Direct online beleggen?

> cursus beleggen > Hoe speculeren in aandelen?

Hoe speculeren in aandelen?

11 juni 2015 09:30 | 2.278 keer gelezen

In dit artikel zullen wij nader uitleggen hoe speculeren in aandelen in zijn werk gaat. Hoe weet je of je moet speculeren op een koersstijging of op een koersdaling? Wij zullen dit nader uitleggen aan de hand van een beleggingservaring met aandelen Deutsche Telekom.

Hoe speculeren in aandelen

Hoe werkt speculeren?

Op basis waarvan kun je gaan speculeren op een koersstijging of een koersdaling? Wij maken gebruik van de fundamentele analyse, we zoeken hierbij naar een aanleiding om te beleggen. Bij de fundamentele analyse kijken we naar recente ontwikkelingen die te maken hebben met beursgenoteerde bedrijven. Bij recente ontwikkelingen kun je denken aan positieve en negatieve nieuwsberichten over beursgenoteerde bedrijven. Positieve nieuwsberichten kunnen ervoor zorgen dat de aandelen van dat bedrijf in populariteit zullen gaan stijgen onder de beleggers. Wij geloven dat er hierdoor een koersstijging zal gaan plaatsvinden, dit wordt ook wel long gaan genoemd. Indien er negatieve nieuwsberichten over een bedrijf verschijnen zullen we de aandelen van dat bedrijf waarschijnlijk gaan dalen onder de beleggers. Wij kiezen er daarom voor om te speculeren op een koersdaling, dit wordt ook wel short gaan genoemd.

Hoe speculeren in aandelen: aanleiding

Op 19 mei kwamen wij onderstaande nieuwsbericht tegen over Deutsche Telekom. In dit bericht staat vermeld dat de regering in Bratislava akkoord is gegaan met een bod van 900 miljoen euro voor de 49 procent van de aandelen die nog niet in bezit waren van het Duitse telecombedrijf. Dit is positief nieuws over Deutsche Telekom. Wij hebben er daarom voor gekozen om te speculeren op een koersstijging Deutsche Telekom.

Hoe speculeren in aandelen

Figuur 1: Hoe speculeren in aandelen – nieuwsbericht. Klik om deze te vergroten.

Hoe speculeren in aandelen: koersverloop

Wij hebben onze positie geopend op 19 mei om 13:47 uur met een inleg van 167 euro. Met de hefboom kreeg onze inleg een hogere waarde. De hefboom vermenigvuldigd je inleg met een vastgestelde factor, hier maakt de hefboom het mogelijk om te beleggen met weinig geld. De hefboomfactor in ons geval was 1:20, onze inleg werd met 20 vermenigvuldigd. Onze inleg kreeg toen een waarde van 3.358 euro. Wij konden hiermee een aandelenpositie innemen van 200 aandelen Deutsche Telekom. In figuur 2 is te zien dat het koersverloop fluctuerend steeg.

Hoe speculeren in aandelen

Figuur 2: Hoe speculeren in aandelen – koersverloop. Klik om te vergroten.

Hoe speculeren in aandelen: eindresultaat

Wij hebben er voor gekozen om de positie te sluiten op 21 mei om 9:25 uur, om een verdere koersdaling te voorkomen. In figuur 2 is het koersverloop te zien. Bij het sluiten van de koers hadden wij een winst van 36 euro gerealiseerd. De winst was eigenlijk 38 euro, maar er is 2 euro premie vanaf gegaan, dit komt doordat de positie 2 nachten open stond. Met een inleg van 167 en een winst van 36 euro, hebben wij een uitstekend rendement van 21% gerealiseerd! In figuur 3 is het resultaat van onze belegging terug te zien.

Hoe speculeren in aandelen

Figuur 3: Hoe speculeren in aandelen – eindresultaat. Klik om te vergroten.

Aandelen voor dummies

Wil jij na het lezen van dit artikel zelf gaan starten met beleggen? Je kunt nu het gratis beleggingsprogramma downloaden. Met dit programma heb je ook de mogelijkheid om er voor te kiezen eerst te starten met demo beleggen. Met demo beleggen kun je leren beleggen aan de hand van circa 20.000 euro fictief geld op werkelijke koersen. Als je liever eerst wat meer theorie wilt lezen met betrekking tot beleggen, kun je er ook voor kiezen om eerst gebruik te maken van de cursus beleggen. Deze is overigens geheel gratis te gebruiken.

Download hier het gratis beleggingsprogramma!

Bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Short_gaan
http://www.nu.nl/beurs/4051703/deutsche-telekom-neemt-restant-slovak.html 

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu