Direct online beleggen?

> Online beleggen > Hoe short gaan en wat is short gaan?

Hoe short gaan en wat is short gaan?

30 oktober 2016 13:40 | 2.287 keer gelezen

In dit artikel zullen we uitleggen hoe short gaan met aandelen van beursgenoteerde bedrijven precies werkt. We zullen dieper in gaan op de mogelijkheden van online beleggen en de verschillende beleggingstermen. Met een online beleggingsprogramma hebben beleggers de mogelijkheid om te speculeren op zowel een koersstijging als een koersdaling, oftewel long gaan en short gaan. Meer weten? Lees dan verder!

hoe-short-gaan

Online beleggen, ook wel CFD beleggen genoemd

Iedereen kent de term beleggen, beleggen bij een bank of beleggingskantoor. Tegenwoordig is het voor beleggers mogelijk om vanuit huis, in de trein of op het werk te beleggen. Het enige wat een belegger nodig heeft om te starten met online beleggen is een laptop, tablet of smartphone met internetverbinding.

Om te starten met online beleggen dient een belegger het beleggingsprogramma te downloaden. De aanbieder van een beleggingsprogramma wordt ook wel een broker of tussenhandelaar genoemd. Bij het beleggen met een online beleggingsprogramma gaat het om de voorspelling van de koers, beleggers kunnen hier winst mee realiseren.

Online beleggen wordt door veel beleggers ook wel CFD beleggen genoemd, dit is de afkorting voor Contract For Difference. Bij deze beleggingsvorm sluiten de belegger en de broker een overeenkomst. Als de belegger een goede voorspelling doet met betrekking tot de koers, ontvangt de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs van de broker. Bij een verkeerde voorspelling van de koers, dient de belegger het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs aan de broker te betalen. Kortom, bij een goede voorspelling van de koers heeft de belegger winst gerealiseerd en bij een verkeerde voorspelling van de koers heeft de belegger te maken met een verlies.

Grootste voordelen van handelen in aandelen via een broker

Online beleggen brengt veel voordelen met zich mee voor zowel gevorderde beleggers en beginnende beleggers. Hieronder worden de grootste voordelen van handelen in aandelen via een broker beschreven.

  • Beleggers kunnen gebruik maken van orders, waardoor de positie automatisch opent bij een bepaalde waarde.
  • Beleggen via een broker zorgt ervoor dat beleggers in staat zijn om ook short te gaan. Kortom, beleggers kunnen met een online beleggingsprogramma ook speculeren op een koersdaling en hier winst mee realiseren.
  • De eenvoudige software zorgt ervoor dat ook beginnende beleggers gemakkelijk kunnen starten met online beleggen.
  • Door de hefboom kunnen beleggers ook beleggen met een kleine inleg. De hefboom vergroot de inleg van de belegger met een vooraf bepaalde hefboomfactor, de grootte hiervan is afhankelijk van het soort effect.
  • Beleggers kunnen op ieder moment van de dag een beleggingspositie openen.

Hoe short gaan: Beleggen met de hefboom

We zullen nu dieper ingaan op het beleggen met de hefboom. Zoals eerder werd aangegeven is het voor beleggers mogelijk om te beleggen met een kleine inleg door de hefboom. Door de hefboom hebben beleggers geen fortuin nodig om een beleggingspositie te kunnen openen. De hefboom vermenigvuldigd uw inleg met een bepaalde factor, waardoor u een hogere aandelenpositie kunt innemen.

Kortom, de hefboom maakt beleggen met weinig geld mogelijk, waardoor online beleggen toegankelijker wordt voor veel mensen. In onderstaand figuur wordt het verschil tussen traditioneel beleggen en CFD beleggen geïllustreerd. Traditioneel beleggen wordt overigens ook wel offline beleggen genoemd.

traditioneel-beleggen-versus-cfd-beleggen

Figuur 1: Hoe short gaan – Verschillen tussen traditioneel- en CFD beleggen. Klik om te vergroten. 

Stel dat u wilt beleggen met een inleg van 100 euro en een aandeel van een beursgenoteerd bedrijf kost 25 euro, dan kunt u bij traditioneel beleggen slechts vier aandelen kopen. Zodra de koers in dat geval twee procent stijgt, maakt u een winst van 0,50 euro per aandeel. Dat betekent dat u met vier aandelen een winst van 2 euro kan realiseren. Dit is waarschijnlijk niet het gewenste resultaat met een inleg van 100 euro.

Met dezelfde inleg kunt u met online beleggen meer winst realiseren. Stel dat de hefboomfactor 1:20 is, dat betekent dat uw inleg van 100 euro wordt vermenigvuldigd met 20. De uitkomst hiervan is 2.000 euro, dit is de waarde van uw inleg na de hefboom. Met deze nieuwe en hogere inlegwaarde kunt u een aanzienlijk hogere aandelenpositie innemen. Met deze inleg kunt u nu 80 aandelen kopen in plaats van 4 aandelen, dat is een enorm verschil. Als de koers in dit geval 2 procent stijgt, maakt u nog steeds 0,50 euro per aandeel. Daarbij komt wel dat u nu 80 aandelen heeft, dat betekent dat u met een stijging van 2 procent een winst van 40 euro realiseert. Kortom, het verschil tussen traditioneel beleggen en CFD beleggen is een verschil van maar liefst 38 euro.

Hoe short gaan: Leren beleggen voor beginners

Wilt u meer weten over CFD beleggen en de mogelijkheden? Maak dan gebruik van de cursus beleggen. In deze cursus worden diverse aspecten met betrekking tot CFD beleggen, oftewel online beleggen, nader toegelicht. Voor beginnende beleggers is het verstandig om eerst gebruik te maken van de cursus om meer kennis op te doen. De cursus is geheel gratis en bestaat uit zes hoofdstukken. De hoofdstukken worden hieronder beschreven.

Cursus beleggen

Hoofdstuk 1. Beleggen in het algemeen

Hoofdstuk 2. Beleggen via een broker

Hoofdstuk 3. Winst maken met online beleggen

Hoofdstuk 4. Het beheersen van uw risico’s

Hoofdstuk 5. Praktische zaken

Hoofdstuk 6. Beginnen met online beleggen

Hoe short gaan: Beleggen oefenen in de praktijk

Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om het beleggen te oefenen in de praktijk, zonder financieel risico te lopen. Bij een online beleggingsprogramma kunnen beleggers ervoor kiezen om te starten met echt beleggen of met een demo account. Bij het demo account ontvangen beleggers een fictief bedrag van 20.000 euro, waarmee onbeperkt geoefend kan worden. Op deze manier hebben beleggers de mogelijkheid om ervaring op te doen in het beleggingsprogramma en te leren van eventueel gemaakte fouten.

Het demo account ziet er overigens hetzelfde uit als een echt account, waarbij de belegger kan beleggen met eigen geld. Daarnaast dient een belegger slechts één account aan te maken met een mailadres en wachtwoord om gebruik te maken van beide opties.

Starten met handelen? Download het gratis beleggingsprogramma!

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference 

 

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu