die figureert als een tussenpersoon bij het aan- en verkopen van effecten.

Cursus-beleggen-beleggen-in-het-algemeen-plaatje3

Figuur 2, klant <> broker <> beurs.

Er zijn verschillende brokers online te vinden waaronder; Plus500, Markets, Etoro. Deze zullen wij in hoofdstuk 6 voor u vergelijken.

Om te beleggen via een broker kunt u bij de broker een gratis beleggingsprogramma downloaden. Via dit programma staat u in verbinding met de beurs. U kunt vervolgens zelfstandig handelen in effecten.

1.3 Gratis oefenen met handelen via de broker:

Via een broker heeft u als extra voordeel dat u gratis kunt oefenen met beleggen. U ontvangt dan een fictief bedrag waarmee u kunt beleggen in actuele koersen. Hoe dit precies werkt kunt u lezen in hoofdstuk 6.

U bent aan het einde gekomen van hoofdstuk 1 van de cursus beleggen. In dit hoofdstuk heeft u een algemeen beeld kunnen krijgen over beleggen. U bent nu bekend met onderwerpen als:

 • Wat zijn effecten.
 • Waar worden effecten verhandeld.
 • Wat is een broker.
 • Wat is een aandeel.
 • Wat is de index / AEX.

In het volgende hoofdstuk leggen wij het verschil uit tussen traditioneel beleggen en online beleggen en wat de voor- en nadelen zijn.

 1. Beleggen in het algemeen
 2. Beleggen via een broker
 3. Winst maken met online beleggen
 4. Het beheersen van uw risico’s
 5. Praktische zaken
 6. Beginnen met online beleggen

Klik hier om naar hoofdstuk 2 te gaan: Beleggen via een broker

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu