Direct online beleggen?

> Trackers > Wat zijn ETF Trackers?

Wat zijn ETF Trackers?

13 februari 2012 09:49 | 2.992 keer gelezen

Wat zijn ETF Trackers?

In dit artikel kunt u alles lezen over indextrackers, ook wel  ETF’s genoemd. Wat zijn het en hoe verdien je er geld mee? ETF staat voor Exchange Traded Fund. De naam laat al zien dat het om een fonds gaat. Het is echter niet één van de meest makkelijke beleggingsproducten.

Wat zijn Trackers?

Trackers hebben meerdere mogelijkheden en zijn niet heel nauw te categoriseren. Hun naam geeft aan dat ze wel één belangrijk doel gemeen hebben. Namelijk het volgen van een beurs index zoals de AEX, de Dow Jones, De Nikkei of welke grote index u als belegger ook maar geïnteresseerd in bent. De meest conservatieve ETF’s proberen gewoon het gemiddelde rendement van de index te behalen. Dat is vaak sowieso rond 7% rendement en in principe geen groot risico omdat deze trackers geen slag proberen te slaan. Ze zijn niet afhankelijk van een beursanalist die een bepaalde ‘educated guess’ maakt en een gigantische inschattingsfout maakt. Een conservatieve ETF of indextracker volgt de beurs en loopt dus nooit meer risico dan de beurs over het geheel genomen en dat is redelijk voorspelbaar.

Hoog rendement met ETF trackers

Die conservatieve trackers bieden dus een redelijk rendement voor een redelijke prijs maar dergelijke producten zijn er natuurlijk te over. Ze worden daarom ook vaak verhandeld in combinatie met een future op die index door de wat grotere ETF fondsen voor extra dekking en een grotere kans op rendement. Dit zijn ETF’s met een hefboom die minder afhankelijk zijn van het gegeven of de beurskoers stijgt of daalt. Wanneer deze daalt dan kun je als particulier gewoonweg bear ETF’s kopen dat zijn producten die brokers aanbieden waarop het mogelijk is om in precies de tegenovergestelde rendement te halen van de beurs. Dus als de AEX met 5 punten daalt dan stijgen je ETF’s met 5 punten. Groot voordeel van deze bear ETF’s of’ inverse ETF’s’ is dat je niet meer kwijt kan raken dan de aankoop prijs in tegenstelling tot short selling zonder stoploss.

Beperk je verlies

Deze manier van beleggen in ETF’s of Trackers zijn voornamelijk populair omdat beleggers hierdoor verlies kunnen beperken of rendement verdubbelen. Stel een belegger zit in een lange termijn ‘long’ positie waarbij deze hoopt op het vermeerderen van de waarde van de aandelen die de belegger heeft aangeschaft. Wanneer de markt echter zeer ongunstig is en alleen maar daalt dan is het mogelijk om ‘inversed ETF’s’ aan te gaan die dus winst opleveren bij een dalende index koers. Let daarom goed op de verschillende mogelijkheden van ETF’s. Ze kunnen interessant zijn in verschillende economische klimaten en met verschillende combinaties worden toegepast. Het is interessant om bij verschillende brokers te kijken naar deze mogelijkheden.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu