Direct online beleggen?

> cursus beleggen > 3. Cursus beleggen: winst maken met online beleggen

3. Cursus beleggen: winst maken met online beleggen

23 mei 2013 09:15 | 8.150 keer gelezen

U bent beland in het derde hoofdstuk van de gratis cursus beleggen. In dit hoofdstuk leert u enkele manieren om winst te maken met beleggen. U hoeft geen beleggingsexpert te zijn om winst te kunnen maken, iedereen kan het.

3.1 Winst maken met stijgende koersen

Door online te beleggen via het computerprogramma kunt u op meerdere manieren geld verdienen. U kunt geld verdienen aan een stijgende, maar ook aan een dalende koers. Geld verdienen aan een stijgende koers is de traditionele manier. Wanneer u speculeert op een koersstijging en de koers van een aandeel stijgt maakt u winst. Het speculeren op een stijgende koers wordt in beleggingstermen ook wel “long gaan” genoemd. Onderstaand een voorbeeld.

 • Stel u wilt long beleggen in het aandeel Aegon, omdat u een stijging van de koers verwacht. De prijs van één aandeel Aegon ligt rond de €5,15.
 • U gaat long op 500 aandelen Aegon, de waarde van het aandelenpakket is 500×5,15= 2.575 euro.
 • Om long te gaan drukt u op het knopje “Kopen”.
 • De prijs van het aandeel stijgt naar €5,20.
 • Het aandelenpakket is nu 500×5,20= 2.600 euro waard. De winst is nu 2.600-2.575= 25 euro. Uw verwachting is uitgekomen en u heeft winst gemaakt.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 1

Figuur 1, de knop waarmee u inzet op een stijgende koers. Klik op het figuur voor een vergroting.

3.2 Winst maken met dalende koersen

Het bijzondere aan deze manier van beleggen is dat u ook winst kunt maken met dalende koersen. In deze tijd van crisis brengt dat natuurlijk grote kansen met zich mee. U speculeert op een koersdaling. Het speculeren op een dalende koers wordt ook wel “short gaan” genoemd. Onderstaand een voorbeeld om het één en ander te verduidelijken.

 • Stel u wilt beleggen in het aandeel KPN. De prijs van één aandeel KPN ligt rond de €1,56. U verwacht dat de koers gaat dalen.
 • U gaat short op 1.000 aandelen KPN, de waarde van het aandelenpakket is 1.000×1,56= 1.560 euro
 • Het enige wat u hoeft te doen is op het knopje “Short’’ drukken en rustig afwachten.
 • De prijs van het aandeel zakt naar €1,51.
 • Het aandelenpakket is nu 1.000×1,51= 1.510 euro waard. De winst is nu 1.560-1.510= 50 euro. Uw verwachting is uitgekomen en daarom heeft u winst gemaakt.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 2

Figuur 2, de knop waarmee u inzet op een dalende koers. Klik op het figuur voor een vergroting.

Door traditioneel te beleggen kunt u alleen maar winst maken met stijgende koersen en verliest u altijd geld als een koers daalt. Door te beleggen via een computerprogramma heeft u twee mogelijkheden om winst te maken: met stijgende, maar ook met een dalende koersen. Geld verdienen met dalende koersen biedt natuurlijk grote kansen in deze tijden van crisis. Het voordeel hiervan is, dat u kansen om winst te maken meer uitgebreid zijn.

3.3 Een effectieve en eenvoudige manier om geld te verdienen met beleggen

Als belegger bent u op zoek naar de beste methode om winst te maken. Wij hebben voor u een methode ontwikkeld, die goed werkt en door iedereen te kopiëren is. U hoeft geen beleggingsexpert te zijn om de methode uit te voeren. Wanneer u het werken via een vaste methode onder de knie heeft, kunt u deze methode toe gaan passen op al uw beleggingen. U zult zien dat uw rendementen verbeteren. De methode, die in deze cursus wordt behandeld is weergegeven in figuur 3.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 3

Figuur 3, onze beleggingsmethode.

Stap 1 de aanleiding

In het bovenstaande figuur is de beleggingsmethode die wij hanteren weergegeven. De eerste stap in figuur 3 is de aanleiding. Wanneer u begint met beleggen is het belangrijk dat u alleen gaat beleggen, als daar ook daadwerkelijk een aanleiding voor is. Als een kip zonder kop beleggen is niet verstandig. Als aanleiding nemen wij financiële nieuwsberichten over bedrijven. Voorbeelden van zulke berichten zijn;

 • Kwartaalcijfers van een bedrijf
 • Overnamenieuws
 • Een grote nieuwe opdracht voor een bedrijf
 • Een voorspelling van een beursexpert

Zoals u ziet kunnen er veel verschillende aanleidingen zijn voor een goede belegging. De nieuwsberichten zijn voor elk mens gratis beschikbaar op veel verschillende nieuwssites. Voorbeelden van goede bronnen zijn: De Aandeelhouder, IEX, De Financiële Telegraaf, beurs.nl en Bloomberg. Vooral in de ochtend komen er veel nieuwsberichten naar buiten. Het is aan te raden om voordat de beurs open gaat (9:00 Europese beurzen, 15:30 Amerikaanse beurzen) het financiële nieuws goed in de gaten te houden.

Stap 2 de verwachting

Nadat er een aanleiding is gevonden om te beleggen, is het van belang om daar een verwachting bij te hebben. Wat is het gevolg van de aanleiding en voor hoelang houdt deze verandering aan? Dit zijn vragen die als beginnend belegger lastig zijn, maar door oefenen zult u zien dat dit snel duidelijk wordt. Door te weten wat het effect van een aanleiding zou kunnen zijn, kunt u voor uzelf vaststellen of u ‘long’ of ‘short’ gaat.

Stap 3 het resultaat

Stap 3 in het proces is het evalueren van het resultaat. Veel beleggers vergeten deze stap. Dit is niet verstandig. Deze stap is namelijk onmisbaar om in de toekomst een betere belegger te worden. Wanneer u verlies heeft gemaakt kunt u leren van uw fouten. Heeft u wel het juiste moment gekozen of heeft u de aandelen te vroeg of te laat verkocht? Wanneer u winst gemaakt heeft kunt u analyseren wat u goed gedaan heeft en dit de volgende keer herhalen.

In de volgende paragraaf leggen wij de methode verder uit aan de hand van echte praktijkvoorbeelden.

3.4 Praktijkvoorbeeld 1: geld verdienen door een koersstijging

Cursus beleggen Winst maken met online beleggen, plaatje 4

De eerste stap van onze beleggingsmethode is het zoeken naar een aanleiding. In het geval van dit praktijkvoorbeeld gaan we uit van een nieuwsbericht over Adidas. Dit nieuws staat op de site van de DFT, De Financiële Telegraaf. Adidas is een leverancier van spotschoenen, kleding en accessoires. Dit jaar verwachten zij een recordomzet, positief nieuws. Een recordomzet zorgt namelijk voor veel inkomsten. Onderstaand het positieve nieuwsbericht.

Cursus beleggen Winst maken met online beleggen, plaatje 5

 Nieuwsbericht 1, persbericht omtrent recordomzet Adidas. Bron: DFT.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 6

De volgende stap is het uitspreken van een verwachting. Het nieuwsbericht is positief. Als een bedrijf een recordomzet haalt, gaat het namelijk goed met dit bedrijf. De verwachting is dat het aandeel meer waard wordt. Door deze verwachting zal ook de vraag naar het aandeel stijgen. Als de vraag naar het aandeel stijgt, stijgt de koers ook. En als de koers stijgt valt er natuurlijk geld te verdienen. Wij speculeren op een koersstijging van het aandeel Adidas en besluiten om hooguit één dag te handelen. Onderstaand onze verwachting in een schema weergegeven.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 7

Figuur 4, onze verwachting over het aandeel Adidas.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 8

De laatste stap in de beleggingsmethode is het resultaat bekijken. In onderstaande afbeelding kunt u onze positie zien. Onze inleg bedraagt 100 euro, waardoor we met een hefboom van 1:10 een positie van 100×10= 1.000 euro aan kunnen gaan.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 9

Figuur 5, onze positie in Adidas schematisch weergegeven.

Wanneer we naar de grafiek kijken van het aandeel Adidas, zien we dat de koers flink gestegen is. Dit hebben wij ook uitgesproken in onze verwachting. De ‘long’ positie is een goede keuze geweest.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 10

Figuur 6, koersgrafiek Adidas. Klik op de figuur om te vergroten.

Het uiteindelijke resultaat dat behaald werd is te zien in figuur 7. We behaalden op deze positie een winst van 50 euro. Met een inleg van 100 euro betekent dat een rendement van 50%. Wij hebben dit in een tijdsbestek van 4,5 uur behaald. Een prima rendement.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 11

Figuur 7, beleggingsresultaat Adidas. Klik op de figuur om te vergroten.

3.5 Praktijkvoorbeeld 2: geld verdienen door een koersdaling

Cursus beleggen Winst maken met online beleggen, plaatje 00

Ook in dit voorbeeld wordt als eerste de aanleiding voor de belegging beschreven. Er is belegd in het aandeel Philips. Philips is een producent van elektronica voor consumenten een professionals. In dit geval is de aanleiding een uitspraak van een expert, Goldman Sachs. Goldman Sachs is een investeringsbank, die gespecialiseerd is in aandelen. Zij brengen advies uit aan mensen om aandelen wel of niet te kopen. Nu wordt er advies over het aandeel Philips gegeven. Eerst stond dit advies op “kopen”, maar nu is het advies verlaagd naar “neutraal”. Goldman Sachs is een gerenommeerd bedrijf en een verlaging van hen is slecht nieuws. Onderstaand het persbericht.

Cursus beleggen Winst maken met online beleggen, plaatje 13Nieuwsbericht 2, persbericht omtrent adviesverlaging aandeel Philips. Bron: beurs.nl.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 14

Stap 2 is belangrijk: het uitspreken van een verwachting. De verlaging van het koopadvies van de grote bank Goldman Sachs is slecht nieuws. De verwachting is dat het aandeel minder waard wordt. Door deze verwachting zal ook de vraag naar het aandeel dalen. Als de vraag naar het aandeel daalt, dan daalt de koers ook. Wij verwachten een koersdaling, daarom gaan wij een ‘short’ positie aan. Onderstaand onze verwachting in een schema weergegeven.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 15

Figuur 8, onze verwachting over het aandeel Adidas.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 16

In onderstaande afbeelding ziet u onze positie staan. Onze inleg bedraagt 1.050 euro Onze totale positie heeft een waarde van 1.050×10= 10.500 euro door de hefboom van 1:10 op aandelen.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 17

Figuur 9, onze positie in Philips schematisch weergegeven.

Onze verwachting is uitgekomen: na het openen van de beurs daalt de koers van het aandeel Philips direct. Deze daling betekent dat we geld gaan verdienen met onze ‘short’ positie.

Cursus beleggen: Winst maken met online beleggen, plaatje 18

Figuur 10, koersgrafiek Philips. Klik op de figuur om te vergroten.

In figuur 11 ziet u ons uiteindelijke resultaat. Met een inleg van 1.050 euro is er een winst behaald van 104 euro. Dit rendement van bijna 10% is behaald in minder dan 6 uur. Doordat het programma gebruik maakt van een hefboom kon onze winst in zo’n korte periode zo hard oplopen. Onderstaand het bewijsstuk van de winst.

Cursus beleggen Winst maken met online beleggen, plaatje 19

Figuur 11, beleggingsresultaat Philips. Klik op de figuur om te vergroten.

U bent aan het einde gekomen van hoofdstuk 3 van de gratis cursus beleggen. In dit hoofdstuk heeft u het volgend geleerd:

 • Op zoek gaan naar een goede basis voor een belegging
 • Het uitspreken van een realistische verwachting
 • Winst maken met stijgende koersen
 • Winst maken met dalende koersen

In het volgende hoofdstuk leert u: hoe u winst kunt veilig stellen en uw mogelijke verlies kunt beperken.

 1. Beleggen in het algemeen
 2. Beleggen via een broker
 3. Winst maken met online beleggen
 4. Het beheersen van uw risico’s
 5. Praktische zaken
 6. Beginnen met online beleggen

Klik hier om naar hoofdstuk 4 te gaan: het beheersen van uw risico’s.

 

Aanbevolen artikelen:

Handelen in olie: een rendement van 46%
Gratis beursspelGratis beursspel
Indexbeleggen op de Nederlandse beurs -1Indexbeleggen op de Nederlandse beurs in 4 stappen
Cursus beleggenCursus beleggen
Hoofdmenu