Direct online beleggen?

> Online beleggen > Short gaan met online beleggen

Short gaan met online beleggen

12 februari 2017 09:08 | 2.064 keer gelezen

In dit artikel zullen we uitleggen hoe u zelf kunt short gaan met online beleggen. Short gaan is een andere benaming voor het speculeren op een koersdaling. Bij online beleggen is het mogelijk om te beleggen op een koersstijging en koersdaling, in tegenstelling tot offline beleggen. Bij offline beleggen is het slechts mogelijk om te speculeren op een koersstijging. Wilt u meer weten over de voordelen van online beleggen ten opzichte van offline beleggen? Lees dan verder!

Short gaan

Online beleggen

Online beleggen heeft veel voordelen voor beginnende beleggers. We zullen in dit artikel dieper ingaan op de voordelen van online beleggen. Het eerste voordeel is dat beleggers met een online beleggingsprogramma op ieder moment van de dag een beleggingspositie kunnen openen. Beleggers hebben hier alleen een laptop, tablet of smartphone voor nodig. Het beleggingsprogramma is te downloaden en het is ook mogelijk om gebruik te maken van de online webtrader. Daarnaast is het voor beleggers nu ook mogelijk om gebruik te maken van de beleggingsapp.

Online beleggen, oftewel CFD beleggen

Online beleggen wordt ook vaak CFD beleggen genoemd, omdat beleggers automatisch kunnen beleggen met CFD’s. CFD staat voor Contract For Difference, hierbij sluiten de belegger en de broker een overeenkomst. De broker is de aanbieder van het online beleggingsprogramma, dit wordt ook wel een tussenhandelaar genoemd. Bij CFD beleggen is het van belang om te weten dat beleggers winst kunnen realiseren met de voorspellen van de koers.

Bij een goede voorspelling van de koers ontvangt de belegger het verschil tussen de aankoop en verkoopprijs van de broker. De belegger heeft dan winst gerealiseerd. Daarnaast is het ook mogelijk om te maken te krijgen met een verlies. Bij een verkeerde voorspelling dient de belegger het verschil tussen de aankoop en verkoopprijs aan de broker te betalen.

Short gaan en long gaan

Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid om te speculeren op een koersstijging of koersdaling, omdat beleggers de aandelen van een bedrijf niet bezitten. Zoals eerder werd aangegeven gaat het bij online beleggen om de voorspelling van de koers. Beleggers kunnen winst realiseren met een goede voorspelling van de koers. Daarbij is het mogelijk om te speculeren op een koersdaling, dit wordt ook wel short gaan genoemd in de beleggingswereld. Daarnaast wordt het speculeren op een koersstijging ook wel koersstijging genoemd.

CFD beleggen en de hefboomwerking

Een ander voordeel van online beleggen ten opzichte van offline beleggen is de mogelijkheid om te beleggen met weinig geld. Hierdoor wordt beleggen voor iedereen toegankelijk, omdat beleggers niet genoodzaakt zijn om te beleggen met grote bedragen zoals bij offline beleggen. We zullen nu de hefboomwerking duidelijk uitleggen met behulp van een voorbeeld.

Hefboomconstructie

Figuur 1. Short gaan met online beleggen – Hefboomwerking. Klik om te vergroten. 

In bovenstaand voorbeeld wil een belegger beleggen in aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. De belegger besluit om 100 euro in te leggen. Daarbij is de hefboomfactor bij het handelen in aandelen in veel gevallen 1:10. Met een hefboomfactor van 1:10, wordt de inleg van de belegger vermenigvuldigd met 10 (100 euro maal 10). De uitkomst hiervan is 1.000 euro, dit is overigens direct de nieuwe inlegwaarde van de belegger. Met deze nieuwe inlegwaarde is de belegger in staat om een hogere aandelenpositie in te  nemen. Hierdoor is het overigens mogelijk om meer winst te realiseren op korte termijn. Handelen op korte termijn, oftewel binnen één beursdag, wordt ook wel daghandelen genoemd.

Kort stappenplan: Starten met online beleggen

Als u na het lezen van dit artikel ook graag wilt starten met online beleggen, is het van belang om goed voorbereid te zijn om risico’s te beperken. Om deze reden zullen we hieronder een handig stappenplan nader toelichten voor beginnende beleggers.

Stappenplan

  1. Maak gebruik van een online beleggingscursus om meer te leren over online beleggen. Dit geeft beleggers de kans om in een korte tijd de basis van online beleggen te leren. Deze cursus is overigens geheel gratis en bestaat uit zes hoofdstukken met relevante informatie. 
  2. Maak gebruik van de beurssimulator. Met een beurssimulator kunnen beleggers fictief beleggen op werkelijke koersen, zonder financieel risico te lopen. Bij de beurssimulator ontvangen beleggers 20.000 euro fictief geld, om onbeperkt mee te oefenen. Dit is een goede manier om in de praktijk ervaring op te doen. 
  3. Na genoeg leren en oefenen kunnen beleggers in hetzelfde beleggingsprogramma gemakkelijk overschakelen naar echt beleggen. Daarbij is het van belang om altijd te starten met kleine bedragen om risico’s te voorkomen. 

Algemene tips

We zullen nu nog enkele algemene tips geven voor beginnende beleggers die handig kunnen zijn om te weten als u wilt starten met online beleggen.

  • Het is van belang om altijd te beleggen met een aanleiding. Beleggen met een aanleiding kan door gebruik te maken van een beleggingsmethode. Verschillende beleggingsmethodes worden nader toegelicht in de gratis online beleggingscursus. Beleggen met een aanleiding zorgt ervoor dat beleggers risico’s tijdens het beleggen beperken.
  • Daarnaast is het mogelijk om risico’s te beperken met twee functies in het beleggingsprogramma. De functies profit call en stop loss kunnen gebruikt worden om een gewenst rendement en een maximaal verlies in te stellen. Als de koers één van deze punten bereikt wordt de positie automatisch gesloten. Dit is een handige manier om risico’s te voorkomen. In de cursus wordt hier ook aandacht aan besteed.

Download het gratis beleggingsprogramma

Bron:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Contract_for_difference

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu