Direct online beleggen?

> Online beleggen > Daytraden met aandelen

Daytraden met aandelen

9 april 2016 11:12 | 2.222 keer gelezen

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u zelf kunt daytraden met aandelen. Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen, bij daghandelen dient u winst te realiseren binnen één beursdag. In dit artikel wordt nader toegelicht wat daghandelen precies inhoudt en hoe u zelf kunt beginnen met daghandelen. Daarnaast worden de voordelen van online beleggen geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld. Lees verder voor meer informatie over daghandelen!

Daytraden met aandelen

Wat is daytraden?

Daytraden is de Engelse vertaling voor daghandelen, hierbij dient een belegger winst te realiseren binnen één beursdag. Kortom, een belegger dient een beleggingspositie te openen en te sluiten binnen één beursdag.

Daytraden met aandelen – Voorbereiding

Bij daghandelen is het van belang om gebruik te maken van een beleggingsmethode om de kans op het realiseren van winst te vergroten. Er zijn twee bekende beleggingsmethodes, de fundamentele analyse en de technische analyse. Bij de fundamentele analyse wil men de koers proberen te voorspellen aan de hand van recente ontwikkelingen.

Om achter de recente ontwikkelingen te komen, worden met name online nieuwsberichten geraadpleegd. De tweede beleggingsmethode is de technische analyse, bij deze methode wordt aan de hand van statistische berekeningen en/of reeds vergane koersverloop een voorspelling gedaan. Deze analyse wordt gebruikt om te voorspellen wat het toekomstige koersverloop zal zijn.

Technische analyse

Bij de meeste online beleggingsprogramma’s kunnen beleggers gebruik maken van verschillende tools om een koerswijziging tijdig te voorspellen. Deze tools worden ook wel indicatoren genoemd. Een veel gebruikte indicator is het voortschrijdend gemiddelde. Deze indicator geeft het gemiddelde weer van een koers van een afgelopen periode, dit wordt aangegeven door middel van een lijn door de grafiek. Als het voortschrijdend gemiddelde de koerslijn kruist, spreekt met van een trendbreuk. Kortom, in dit geval is er een koerswijziging op komst. Als het voortschrijdend gemiddelde de koerslijn kruist, wanneer deze aan het stijgen is, zal de stijging vermoedelijk op korte termijn omslaan naar een koersdaling.

Een andere indicator waar beleggers gebruik van kunnen maken in het beleggingsprogramma, zijn de bollinger bands. Bij deze indicator worden twee lijnen in de grafiek getoond, waar de koerslijn binnen zou moeten blijven. Als de koerslijn de ondergrens raakt van deze lijnen, is de kans op een koersstijging groot. Als de koerslijn de bovengrens van de bollinger bands raakt, is de kans op een koersdaling groot. Met deze verschillende beleggingsmethodes en tools kunnen beleggers de kans op het realiseren van winst vergroten. Tevens brengt beleggen zonder aanleiding grote risico’s met zich mee.

Voorbeeld technische analyse

In het onderstaande figuur wordt een voorbeeld van de technische analyse weergegeven. In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van de Bollinger Bands (de olijf groene lijnen) en het voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn). Om 15:23 uur sneed de rode lijn de koers en ging deze onderlangs, zie groene pijl. Volgens de theorie betekent dit dat er een koersstijging zal gaan plaatsvinden.

Voorbeeld technische analyse

Figuur 1: Voorbeeld technische analyse. Klik om te vergroten.

Daytraden met aandelen – Voordelen van online beleggen

Er zijn veel voordelen bij online beleggen, u hoeft bijvoorbeeld niet meer naar een bank of beleggingskantoor te gaan om een beleggingspositie te openen. Met online beleggen kunt u op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen. Het enige wat u bij online beleggen nodig heeft is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding. Met online beleggen kunt u gebruik maken van de web-versie of de app downloaden.

Daarnaast wordt er bij online beleggen gebruik gemaakt van CFD’s. Bij CFD beleggen kunnen beleggers beleggen in verschillende effecten op korte termijn, omdat de belegger het effect niet bezit. Bij CFD beleggen gaat het om de voorspelling van de koers. Als de belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde van de broker. Een broker is een tussenhandelaar die een beleggingsprogramma aanbiedt. Daarentegen dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingswaarde aan de broker te betalen bij een verkeerde voorspelling van de koers. Kortom, de belegger heeft in dit geval te maken met een verlies. Bij een goede voorspelling heeft de belegger winst gerealiseerd.

Daytraden met aandelen – Hefboomeffect

Een ander voordeel van CFD beleggen, oftewel online beleggen, is het hefboomeffect. Het hefboomeffect maakt het mogelijk om op korte termijn te handelen. Kortom, het hefboomeffect maakt het daghandelen mogelijk. Het hefboomeffect zorgt ervoor dat de inleg van de belegger wordt vermenigvuldigd met een bepaalde factor. Hierdoor krijgt de inleg van de belegger een hogere waarde, waardoor de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Hierdoor kan de belegger meer winst realiseren bij een goede voorspelling van de koers.

Hieronder wordt het verschil tussen de normale manier van beleggen en CFD beleggen geïllustreerd. Hier kunt u zien dat een belegger kan profiteren van het hefboomeffect. Kortom, beleggers kunnen door het hefboomeffect beleggen met weinig geld. Dat betekent dat beleggers niet meer genoodzaakt zijn om te beleggen met 1000 euro of meer.

Traditioneel en CFD

Figuur 1: Daytraden met aandelen – Voorbeeld van het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Daytraden met aandelen – Risico’s

Bij beleggen kunnen veel risico’s optreden, dat is bij CFD beleggen ook het geval. Bij CFD beleggen kan een belegger profiteren van het hefboomeffect, maar er komen ook risico’s bij.

Door de hefboom kan een belegger meer winst realiseren, omdat de belegger een hogere aandelenpositie kan innemen. Daarentegen kan een belegger ook meer verliezen bij een verkeerde voorspelling van de koers, omdat de belegger een hogere aandelenpositie heeft ingenomen.

Het is wel mogelijk om risico’s tijdens het beleggen te beperken. Beleggen met een aanleiding staat hier centraal. Beleggen aan de hand van impulsieve beslissingen leidt vaak tot grote verliezen. Beleggen met een aanleiding vergroot de kans op het realiseren van winst.

Daarnaast is het mogelijk om in het beleggingsprogramma gebruik te maken van verschillende beleggingsfuncties, de profit call en stop loss. Met deze functies kunt u risico’s tijdens het beleggen beperken. Met de profit call kunt u uw gewenste rendement instellen, als de koers dit punt bereikt zal de positie automatisch worden gesloten. Met de stop loss kunt u het maximale verlies instellen, als de koers dit punt bereikt zal de positie automatisch worden gesloten. Op deze manier kunt u risico’s tijdens het beleggen beperken.

Online beleggen voor beginners – Slim beleggen

Wilt u ook beginnen met daytraden in aandelen? Met de gratis cursus beleggen kunt u meer leren over daytraden in aandelen en CFD beleggen. Tevens worden in deze cursus handige beleggingstermen behandeld. Voorbeelden van veel gebruikte beleggingstermen zijn long gaan en short gaan. Het speculeren op een koersstijging wordt in de beleggingswereld ook wel long gaan genoemd. Daarentegen wordt het speculeren op een koersdaling ook wel short gaan genoemd.

Na het volgen van de gratis cursus kunt u gebruik maken van een demo account. Met een demo account kunt u het beleggen oefenen op werkelijke koersen. Dit is de unieke uitvinding voor beginnende beleggers om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma.

Starten met virtueel beleggen? Download het gratis beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Technische_analyse

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu