Direct online beleggen?

> Online beleggen > Online beleggen: handel in indices

Online beleggen: handel in indices

2 augustus 2012 09:48 | 2.247 keer gelezen

Online beleggen is een discipline die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen. Het beleggen via brokers is dan ook populair en biedt mooie kansen. Een van de producten waarin online belegt kan worden zijn indices. Indices zijn het gewogen gemiddelde van de aandelen die aan de betreffende index zijn gekoppeld. Het is daarmee een graadmeter voor het sentiment op de beurs en de economische situatie. In dit artikel behandelen we de voor- en nadelen van de handel in indices en geven we van de bekendste indices een beschrijving.

Voordelen van handel in indices

Het grootste voordeel van de handel in indices is het redelijk stabiele verloop van de koers. Doordat de koers van een indices wordt berekend over het gewogen gemiddelde is van de onderliggende aandelen worden de plussen en minnen redelijk tegen elkaar afgestreept. Wanneer u een aandeel zou bezitten dat onderdeel is van een index, en dit aandeel verliest 5% dan heeft dat een groot effect op uw positie. Omdat binnen de index meerdere aandelen de koers bepalen verloopt de koers vaak relatief stabiel. Het is over het algemeen dus een stabiele factor binnen uw beleggingsportefeuille.

Een ander groot voordeel van de handel in indices is de relatief grote voorspelbaarheid van de koersontwikkeling op lange termijn. Over het algemeen is duidelijk wat de koers van een index, die vaak een graadmeter is voor de economische ontwikkelingen van een land of continent, op de lange termijn gaat doen. In tijden van economische neergang zal over het algemeen de index dalen en in economische vooruitgang vice versa. Het risisco op grote verliezen is hiermee kleiner dan bij individuele aandelen en is vaak beter te voorpellen.

Nadelen van handel in indices

Het stabiele verloop van indices kan ook bestempeld worden als nadeel. Uw rendement zal nooit enorm worden, en er zullen altijd aandelen binnen de index zijn die beter presteren dan de index en dat kan frustrerend werken. Indices zijn op de lange termijn dan ook interessant voor de wat meer defensieve belegger die een stabiele factor binnen zijn/haar beleggingsportefeuille wenst.

Verschillende typen indices

Het aantal indices waarin gehandeld kan worden is enorm en te veel om in dit artikel allemaal te behandelen. We zullen hier een aantal bekende indices behandelen die voor de Nederlandse belegger bekend in de orden zullen klinken:

  • AEX index: De AEX index is de bekendste Nederlandse index. Onder de AEX index vallen de 25 meest waardevolle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven, zoals Ahold, Royal Dutch Shell en ING. De index is in vergelijking met andere indices in Europa redelijk klein en is daardoor voor het koersverloop vaak afhankelijk van andere indices zoals de Duitse DAX30.
  • DAX30: de DAX30 is de belangrijkste Duitse aandelenbeurs en hieronder vallen de 30 meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven aan de Duitse beurs. De DAX30 wordt beschouwt als de belangrijkste index van Europa en heeft daardoor een belangrijke invloed op de rest van de Europese indices.
  • Dow Jones Index: de Dow Jones index is een Amerikaanse index genoteerd in New York. De index bestaat uit 30 bedrijven zoals Coca-Cola, McDonalds en Boeing. Het is de belangrijkste Amerikaanse index en daarmee ook wereldwijd de belangrijkste graadmeter.
  • NASDAQ: grootste Amerikaanse index met meer de 3000 genoteerde bedrijven. Vaak wordt ook gesproken over de NASDAQ100, wat de 100 belangrijkste bedrijven binnen de NASDAQ zijn. Aan de NASDAQ staan veel technologiefondsen genoteerd zoals Apple, Google en Facebook.

Het aantal indices is nog veel groter dan dit. Per land zijn altijd een aantal indices verhandelbaar en ook bestaan er indices die meerdere landen of sectoren vertegenwoordigen. Alle grote indices kunnen verhandeld worden via een broker. Als u benieuwd bent of u succesvol bent in het handelen in indices, klik dan hier om één van onze demoaccounts te downloaden. Via deze demoaccounts kunt u in de grote indices handelen en erachter komen of u succesvol bent.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu