Direct online beleggen?

> cursus beleggen > Starten met online beleggen als beginnende belegger

Starten met online beleggen als beginnende belegger

7 augustus 2016 11:18 | 2.301 keer gelezen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u zelf kunt starten met online beleggen als beginnende belegger. Veel beginnende beleggers zijn niet op de hoogte van de voordelen van online beleggen. Bij online beleggen is het eigenlijk voor iedereen mogelijk om te starten met beleggen. Wilt u weten waarom? Lees dan verder! 

Starten met online beleggen

Online beleggen met een beleggingsprogramma

Tegenwoordig hebben beleggers de mogelijkheid om uit diverse beleggingsprogramma’s te kiezen. Het ene beleggingsprogramma richt zich met name op het beleggen in valuta en het andere beleggingsprogramma richt zich bijvoorbeeld op het beleggen in aandelen. Bij de meeste beleggingsprogramma’s hebben beleggers ook de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen met een fictief account. Hier komen we later op terug in het artikel.

Online beleggen, oftewel virtueel beleggen

Bij online beleggen maken beleggers gebruik van CFD’s, daarom wordt online beleggen ook wel CFD beleggen genoemd. CFD beleggen staat overigens voor Contract For Difference, hierbij sluiten de belegger en de aanbieder van het beleggingsprogramma een soort van overeenkomst. Hierbij gaat het om de voorspelling van de koers van de belegger. De belegger kan winst realiseren met een goede voorspelling van de koers. Hierdoor is het voor beleggers ook mogelijk om te beleggen op een koersdaling.

Bij een goede voorspelling van de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de inleg- en sluitingswaarde van de broker. De broker is een ander woord voor aanbieder van een beleggingsprogramma, dit woord zult u vaker tegen komen in de beleggingswereld. Daarentegen dient de belegger het verschil tussen de inleg- en sluitingswaarde aan de broker te betalen, bij een verkeerde voorspelling van de koers. In dit geval heeft de belegger te maken met een verlies.

Starten met online beleggen: Voordelen van virtueel beleggen

Beleggen met een beleggingsprogramma brengt veel voordelen met zich mee, met name voor beginnende beleggers. Hieronder zullen we de verschillende voordelen met u doornemen.

  • Bij virtueel beleggen zijn beleggers niet genoodzaakt om te beleggen met 1000 euro of meer. Bij de traditionele manier van beleggen is dat wel het geval. Met de traditionele manier van beleggen bedoelen wij het beleggen bij een bank of beleggingskantoor. Kortom, dat kunnen we nu de ouderwetse manier van beleggen noemen. Bij het beleggingsprogramma wordt gebruik gemaakt van de hefboom, deze zorgt ervoor dat beleggers kunnen beleggen met een klein bedrag. De inleg wordt namelijk vergroot door de hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor is overigens verschillend per effect. Om een goed beeld te krijgen van de hefboom, wordt hieronder een voorbeeld geïllustreerd.

Hefboomeffect

Figuur 1: Starten met online beleggen – Voorbeeld van de hefboom. Klik om te vergroten.

In het voorbeeld wil een belegger gaan beleggen met een inleg van 50 euro. De hefboomfactor is in dit voorbeeld 1:20. Dat betekent dat de inleg wordt vermenigvuldigd met 20. De uitkomst hiervan is 1000 euro, hiermee kan de belegger een hogere aandelenpositie innemen. Bij een goede voorspelling van de koers kan de belegger hierdoor meer winst realiseren. Kortom, hierdoor kunnen beleggers beleggen met 100 euro of minder.

  • Bij virtueel beleggen is het voor beleggers mogelijk om op korte termijn winst te realiseren, dat komt door de hefboom. Zoals eerder in het artikel werd aangegeven, vergroot de hefboom de inleg van de belegger. Hierdoor kan de belegger meer winst realiseren in een korte tijd, bij een goede voorspelling van de koers.
  • Beleggers hebben met virtueel beleggen de mogelijkheid om op ieder moment van de dag een beleggingspositie te openen. Het enige wat een belegger nodig heeft is een laptop of smartphone met internetverbinding. Daarnaast kan de belegger gebruik maken van de webversie van het beleggingsprogramma of de app van het beleggingsprogramma downloaden.
  • Beleggers kunnen zich met virtueel beleggen voorbereiden met diverse cursussen. Dit is een goede en duidelijke cursus, waar beleggers gebruik van kunnen maken. In deze cursus worden de basisaspecten met betrekking tot online beleggen nader toegelicht. Er worden ook enkele praktijkvoorbeelden uitgelegd waar u als beginnende belegger van kunt leren.
  • Na het volgen van de cursus hebben beleggers met virtueel beleggen de mogelijkheid om het beleggen te oefenen op werkelijke koersen met fictief beleggen. Met een fictief account ontvangen beleggers een bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Dit is de ultieme manier om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma en met online beleggen. Veel beleggers die eerst gebruik hadden gemaakt van een fictief account, hadden hier laten profijt van. Kortom, met een fictief account kunt u leren van eventueel gemaakte fouten tijdens het beleggen.

Online beleggen voor beginners: Risico’s beperken

Het is van belang om te weten dat u risico’s tijdens het beleggen kunt beperken in het beleggingsprogramma. In het beleggingsprogramma kunnen beleggers gebruik maken van handige functies; de profit call en stop loss functies. Met deze functies kunnen beleggers een gewenst rendement en een maximaal verlies instellen.

Zodra de koers één van de punten bereikt, zal de positie automatisch worden gesloten. Deze functies worden in sommige beleggingsprogramma’s ook wel aangeduid als sluiten bij winst en sluiten bij verlies. Hieronder wordt een voorbeeld weergegeven.

Voorbeeld stop loss en profit call

Figuur 2: Starten met online beleggen – Beleggingsfuncties. Klik om te vergroten.

Naast het gebruiken van de beleggingsfuncties, is het ook van belang om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Impulsieve beslissingen tijdens het beleggen kunnen grote risico’s met zich meebrengen. Het is daarom verstandig om altijd te beleggen aan de hand van een aanleiding. Beleggers kunnen een aanleiding vinden door gebruik te maken van een beleggingsmethode. Overigens maken de meest ervaren beleggers ook gebruik van een beleggingsmethode, om risico’s te verkleinen tijdens het beleggen.

Er zijn verschillende beleggingsmethodes beschikbaar waar beleggers gebruik van kunnen maken, voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de fundamentele analyse en de technische analyse. Dit zijn simpele beleggingsmethodes waar iedereen gebruik van kan maken. In de gratis cursus beleggen kunt u meer informatie vinden over deze beleggingsmethodes.

Starten met online beleggen? Download een gratis beleggingsprogramma!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference 

 

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu