Direct online beleggen?

> Online beleggen > Beleggen met de fundamentele analyse

Beleggen met de fundamentele analyse

27 april 2016 15:11 | 2.015 keer gelezen

In dit artikel wordt nader toegelicht hoe u kunt starten te beleggen met de fundamentele analyse. De fundamentele analyse is simpelweg een beleggingsmethode waar u gebruik van kunt maken als u wilt gaan beleggen. De fundamentele analyse wordt uitgelegd met behulp van enkele voorbeelden. Online beleggen heeft voordelen ten opzichte van traditioneel beleggen. Deze voordelen worden in dit artikel toegelicht.
Fundamentele analyse

Fundamentele analyse

De fundamentele analyse is een beleggingsmethode waarbij er gekeken wordt naar de recente ontwikkelingen. Hierbij kunt u denken aan de recente ontwikkelingen met betrekking tot de financiële situatie van beursgenoteerden bedrijven. Tevens kan de fundamentele analyse gebruikt worden voor andere effecten, zoals: grondstoffen, valuta en indices. Indices is het meervoud van index, een index is een geselecteerde groep beursgenoteerde bedrijven met de hoogste aandelenwaarde.

Aan de hand van de recente ontwikkelingen kan worden betaald om te speculeren op een koersstijging of koersdaling. Het is bij online beleggen mogelijk om zowel op een koersstijging als koersdaling te speculeren, dat is bij traditioneel beleggen niet het geval. Bij traditioneel beleggen kan alleen worden gespeculeerd op een koersstijging.

Om achter de recente ontwikkelingen te komen, kan gekeken worden naar nieuwsberichten die dagelijks worden gepubliceerd. Als het een positief bericht betreft, kiezen wij er in veel gevallen voor om te speculeren op een koersstijging. Wij geloven dat de beleggers meer vertrouwen zullen krijgen in de aandelen van dat bedrijf en dat hierdoor de koers zal gaan stijgen. Hieronder wordt een voorbeeld van een positief bericht weergegeven.

Voorbeeld positief nieuwsbericht

Figuur 1: Fundamentele analyse – Positief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Zoals eerder werd aangegeven, is het bij online beleggen mogelijk om te beleggen op een koersdaling. Als het een negatief nieuwsbericht betreft, kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersdaling. Wij geloven dat de beleggers minder vertrouwen zullen krijgen in de aandelen van dat bedrijf en dat hierdoor de koers zal gaan dalen. Hieronder wordt een voorbeeld van een negatief bericht weergegeven.

Voorbeeld negatief nieuwsbericht

Figuur 2: Fundamentele analyse – Negatief nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

Voordelen van online beleggen

Met online beleggen kunt u op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Het enige wat u nodig heeft is een desktop, laptop, tablet of smartphone met internetverbinding. Bij online beleggen profiteert de belegger van het hefboomeffect. Het hefboomeffect maakt het mogelijk om te beleggen op korte termijn met kleine bedragen.

De hefboom vergroot de inleg met een bepaalde factor, waardoor de inleg een hogere waarde krijgt. Dat betekent dat de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen en meer winst kan realiseren bij een goede voorspelling van de koers. Hierdoor kan een belegger beleggen met weinig geld, dat maakt beleggen voor studenten ook mogelijk. Kortom, u kunt beleggen met 100 euro of minder. Hieronder wordt een voorbeeld van het hefboomeffect weergegeven. In dit voorbeeld gaat het om een inleg van 50 euro en een hefboomfactor van 1:20. De inleg krijgt hierdoor een nieuwe waarde van 1.000 euro.

Hefboomeffect

Figuur 3: Fundamentele analyse – Voorbeeld hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Nadeel van online beleggen

Het hefboomeffect heeft ook een nadeel, een belegger kan zowel meer winst realiseren als verliezen. Door de hefboom wordt de inleg vergroot, waardoor de belegger meer winst kan realiseren of meer kan verliezen. Dit risico kan wel worden beperkt met enkele functies in het beleggingsprogramma, de profit call en stop loss functies.

Met de profit call kan de belegger het gewenste rendement instellen. Als de koers tot dit punt komt, zal de positie automatisch worden gesloten. Kortom, de belegger heeft in dit geval winst gerealiseerd. Met de stop loss functie kan de belegger het maximale verlies instellen. Als de koers dit punt bereikt wordt de positie automatisch gesloten. Kortom, de belegger kan niet meer verliezen dan van te voren is ingesteld. Hieronder wordt een voorbeeld van de beleggingsfuncties weergegeven.

Voorbeeld stop loss en profit call

Figuur 4: Fundamentele analyse – Voorbeeld profit call en stop loss functies. Klik om te vergroten.

Leren beleggen voor beginners

Om te leren beleggen is het handig om gebruik te maken van een cursus beleggen. Met de cursus beleggen kunt u meer leren over online beleggen en hoe het in zijn werk gaat. De cursus is overigens geheel gratis en neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Hieronder worden de hoofdstukken van de cursus weergegeven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Beleggen in het algemeen

Hoofdstuk 2. Beleggen via een broker

Hoofdstuk 3. Winst maken met online beleggen

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met online beleggen

Virtueel beleggen: Oefenen

Na het volgen van de cursus kunt u gebruik maken van de beurssimulator. Met de beurssimulator kunt u het beleggen oefenen op werkelijke koersen. Op deze manier kunt u ervaring op doen in het beleggingsprogramma, zonder geld te verliezen. Met de beurssimulator kunt u beleggen met fictief geld, zodat u op een veilige manier het beleggen kunt oefenen. Na genoeg oefenen kunt u gemakkelijk in hetzelfde programma overschakelen naar een echt account, waar u kunt beleggen met uw eigen geld.

Starten met beleggen? Download hier de gratis beleggingssoftware!


Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fundamentele_analyse

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu